Universitățile ieșene au organizat o festivitate comună de deschidere a anului universitar

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile ieșene au organizat o festivitate comună de deschidere a anului universitar 16
Universitățile ieșene au organizat o festivitate comună de deschidere a anului universitar

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 1 octombrie 2018, la deschiderea anului universitar ieșean 2018 – 2019. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNR), de la ora 11.00, fiind prima festivitate de deschidere pe care universitățile ieșene au organizat-o împreună. „Aici, la Iași, acum 100 de ani, românii au creat un singur curent, o singură opinie, atunci pentru libertatea și întregirea țării, acum într-o inițiativă unică, universitățile ieșene au înțeles că, în cel mai real mod, unirea face putere”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași (TUIASI).

Președintele României a subliniat rolul educației academice la nivel înalt, aducînd în discuție și domeniul inovării și cercetării în care „se fac pași înapoi prin modificări care riscă să blocheze performanța”. Vorbind tot despre educație, Klaus Iohannis a spus și că lipsa unei direcții clare în educație l-au făcut să lanseze proiectul „România educată”, ale cărei concluzii vor fi publicate curînd.

El a menționat și că dincolo de educație, Iașul are nevoie de o îmbunătățire la nivelul infrastucturii, vorbind de necesitatea unei autostrăzi care să lege orașul de restul țării. „Avem mult de muncă, pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenţi, care reprezentaţi generaţiile formate astăzi în universităţile româneşti, veţi juca un rol crucial în desăvîrşirea unei misiuni naţionale potrivite României Centenare. Totodată, vă încurajez pe toţi – deopotrivă cadre didactice, cercetători şi studenţi – să priviţi universitatea ca pe un spaţiu al dialogului şi al confruntărilor constructive de idei, mediu deschis al universităţii în care toleranţa şi respectul faţă de valorile celorlalţi sunt de la sine înţelese şi respectate ca atare. Vă doresc de asemenea succes în tot ceea ce vă propuneţi şi un nou an academic cât mai bogat în realizări!”, a declarat Klaus Iohannis în încheierea discursului său, felicitînd apoi mediul academic ieșean pentru unitatea de care a dat dovadă.
Pe scena teatrului au urcat, alături de președinte, rectorii celor cinci universităși ieșene de stat, cît și Mihai Chirica, primarul Iașului, Valentin Popa, fostul ministru al Educației, dar și Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor. Aceștia au punctat în discursurile lor atît importanța istorică a orașului Iași, cît și importanța acestuia pe plan educațional.

Valentin Popa a subliniat în discursul său cîteva dintre acțiunile desfășurate de la momentul în care a preluat mandatul de ministru al Educației. Printre acestea se numără faptul că masteratul didactic a devenit operațional, cee ce înseamnă că absolvenții pot ocupa posturi în învățămîntul preuniversitar. Fostul ministru a mai subliniat că a crescut cuantumul burselor pentru studenții doctoranzi și că au fost introduse cursurile de etică și de deontologie profesională, la masterat și doctorat, cursuri care vor începe din această toamnă.

După finalizarea evenimentului, președintele Klaus Iohannis a urcat Copoul spre Aula „Carmen Sylva“ de la TUIASI, unde, de la ora 13.00, a asistat la festivitatea de deschidere a TUIASI care a marcat împlinirea a 205 ani de la prima școală de limbă română înfiinţată la Iaşi de Gheorghe Asachi în 1837. Pe scena Aulei, președintele a vorbit despre importanța învățămîntului tehnic în România, mulțumind studenților care au ales să-și continue studiile aici chiar dacă există o tentație foarte mare pentru a pleca. „Astăzi TUIASI este una dintre principalele universități din România. Absolvenții instituției dumneavostră ajută la desăvîrșirea unității naționale. Ei au contribuit la diversificarea economică a unui stat care se născuse eminamente agreabil, ajutînd la industrializarea și modernizarea agriculturii”, a declarat președintele.
La finalul festivității de deschidere, Klaus Iohannis, alături de prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval și prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne, preşedintele Senatului TUIASI, a premiat 11 dintre cei mai buni studenţi ai universităţii, cîte unul de la fiecare facultate a TUIASI.
Pe 1 octombrie au început cursurile și la celelalte universități ieșene care pe lîngă ceremonia de deschidere comună, au avut o ceremonie particulară – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a organizat un eveniment de la ora 14.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu“, de la aceeaşi oră s-a desfășurat și deschiderea Universității Naţionale de Arte „George Enescu“ din Iaşi, în Sala Eduard Caudella, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a început festivitatea de la 17.30, în Aula „George Emil Palade“. Singurii care nu au mai organizat o astfel de manifestare au fost cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, care au început cursurile de două săptămâni.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top