Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a sărbătorit 134 de ani de la înființare

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a sărbătorit 134 de ani de la înființare 129

Universitatea de Medicină și Far­macie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a aniversat săptămîna tre­cută 134 de ani de cînd s-au ți­nut primele cursuri de medicină lega­lă. Cu această ocazie, instituția de învățămînt superior a organizat pe 5 și 6 decembrie o serie de evenimente culturale. Zece cadre didactice au primit titlul de Professor E­me­ritus și alte două au fost dis­tin­se cu premii de excelență. De ase­me­nea, cu ocazia Zilelor UMF, li­gi­le studențești au organizat pe 4 și 5 decembrie o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, congrese și com­petiții sportive. La evenimente au participat poeții Emil Brumaru și Ion Mureșan, interpreții Maria Ră­du­canu și Mircea Tiberian și actri­ța premiată la Cannes, Cosmina Stra­­tan.

Festivitatea a fost deschisă în Aula Bibliotecii Central Univer­si­tare din Iași, joi, pe 5 decembrie de către prof. univ. dr. Vasile Astă­răstoae, rectorul UMF. Acesta a reamintit de importanța aniver­să­rii unei universități, care „în orice comunitate reprezintă inima și cre­ierul. Vedem zilnic cum ierar­hi­ile se schimbă, dar importanța in­sti­tuției rămîne aceeași, o știință ce formează nu numai minți creative, ci și cultură dacă este folosită așa cum trebuie”. Acesta a mai men­țio­­nat că una dintre aceste reîn­toar­ceri este onorarea mentorilor și a discipolilor din mediul academic me­­di­­cal, care „și-au înmînat ștafe­ta­ mai departe”. Astfel, în timpul ma­­ni­­­­­festării intitulate „Medicii de ieri și azi” , profesorului univ. dr. Ga­briel Ungureanu i-a fost decernat un premiu de excelență pentru ac­tivitatea întreprinsă pînă acum, iar prof. univ. dr. Carmen Vulpoiu a fost distinsă pentru activitatea din mo­mentul actual.

Zece cadre didactice au primit titlul de Professor Emeritus.

A doua zi, pe 6 decembrie, zece profesori emeriți au fost premiați pentru activitatea didactică și pen­tru realizările din afara mediului u­niversitar. În Sala Mare a Tea­tru­lui Național „Vasile Alecsandri” din Iași au fost distinși medicii prof. univ. dr. Costinescu Vasile Ne­­­culai, prof. univ. dr. Dumitru Bu­iuc, prof. univ. dr. Dan Moraru și prof. univ. dr. Mircea Covic. „Mă a­flu, cred, pentru prima oară pe a­ceas­tă scenă, dar pot spune cu sin­ceritate că mai multe emoții am a­vut cu primul meu pacient decît în fața dumneavoastră. Deși mi-aș do­ri să fiu confundat cu un tînăr prac­ticant al artei medicale, eu și cole­gii mei primim cu bucurie această distincție”, a precizat prof. univ. dr Va­sile Dorneanu, care a fost urmat de profesorii doctori Ioan Dănilă, Eugen Carasevici, Octavian Ioan Baltag, Mihail Dan Datcu și Eugen Tîrcoveanu. Manifestările de Zile­le UMF au fost încheiate cu un re­cital de flaut și chitară clasică sus­ținut de Ioan Bogdan Ștefănescu și Bog­dan Mihăilescu, iar actorul Ho­rațiu Mălăele a susținut spectaco­lul „Sunt un orb”.

În perioada 4-6 decembrie a a­vut loc și o serie de lansări de cărți și expoziții de picturi, dar au fost or­ga­nizate și Zilele Porților Des­chi­se, de ligile studențești ale uni­ver­sității, precum Societatea Stu­den­ților Farmaciști și Societatea Stu­denților Mediciniști. Astfel, marți, liceenii din zona Moldovei au vizi­tat sălile de curs și au participat la experimente în laboratoarele fa­cul­­tăților UMF, iar în Biblioteca UMF a fost organizat un Campionat lo­cal de Șah. În ziua următoare, pe 5 decembrie au avut loc un congres internațional și evenimente pentru doctoranzi și cei interesați de o­por­tunități de cercetare.
UMF a fost fondată în 1879, ca Fa­cultatea de Medicină. Abia în 1991 a devenit universitate și a pre­luat nu­mele de „Grigore T. Po­pa”, du­pă medicul născut în 1892, re­pre­zentant al Școlii de Anatomie Fun­cțională Iași și membru corespondent al Academiei Române.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top