Universitățile subțiază dosarele de admitere

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile subțiază dosarele de admitere 14

Instituțiile de în­vă­ță­mînt superior din Iași au în­ceput să modifice me­to­dologiile de ad­mi­tere în conformitate cu ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), publicat pe 13 martie în Mo­ni­torul Oficial. Astfel, pen­tru a fi admiși la studii de licența, viitorii studenți nu se vor mai putea ba­za pe notele și mediile ob­ți­nute în liceu.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași a fost prima care a făcut publică noua me­to­do­logie pe site-ul oficial al instituției. Con­form acesteia, admiterea la oricare dintre cele patru facultăți ale USAMV se va face pe bază de dosar. Media de in­tra­re se va obține din nota de la proba de lim­ba și literatura română, în procent de 50% și tot în aceeași măsură va conta și nota de la una din celelalte probe susținute de absolventul de liceu. „Noi am acordat importanța cuvenită admiterii, am ela­bo­rat metodologia, am stabilit criteriile de departajare astfel încît cei care se vor îndrepta spre universitatea noastră să știe din timp care sînt aceste criterii. Mo­di­fi­cările se referă la faptul că n-a mai fost posibil să luăm în calcul media anilor și atunci a trebuit să găsim o soluție obiec­tivă legată de acele discipline la care se dă probă scrisă, dînd posibilitatea candidatului să aleagă una din notele ob­ți­nu­te la aceste probe”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector cu ac­ti­vi­tatea educațională la USAMV.

La Sport, Informatică și Drept, probe speciale

Dacă înainte legislația permitea fo­losirea mediei pe cei patru ani de liceu drept criteriu de admitere, acum re­pre­zen­tanții instituției de învățămînt superior s-au văzut nevoiți să o elimine, cu toate că hotărîrea MECTS a venit des­tul de tîrziu pentru a putea fi introduse probe de specialitate. Mai ales în cazul Agronomiei, unde în trecut nu existau astfel de examene. „Părerea mea este că nu se putea introduce o probă de ad­mi­tere acum, adică să modifici con­di­ți­ile de joc în timpul jocului. Dacă vrei să impui un examen de admitere, acela tre­buie pregătit cu cel puțin un an înainte. Nu acum, cînd mai sînt două luni, să spui că dai examen. Vom lua în considerare acest lucru pentru anul viitor, dacă se va impune o astfel de decizie”, a mai precizat prof. univ. dr. Ioan Țenu.

În cazul Universității „Alex­an­dru Ioan Cuza” (UAIC), din cele 15 fa­cul­tăți doar trei au introdus probe speciale de departajare pentru admiterea în anul universitar 2012-2013. Astfel, can­didații la Facultatea de Informatică vor trebui să susțină un examen la matema­tică sau informatică, la alegere. Cei care vor opta pentru Facultatea de Edu­ca­ție Fizică și Sport vor da, ca și în anii an­teriori, o probă eliminatorie de aptitudini sportive, de tip „admis / res­pins”. Pen­tru a intra la Facultatea de Drept, absolvenții de liceu vor da un examen la lim­ba română, cum s-a întîmplat și la ad­mi­terea din anul universitar 2011-2012, cînd candidații au susținut un examen scris de gramatică. Atît la Drept cît și la Informatică, nota la proba scrisă va conta în procent de 50%.

Pe de altă parte, la facultățile de Chi­mie, Geografie și Geologie, Matema­ti­că și Teologie Ortodoxă, admiterea se va face pe baza mediei ponderate dintre me­dia de la bacalaureat și nota de la proba scrisă pentru care elevul poate opta în con­formitate cu filiera, profilul și specia­li­za­rea urmată în liceu. În cazul celorlal­te opt facultăți ale UAIC, criteriul unic de admitere va fi media generală de la examenul de bacalaureat. Reprezen­tan­ții instituției de învățămînt superior au adap­tat metodologia în conformitate cu Ordi­nul de Ministru privind organizarea ad­miterii, luînd însă în considerare și ris­curile unor modificări drastice într-un interval de timp relativ scurt. „Minis­te­rul anunță acum aceste criterii, cu două-trei luni înainte, venind și cu modifi­cări, eventual, deși legea spune că trebuie da­te cu șase luni înainte. Noi am res­pec­tat legea și am anunțat din ianuarie criteriile aprobate de Senat, au fost și pu­bli­cate pe site. Ne-au pus într-o situație delicată însă am găsit o formulă care să nu deranjeze candidații. Facultățile au stabilit o serie de condiții și, pînă la urmă, am realizat că foarte multe țin cont de media la bacalaureat”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector pen­tru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din în­vă­țămîntul preuniversitar la UAIC.

Acesta consideră riscantă introdu­ce­rea unor probe de strictă specialitate la ora actuală, facultățile „cu cerere mi­că” putînd pierde, astfel, un număr mare de candidați. „Consolarea este că departajarea după no­i­le criterii funcționează doar un se­mestru, mai apoi se re­a­șa­ză liste­le, cu raportul buget-taxă și următoa­re­le cinci se­mestre merg după criteriul de valoa­re și calitate. Dacă se a­nunța cu șase luni mai devreme, probabil universita­tea ar fi avut cel pu­țin o probă de ad­mi­te­re, un test de­pin­zînd de specificul facul­tă­ții”, a completat prof. univ. dr. Gheor­ghe Ia­cob.

