Universitatea „Cuza” își deschide a treia extensie în Republica Moldova

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Universitatea „Cuza” își deschide a treia extensie în Republica Moldova 30
Universitatea „Cuza” își deschide a treia extensie în Republica Moldova

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) din Iaşi își propune ca din toamnă să își deschidă o a treia ex­tensie universitară, de data aceasta pen­tru Facultatea de Drept, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi. Mai exact, ar fi vorba despre o secţie pentru în­văţămînt juridic, profil juridic, în care pentru început să fie doar studenţi la licenţă, zi. „Lucrăm în prezent la do­sa­rul de acreditare, avem în plan o cifră de şcolarizare de 50 de studenţi, ca să se poată studia pe două grupe a câte 25 de studenţi. Vor merge să predea profesori de la Iaşi, dar vor fi cooptate şi cadre didactice de la Bălţi sau Chi­şi­nău, pentru că unii dintre ei au fost ab­solvenţii noştri, chiar şefi de pro­mo­ţie”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul ales al UAIC.

Conform acestuia, admiterea ar ur­ma același model ca la Iași, cu test eli­mi­natoriu de gramatică a limbii ro­mâ­ne, tip grilă, care să reprezinte un procent de 50% din media finală. „Nu se deo­sebeşte cu absolut nimic decît prin locaţie, vom păstra şi vom avea ace­leaşi exigenţe”, a adăugat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Prin această extensie, facultatea in­tenţionează să îşi suplimenteze şi numărul de studenţi, cât şi finanţarea primită de la bugetul de stat, avînd în vedere un student într-o astfel de extensie are un echivalent mai mare în materie de bani primiţi de la buget. Da­că acreditarea programului la Agen­ția Română pentru Asigurarea Ca­li­tă­ții în Învățămîntul Superior (ARACIS) va decurge fără probleme, cursurile pot începe acolo încă din toamnă.

În momentul de față, o astfel de ex­tensie există în cazul Facultatății de Economie şi Administrarea Afacerilor şi al Facultății de Fizică de la UAIC. Acestea au repre­zen­tat și prima extensie de la Bălți, deschisă în anul universitar 2010-2011. Aceasta a fost posibilă în urma unui protocol de colaborare între Mi­nis­te­rul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România, de la acea vreme și Minis­terul Educației din Republica Mol­do­va. În urma acestor extensii, dip­lo­me­le obținute sînt recunoscute atît în Republica Moldova, cît și în România și Uniunea Europeană.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top