Universitatea de Medicină a împlinit 130 de ani

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitatea de Medicină a împlinit 130 de ani 3

Săptămîna trecută, Universitatea de Medicină și Far­macie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a sărbătorit 130 de ani de la înființare. Ce­le­bra­rea a avut loc miercuri, 3 decembrie, în A­u­­la „George Emil Palade”, iar printre in­vitați s-au nu­mărat personalități din mediul academic precum prof. univ. dr. Vio­rel Mun­tea­nu, rectorul U­ni­ver­si­tății de Arte „George Enescu” (UAGE), prof. univ. dr. Ge­rard Ji­tă­reanu, rectorul U­ni­ver­si­tă­ții de Ști­ințe Agri­co­le și Medicină Ve­­te­ri­na­ră „Ion Io­nes­cu de la Brad” (USAMV), prof. univ. dr. Vasile Ișan, rec­torul Uni­ver­si­tății „Ale­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC), Vla­di­mir Hotineanu, mini­strul să­nă­tă­­ții din Republica Mol­do­va, și Ro­meo Olteanu, viceprimarul Ia­șului, care l-a înlocuit pe primarul Gheor­­ghe Nichita, prezent la în­tîl­ni­rea elec­to­rală a candidatului Mircea Geo­ană.

Evenimentul a debutat cu discursul prof. univ. dr. Vasile Astă­răs­toae, rectorul instituției sărbătorite, care a pus în discuție modul în care se studiază medicina astăzi. „Me­di­ci­na nu este o profesie, ci este o mi­si­une, de aceea ce­ta­tea trebuie să fie o barieră împotriva incompetenței și in­solitudinii studenților de astăzi”. Printre proble­me­le actuale acesta a enumerat și ma­­nagementul deficitar din în­vă­ță­mîn­tul superior, susținînd faptul că „uni­versitatea nu trebuie să devină o fa­brică de forță de muncă”. Prof. univ. dr. Vasile Astă­răs­toae a mai afirmat că „un popor, o țară se afirmă doar prin inteligență și competență”, referindu-se la progresele înregistrate de instituția pe care o conduce, o dovadă în acest sens fiind și faptul că în prezent la UMF studiază tineri din 46 de țări ale lumii.

Un brand cu stea în frunte  

În a doua parte a evenimentului, ministrul sănătății din Republica Mol­dova, Vladimir Hotineanu a com­pa­rat Iașul cu „o stea polară pen­tru tinerii moldoveni”. Acesta s-a referit și la „cor­tina de fier de di­na­in­te de 1990” și la „căldura frățească care a fost păstrată din­totdeauna în­tre cetățenii Republicii Mol­dova și ie­șeni”. Demnitarul a ridicat universitățile din Iași la nivelul „sin­gurului brand al orașului”, re­cu­nos­cînd va­loa­rea în­vă­ță­mîn­tului de aici. El a ve­nit în spijinul afir­mației sa­le cu ex­­­em­plul prim-mini­s­trului ba­sa­ra­bean, Vlad Filat, care a ab­solvit Fa­cul­­­ta­tea de Drept de la UAIC. Viceprimarul Ro­meo Olteanu a amin­­tit de asemenea că „Iașul este o ca­­­pitală a educației” și a catalogat UMF-ul ca fiind „o em­blemă a universităților din acest oraș”.

În cadrul mani­fes­­tarii au luat cu­vîntul toți reprezentanții celorlate uni­versități de stat ieșene. Prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC a vorbit despre is­toria co­mu­nă a UMF și a universi­tă­ții pe care o conduce, iar prof. univ. dr. Viorel Mun­­­teanu s-a referit la „protocolul bi­la­­teral al profesorilor de la cele do­uă uni­­versități, care exista în trecut”.

Inaugurarea învățămîntului agresiv

La finalul festivității 13 cadre di­dac­­tice au primit distincția „Pro­fe­sor E­me­r­it” și au fost acordate 13 di­plo­me de me­rit studenților UMF. De ase­menea, în ca­drul aceleiași manifestări, a fost inau­gu­rat și programul privind platforma de e-learning, un proiect în valoare de 1.5 milioane euro, finanțat în pro­por­ție de 98% de Uniunea Eu­ro­pea­nă și de Gu­ver­nul Ro­mâ­ni­ei. Po­tri­vit rectorului UMF, „prin acest pro­iect se va im­pu­ne așa-numitul în­vă­ță­mînt agresiv”. Acesta ur­mea­­ză să fie im­­ple­men­tat anul viitor pî­nă la 1 sep­tem­brie 2010, iar beneficiarii vor fi toți stu­denții, masteran­zii, doctoran­zii și pă­rinții acestora, res­pectiv ca­dre­­le di­dactice.

Leonaș VEZETEU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top