Două facultăți cu examen la Politehnică

Modificări în metodologia de ad­mi­tere s-au făcut și la Universitatea Teh­nică „Gheorghe Asachi” (UTI) din Iași. Aici, majoritatea facultăților vor organiza cîte două sesiuni de admitere pe bază de dosar, între 16-31 iulie și 6-21 septembrie. Deocamdată, doar Fa­cul­ta­tea de Arhitectură „G.M. Can­ta­cu­zino” și cea de Automatică și Cal­cu­latoare au impus teste obligatorii, de specialitate, iar la nivelul Fa­cul­tă­ți­lor de Construcții de Mașini și Manage­ment Industrial, al celei de Meca­ni­că, respectiv de Știința și Ingineria Ma­te­rialelor rămîne să se stabilească dacă va fi introdus, ca probă obligatorie, un test de tip grilă, specific specializării pentru care optează candidatul. În rest, celelalte facultăți vor lua în considerare drept criterii de admitere media la bacalaureat și nota la una dintre probele susținute în cadrul examenului de la finalului ciclului de liceu.

Tot în decursul săptămînii trecute au fost făcute publice și noile criterii de admitere la Universitatea de Medici­nă și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași. Conform conducerii universi­tă­ții, modificările aduse nu sînt semnificative, admiterea bazîndu-se deja, în­tr-un anumit procent, pe notele ob­ți­nu­te la o probă de specialitate. To­tuși, dacă înainte se lua în calcul și media din tim­pul liceului, acum cea de admitere va fi alcătuită din 75%, nota obținută la testul grilă specific fiecărei facultăți, și 25%, media la examenul de bacalaureat. „Da­că ne punem în locul studentului, nu ne-ar conveni ca, într-un timp atît de scurt, universitatea să se gîndească, să mai vină cu alte păreri. Iar faptul că ordinul a fost emis abia în martie nu trebuie să conteze. Este lege și ea trebuie respectată”, a declarat conf. univ. dr. Dragoș Pieptu, prorector UMF.

Tot pe baza vechilor cri­terii se va face și admiterea la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iași, unde media anu­ală nu a fost ni­cio­dată lu­ată în calcul la stabilirea cla­samentelor. Astfel, la Facultatea de In­ter­pre­tare Muzicală nota finală de ad­mitere se va obține în 25% proba de sol­fegiu și 75% proba teh­ni­că. În cazul Fa­cul­tății de Mu­zi­co­logie și Pedago­gie Muzicală precum și cea de Teatru vor exista, pe lîngă probele practice, și pro­be eliminatorii, de tip „admis / respins”, iar admiterea la Facultatea de Arte Plastice, De­co­rative și Design se va face pe baza unei medii la care va conta cea de ba­ca­laureat în procent de 10% și 90% me­dia notelor obținute la probele de specialitate.

„Singura modificare ar fi că am mai introdus o proba eliminatorie la anumite specializări. În rest, ordinul nu a adus modificări pentru că la noi se dădeau examene și înainte, nu se luau în considerare notele din li­ceu. La noi este foarte importantă probă prac­tică. Proba tehnică, de game și studii, de exemplu, rămîne să fie dată, pentru că trebuie to­tuși să vedem și noi care este valoarea tînărului respectiv”, a de­cla­rat prof. univ. dr. Doru Albu, prorector cu ac­ti­vi­tatea didactică la UAGE.

Interviuri la master

Dacă în cazul admiterii la studii de licență ordinul de luna trecută, emis de MECTS a adus anumite schimbări, pen­tru cei care vor opta în anul universitar 2012-2013 să urmeze cursuri de master există noutăți doar în cazul UAIC și UTI. Prima instituție de învățămînt su­pe­rior este nevoită să renunțe, conform Ordinului de Ministru, la algoritmul de calcul al mediei de admitere care in­cludea, pînă acum, și media anilor de studiu. „Se pot lua în calcul, cumulat, doar media de la examenul de licență sau, individual, de la cele două probe. La examenul de licență sînt două probe: susținerea propriu-zisă a tezei și evaluarea cunoștințelor de specialitate. Acum acestea vor fi luate în considerare, iar cîteva facultăți au introdus interviuri, cum ar fi cea de Informatică sau Educație Fi­zică și Sport”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Iancu, prorector cu programe masterat și studii doctorale la UAIC.

Pe de altă parte, la UTI, admiterea la master se face deja diferit la fiecare facultate. Astfel, la patru dintre acestea sînt organizate interviuri care contea­ză, alături de media de la licență, în calculul mediei de admitere. Mai mult, pentru a urma studii de master la specia­li­za­rea Hidrotehnică, studenții trebuie să sus­ți­nă un test de specialitate, iar la restul se va intra pe baza notei de la licență.

Deși Ordinul de Ministru din data de 13 martie contravine legislației în vigoare, toate universitățile ieșene de stat își vor publica metodologiile de ad­mi­te­re revizuite pe site-urile oficiale astfel încît candidații pentru anul universitar 2012-2013 să se poată orienta în funcție de noile prevederi.

Mădălina OLARIU

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top