Universitatea “Cuza” a inaugurat Centrul de Studii Biblico-Filologice

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitatea “Cuza” a inaugurat Centrul de Studii Biblico-Filologice 1

Joi, 23 aprilie, a avut loc inaugurarea oficiala a Centrului de Studii Biblico-Filologice “Monumenta Linguae Dacoromanorum”, infiintat in cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Gazda evenimentului din Aula Magna “Mihai Eminescu” a fost prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul institutiei. La inaugurare au mai fost prezenti IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop al Episcopiei Romano-Catolice Iasi, dr. Bogdan Tataru Cazaban, consilier de stat, prof. acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. Stefan Avadanei, decanul Facultatii de Litere de la UAIC, cercet. st. I dr. Gabriela Haja, dr. Mihail Neamtu si prof. dr. Eugen Munteanu, directorul Scolii Doctorale de Studii Filologice de la UAIC.

Inaugurarea Centrului a prilejuit si lansarea celui de-al saptelea volum al “Bibliei de la 1688”. Acesta face parte dintr-un proiect initiat de prof. dr. Paul Miron si de dr. Elsa Lüder in anul 1986 si care presupune editarea seriei complete a Bibliei in 20 de volume.

Istoria a 312 de ani de Biblie

Printre colaboratorii primelor sapte carti se numara profesorii ieseni Vasile Arvinte, Ioan Caprosu (vol. I-V) si Alexandru Andriescu (vol. I-II, IV-VI si IX). Pentru ca volumele nu sint editate in ordine cronologica, cartea lansata joi, “Biblia 1688, Pars VII, Regum I, Regum II, colectia Monumenta linguae dacoromanorum”, a saptea publicata, este de fapt cea cu numarul VIII din seria de 20 de volume. Spre deosebire de editiile anterioare, cea de fata are si o varianta electronica.

Contributia a 84 de cercetatori

Cartea a fost prezentata de prof. dr. Eugen Munteanu si cercet. st. I dr. Gabriela Haja: “Vrem ca in sase ani sa vedem toata seria editata. O sa incercam editarea unei reviste de studii biblice, organizarea unui colocviu anual de studii biblice, cit si realizarea si actualizarea siteului oficial al centrului”. In viziunea profesorului Stefan Avadanei, seria biblica uneste invatatura religioasa cu invatatura filologica, fiind vorba si de contributiile a 84 de oameni de stiinta si traducatori. Volumul lansat joi, coordonat de cercetatorul Gabriela Haja, le continua pe cele anterioare, la care si-au adus contributia cercetatori romani si germani, in cadrului unui parteneriat incheiat intre “Albert-Ludwigs” Universität din Freiburg im Breisgau si UAIC.

Dan CONDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top