Universitățile ieșene și-au deschis amfiteatrele pentru noii boboci

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile ieșene și-au deschis amfiteatrele pentru noii boboci 17

Cele cinci universități ieșene și-au deschis noul an academic ce­re­monios, cu fast pe alocuri, și cu nemulțumiri clar exprimate față de finanțarea șubredă primită din partea Ministerului Educației Na­țio­nale în cele mai multe cazuri. Unele au prezentat rapoarte re­cen­te în care cifre concrete in­cri­mi­nează situația dificilă a învă­ță­mîn­tului superior românesc, pe cînd altele au preferat să le țină la sertar și să-și etaleze din prima zi de cur­suri forța cu care au fost investite de studenți. Însă toate univer­si­tă­ți­le ieșene și-au asigurat studenții că au făcut alegerea cea mai po­tri­vi­tă pășindu-le pragul pentru că, în ciuda situației financiare difi­ci­le, atît corpul academic cît și resur­sele pe care acesta le pun în joc sînt cele mai bune din regiune.

Ceremonie inginerească

Universitatea Tehnică  „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și-a deschis porțile pentru cei 15.000 de studenți, dar și pentru o serie de reprezentanți ai muncipalității, vi­neri, 27 septembrie, de la ora 10.00. Cu această ocazie TUIAȘI a organizat în sala de conferințe din corpul T o ședință festivă a Sena­tului la care au participat primarul Iașului, Gheorghe Nichita și pre­fec­tul județului, Romeo Olteanu, și în cadrul căreia prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul institu­ți­ei, a prezentat raportul financiar al universității realizat pe anul academic trecut.

Astfel, acesta a ținut să preci­zeze că, în prezent, universitatea dispune de 81 de milioane de lei, „bani care sînt prevăzuți în con­tractul instituțional semnat de rec­tor și Ministerul Educației. Pen­tru dez­voltarea noastră noi punem accent foarte mult pe programele structurale și pe programele de cer­cetare științifică cu care ne pu­tem dota laboratoarele și dezvol­ta”, a precizat rectorul TUIAȘI.

Tot în cadrul festivității au fost premiați cu cîte 1.000 de lei, pen­tru activitatea școlară, opt studenți ai universității.

45 de premii la Arte

Studenții de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) au pășit pentru prima dată, în anul universitar curent, în sala Eduard Caudella, de la Casa Balș, luni, 30 septembrie, începînd cu ora 10.  Cu această ocazie, prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, rectorul UAGE, a prezentat o scur­tă retrospectivă privind realizările instituției de învățămînt și a ținut să precizeze că „în ciuda dificul­tă­ților financiare am reușit fina­li­za­rea unui nou corp început în 2008, Tronsonul III B, care va fi destinat Facultății de Arte Vizuale și De­sign. De asemenea ne bucurăm să anunțăm că de anul acesta este po­sibil să lansăm o altă ramură a pro­gramului Erasmus, Erasmus So­cra­tes Plus, destinat studenților și profesorilor din cadrul univer­si­tă­ții noastre, care să sperăm că va per­mite extinderea relațiilor uni­ver­sitare în afara granițelor Eu­r­o­pei.” La ceremonia de deschidere a UAGE au fost premiați 45 de studenți, 10 de către BRD Group Societe General și alți 35 de către universitate.

La festivitate au fost prezenți senatorul Mihaela Popa, Mon­se­nio­rul Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iași și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier edu­cațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

„De ani de zile finanțarea noastră se situează undeva în jurul sumei de 1.000 de euro anual pe student. Ceea ce este foarte puțin comparativ cu taxa de școlarizare care la o grădiniță privată se este în jurul sumei de 7.000 de euro anual.”
– prof.univ. dr. Vasile Ișan

Asociațiile studențești de la „Cuza”, premiate

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2013-2014 la Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc luni, 30 septembrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu”. În cuvîntul său de bun venit adresat studenților, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC, a accentuat, printre altele, situația financiară dificilă a uni­versității și pregătirea temei­nică a cadrelor didactice. „De ani de zile finanțarea publică se calculează pe student, iar finanțarea noastră se situează undeva în jurul sumei de 1.000 de euro anual. Ceea ce este foarte puțin comparativ cu taxa de școlarizare care la o grădiniță privată se situează în jurul sumei de 7.000 de euro anual”, a precizat rectorul adăugînd că, în ciuda acestei situații, universitatea pune la dispoziția studenților „servicii bune, utile și de calitate, func­țio­nînd ca o comunitate academică și nu ca o colectivitate de orgolii personale”. Cu ocazia deschiderii anului universitar, prof. univ. dr. Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române, a sus­ținut o conferință celor prezenți, trecîn­du-i printr-un „Periplu prin Iașul cultural și spiritual”. BRD a oferit la șapte asociații studențești burse academice în valoare de 1.000 de lei pentru activitatea des­fă­șurată în timpul anului precedent. La eveniment au fost pre­zenți Mihai Chirica, viceprimarul orașului, și Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean.

84 de țări la Medicină

Deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) a fost un spectacol fastuos. Luni, 30 septembrie, de la ora 17.30, pe scena din Piața Națiunilor de la UMF au urcat artiștii Operei Na­țio­nale Române din Iași, co­re­gra­ful Gigi Căciuleanu, cu spectacolul „OuiBaDa”, alături de ministrul sănătății, Sergiu Nicolaescu, și de reprezentanți de la celelalte uni­ver­sități ieșene.

Festivitatea a debutat cu imnul „Gaudeamus Igitur”, cîntat de către corul Operei Române din Iași, urmat de ceremonialul drape­le­lor care a însemnat prezentarea a celor 84 de națiuni din care stu­denții vin să studieze la UMF. „In­diferent ce limbă vorbește, indife­rent ce religie are, orice medic știe că interesul pacientului este deasupra intereselor sale”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF. Ministrul sănătății, Eugen Ni­colaescu, le-a amintit stu­denților că au în fața lor pe cei mai buni medici români de la care au ce învăța. Și de aceea, cu aj­ut­o­rul cunoștințelor pe care medi­ci­niș­tii le vor dobîndi pe parcursul anilor de studii vor deveni „vii­to­a­rea ge­nerație de aur a medicinei ro­mâ­nești”.

Cu ocazia festivității de des­chi­de­re, decanii de la UMF au acordat zece premii celor mai me­ri­tuoși studenți. La finalul eveni­men­­tului, maestrul coregraf Gigi Căciuleanu a transformat scena într-o masă de operații. „Aici se operează tot felul de procese paramedicale”, a declarat coregraful, care mai apoi a provocat publicul la un exercițiu de yoga. Ceremonia de la UMF s-a încheiat cu un spec­tacol de artificii și proiecții de lumini.

Prima universitate din Iași care și-a deschis porțile a fost Uni­ver­si­tatea de Științe Agricole și Me­di­cină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), care luni 16 sep­tembrie și-a primit studenții și invitații în Aula „Haralamb Va­si­liu”. Agronomia a început anul universitar mai devreme deoarece, timp de o lună, în timpul iernii, căminele instituției vor fi închise.

Redacția Opinia Studențească

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top