Universitățile din Iași au deschis anul academic 2014 – 2015 sub zodia schimbării

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile din Iași au deschis anul academic 2014 – 2015 sub zodia schimbării 19
Deschiere UAIC

Instituțiile de învățămînt su­pe­rior din Iași au început, săptămîna trecută, cursurile noului an univer­sitar. Deşi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Ve­terinară „Ion Ionescu de la Brad” a început oficial cursurile pe 15 sep­tembrie, lunea trecută, 1 octom­brie, Univer­si­tatea „Alexan­dru Ioan Cuza”, U­niversitatea de Arte „George Enes­cu” şi Univer­si­ta­tea de Medicină şi Farmacie „Gri­­gore T. Popa” au organizat ceremonii de deschidere a anului uni­versitar sub auspiciul schim­bării.

Dacă UAGE şi-a lansat o nouă identitate vizuală creată în cola­bo­ra­re cu studenţii instituţiei de în­vă­ţămînt superior, deschiderea anu­lui universitar la „Cuza” a arătat o dată pentru totdeauna situaţia cva­si-conflictuală în care a fost lăsat de legea Funeriu învăţămîntul superior prin crearea structurii bicefale de conducere a universităţii. Acea­sta vorbeşte de existenţa a doi poli decizionali, de putere, concentraţi în jurul Senatului şi al Consiliului de Administraţie.

„Ce este o universitate?”

Într-o ceremonie solemnă – la care au participat, printre alţii, academicienii Alexandru Zub, Radu Miron şi Victor Spinei, sau prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Acade­miei Române – prof.dr. Vasile Işan, rectorul instituţiei de învăţămînt superior şi preşedintele Consi­liu­lui de Administraţie, şi prof.dr. Cons­tantin Rusu, preşedintele Se­na­tului, şi-au aruncat aluzii (vagi şi elegante) în timpul discursurilor de la prezidiu, cu privire la coo­pe­ra­rea „adesea dificilă” dintre cele două nuclee ale universităţii. Iar în ultima ceremonie din ziua de luni, organizată cu fast de către UMF în Piaţa Naţiunilor, în spatele stea­gu­ri­lor celor 84 de ţări care şi-au tri­mis reprezentanţi să înveţe medi­ci­na la Iaşi, a stat discursul dur al rectorului, care a vorbit despre liber­tate de exprimare, libertate de exis­tenţă şi despre „coborîrea univer­si­­tăţii în stradă” pentru a lupta, ală­turi de societatea civilă, pentru drepturile sale.

La deschiderea anului universitar al UAIC, rector prof.dr. Vasile Işan a vorbit despre presiunile care există asupra învăţămîntului su­pe­rior şi care aduc confuzie asupra ideii de universitate. În faţa unei audienţe selecte, acesta a adresat în Aula Magna „Mihai Eminescu” două întrebări al căror răspuns nu a dorit, pînă în final, să îl ofere, susţinînd că este unul liber, al fiecăruia. „Ce este o universitate şi pentru cine este o universitate? Si­gur că nu am pretenţa să formulez un răspuns de vreme ce de veacuri întregi se pun aceste întrebări şi de veacuri întregi se încearcă răs­pun­suri. Ele fac parte dintr-o categorie pe care eu aş numi-o a întrebărilor permanente. Universitatea este, da­că vreţi, o ordine spontană, a apă­rut şi s-a format ca ordine spon­ta­nă, de aceea cel mai răspîndit tipar academic este al instituţiei colegia­le, o universitate a egalilor”, a de­cla­rat rectorul.

La rîndul său, prof. univ. dr. Cons­tan­tin Rusu a ţinut să pre­cizeze că ins­ti­tuţia condusă de el, Senatul UAIC, funcţionează optim şi „veghează” asupra întregii uni­versităţi. „Înce­pem într-o zi de luni pentru a ne merge bine tot anul, dar în opinia mea începem acest an sub aceleaşi auspicii, o veşnică reformă, o per­ma­nentă tranziţie, dar aşa cum ne-am descurcat în anii din urmă spe­răm să o facem la fel şi de acum înainte, mai ales că avem alături de noi universităţile partenere din Iaşi”, a conchis acesta. În con­ti­nua­rea tuturor discur­surilor şi ură­ri­lor, prof. univ. dr. Ştefan Avădanei, fost decan al Facultăţii de Litere, a ţinut un curs numit „Povestiri universi­ta­re”.

Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași a ținut o șe­dință de Senat festiv miercuri, 1 octombrie, pe parcursul căreia au fost premiați cei mai buni studenți de la fiecare facultate de către băn­cile partenere, iar rectorul, prof. univ. dr. Ion Giurma, a ținut un discurs despre continuitate. Acesta a prezentat bilanțul anului universitar anterior, din punct de vedere financiar, administrativ și al resur­se­lor umane. „Eu sînt mai opti­mist, situația o să vedeți că nu este chiar atît de sumbră. Sîntem chiar într-o situație relativ bună, uni­ver­si­tatea noastră ocupîndu-se atît de învățămînt, cît și cercetare, pre­gă­tind specialiști în domeniul tehnic, dar desfășurînd și acitivtate de cercetare”, a declarat prof.dr. Ion Giurma.

Lupta universității din stradă

De la ora 17, pe esplanada UMF, la deschiderea festivă a anului universitar pusă sub semnul „di­ver­sitate şi multiculturalitate”, cî­te­va sute de persoane aşteptau ca cele 84 de steaguri, reprezentînd naţiunile studenţilor care învaţă la Iaşi, de la Burundi, la Canada, Japonia, Franţa, SUA sau Somalia, să fie purtate de către vînt. Pe scena amplasată în Piaţa Naţiu­ni­lor, reprezentanţii Senatului şi ai Consiliului de Administraţie al UMF, cît şi reprezentanţi ai cultelor şi administraţiei locale din Iaşi au adresat cuvinte de bun venit stu­denţilor, într-un eveniment organizat de ABplus events.

http://www.opiniastudenteasca.ro/wp-content/uploads/2014/10/umf.jpg

Moderatoarea, Carmen Târno­vea­nu de la TVR Iaşi, a introdus, pe parcursul serii, toţi invitaţii care au luat cuvîntul, inclusiv cei opt studenţi, cîte doi de la fiecare universitate, premiaţi pentru acti­vi­tatea lor deosebită din anul anterior, diplomele fiind înmînate de către decani. În dis­cur­sul său, rectorul prof. univ. dr. Vasile As­tă­răs­toae a precizat că uni­ver­si­ta­tea plă­n­u­ieş­te investiţii de 24 de milioane de euro în anul care vine şi a militat pentru accentuarea ro­lu­lui aces­teia în societate. „Iaşul ră­mîne în conştiinţă ca oraşul uni­ver­si­tăţii, o cetate care are cinci bas­tioa­ne, care apără libertatea şi de­mo­craţia, şi asta este esenţa unei universităţi. De aceea, după cum aţi văzut aici, toate cele cinci bastioane sînt prezente într-un mo­ment în care asistăm la derapaje de la esenţa democraţiei, asistăm la exis­tenţa unei democraţii formale în care libertatea trebuie să fie apărată”, a precizat rectorul.

Acesta a continuat vorbind des­pre spiritul instituţiei de învă­ţă­mînt superior ca fiind unul lăsat de către Grigore T. Popa, fondatorul, ca pe un testament. „Trebuie să practicăm toleranţa, a fi toleranţi nu înseamnă a fi exclusivişti, a în­şela sentimetele celor din faţa ta, ci e un principiu al minţii. Apoi, uni­ver­sitatea trebuie să facă bine. O universitate nu poate să nu simtă suferinţa celor aflaţi în jur, trebuie să preia această responsabilitate socială faţă de individ sau faţă de colectivul didactic”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Festivitatea de la UMF s-a încheiat cu un concert dirijat de Sabin Păuță și un frumos foc de artificii, timp în care pe scenă s-a aflat și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top