Universitatea de Medicină aniversează 138 de ani de activitate

Academia de gardă Niciun comentariu despre Universitatea de Medicină aniversează 138 de ani de activitate 17

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa” din Iași (UMF), sărbătorește, în pe­ri­oada 7-8 decembrie, 138 de ani de la înfiin­ța­re. În cele două zile vor fi organizate confe­rin­țe, lansări de carte și spectacole. „Anul acesta, majoritatea manifestărilor vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri – a cărui proiecție are loc prin intermediul unui program complex, co­ordonat de Primăria Iași. În plus, vom conti­nua seria Conferințelor UMF cu un sociolog de mar­că – profesorul Vasile Dîncu, care va susține o pre­legere despre reprezentarea socială a me­di­cului. Un alt eveniment important este lan­sarea unei noi serii a «Însemnărilor ieșene», o revistă cu valoare de simbol pentru universitatea noastră”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Evenimentul Zilele UMF din acest an va debuta joi, 7 noiembrie, cu o prezentare a pro­iec­telor UMF din cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului, care va avea loc în Aula „George Emil Palade”, începînd cu ora 10.00. Aceasta va fi urmată de o conferință sus­ținută de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cerce­tător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, care va vorbi despre implicarea Iașu­lui în Primul Război Mondial. În aceeași zi, la Muzeul de Istorie a Medicinei vor avea loc două expoziții. Prima dintre ele va începe la ora 12.00 și îl va omagia pe dr. Jean Clunet (1878-1917), fost membru al Misiunii medicale franceze din România și va fi organizată în par­teneriat cu Institutul Francez din Iași. Verni­sa­jul celei de-a doua expoziții, „Culorile Marelui Război”, realizată de Alexandra-Cecilia Ruja, va avea loc la 12.30. Tot joi, în Aula UMF, va avea loc și o conferință despre rolul pe care l-au avut medicii în Primul Război Mondial. A­ceasta va fi susținută de Richard Constantines­cu, cadru didactic la UMF, și vor participa re­prezentați ai universităților ieșene și Mihai Chirica, primarul Iașului.

Conferința cu tema „Imaginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale și provocări actuale”, va avea loc vineri, 8 decembrie, în Aula UMF, și va fi susținută de so­ciologul Vasile Dîncu. Aceasta va fi urmată de lansarea revistei „Însemnări ieșene”, care a fost inaugurată acum 81 de ani de către Grigore T. Po­pa, împreună cu Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu. Zilele UMF 2017 se vor încheia cu un spectacol susținut de artiștii Operei Naționa­le Iași, care se va desfășura în Sala Mare a Teatrului Național Iași, începînd cu ora 18.00.

La UMF vor avea loc, în săptămîna 4-8 de­cem­brie, o serie de workshopuri, numite „Zilele UMF. Zilele Educației Medicale”.

Articole similare:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top