Universitățile publice din Iași își pregătesc subiectele pentru examenul de admitere

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile publice din Iași își pregătesc subiectele pentru examenul de admitere 69

De acum doi ani, cînd în Legea Educației s-a propus ca pentru ad­miterea la facultate să nu se țină cont de mediile din liceu, univer­si­tă­țile ieșene au căutat noi moda­li­tăți de a-și selecta candidații. Iar u­ne­le dintre acestea sînt testările spe­ciale sau probele vocaționale.

Astfel, la Universtitatea „Ale­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, din 15 facultăți, la șase dintre acestea se vor susține testări speci­ale ale candidaților. De exemplu, cei care vor să intre la Facultatea de E­du­cație Fizică și Sport trebuie mai întîi să treacă de o probă sportivă la alegere (atletism, gimnastică, fot­bal, baschet, scrimă, tir, judo, kara­te ș.a.), care este eliminatorie. Apoi, pentru departajare, candidații vor susține o probă de aptitudini spor­tive, majoritatea de gimnastică. La specializarea Kinetoterapie și Mo­tri­citate Specială însă, după ce vor trece de proba eliminatorie la ale­ge­re, candidații vor avea de susți­nut un examen la biologie, din te­ma­tica de clasa a IX-a.

Atît la Facultatea de Psiho­lo­gie, specializarea Pedagogie în în­vă­ță­mîntul primar și universitar, cît și la Facultatea de Teologie Or­to­do­xă, specializarea Teologie pas­to­ra­lă au loc probe vocaționale, ce constau în testarea aptitudinilor la mu­zică și dicție. Totodată, cei care se înscriu la specializarea Teologie Romano-Catolică Pastorală de la Facultatea de Teologie Romano-Ca­tolică, vor avea de trecut printr-o pro­bă orală la Teologie Dogma­ti­că. În ceea ce privește examenele scri­­se, acestea sînt necesare pentru ad­miterea la Facultatea de Infor­ma­tică, unde candidații pot alege în­tre matematică și informatică și la Facultatea de Drept, unde testul din gramatica limbii române are o pondere de 50% în media de ad­mi­tere. „Acesta este al patrulea an de cînd se dă admitere și con­si­de­răm că ea are rolul de a echilibra ni­velul de pregătire cu notele obți­nu­te la Bacalaureat. Iar colegii mei care au seminarii și cursuri cu stu­denții din anul I, au observat o creș­tere a nivelului de pregătire”, a de­clarat prof. univ. dr. Tudorel Toa­der, decan al Facultăți de Drept.

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI), doar două dintre cele 11 facultăți im­pun la admitere un examen scris. Una dintre acestea este Facultatea de Ar­hitectură „G. M. Cantacuzino”, unde proba la desen tehnic și de­sen liber valorează 80% din notă. Și la specializarea Calcula­toa­re și Tehnologia Informației, din ca­drul Facultății de Automatică și Cal­culatoare admiterea se face pe bază de examen scris, la matematică. De asemenea, dacă cei care vor să intre la Facultatea de Mecanică sau la Facultatea de Construcții de Ma­șini nu sînt mulțumiți de notele ob­ținute la Bacalaureat, pot opta pen­tru a susține o lucrare scrisă, tot la ma­tematică. „Există o discuție în si­ne legată de examen. El nu asi­gură calitatea candidaților, ci este o con­secință a faptului că sînt atît de mulți. Iar exigența acestui exa­men de la AC și la Arhitectură în nici un caz nu îndepărtează poten­țialii can­didați, pentru că aceștia își doresc să intre acolo, indiferent de forma de examinare”, a decla­rat prof. univ. dr ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activi­ta­tea didactică la TUIAȘI.

În ceea ce privește examenele de admitere la Universitatea de Me­di­cină și Farmacie „Grigore T. Popa”, acestea au la bază aceleași criterii ca și în anul trecut. Astfel, la Facul­tățile  de Medicină Gene­ra­lă și Medi­cină Dentară  se va da o testare la alegere, fie la chimia organică, fie la biologie, în cazul Facultății de Far­macie examenul fiind strict la chimie organică.

La Universitatea de Arte „Geor­ge Enescu” (UAGE), ad­mi­terea se va face strict pe baza probelor vo­ca­ționale, specifice fiecărei facul­tăți. De asemenea, în fiecare an,  au loc cur­­­­­­suri de pre­gă­tire pentru can­di­dați, la fiecare profil în parte. A­cestea sînt sus­ți­nute de profesori ai UAGE și au loc, în me­die, pe par­cursul a trei zile. Pre­țul cursurilor variază între 50 și 100 de lei.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top