Testare pe muchie de cuțit

Academia de gardă Niciun comentariu la Testare pe muchie de cuțit 1

Rectorii universităților de medicină și farmacie din țară se opun propunerii Ministerului Sănătății Publice (MSP) de a modifica, din acest an, modul de examinare la concursul de rezidențiat care va avea loc în luna noiembrie a.c. „Ministerul e în subordinea noastră și nu noi în subordinea lui.

Nu știu de ce se încăpățînează să modifice examenul de rezidențiat pe centre universitare din moment ce acestea nu sînt pregătite. Trei luni sînt prea puține pentru a organiza un astfel de concurs. Aș fi de acord ca examenul să se desfășoare pe centre universitare, dar începînd de anul viitor (n.r. 2011)”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF).

Inițial propunerea a fost acceptată de rectori, la întîlnirea Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România (AUMFR) din 15 februarie a.c., însă în intervalul 5-6 martie a.c. la ședința AUMFR de la Cluj, aceștia s-au opus propunerii făcute de minister. Potrivit unui comunicat de presă dat de AUMFR, universitățile de medicină și farmacie spun că „examenul de rezidențiat va fi național, într-un singur centru universitar, cu evaluare unitară și repartiție națională”. În replică, ministrul sănătății Cseke Attila a afirmat că este „surprins și nedumerit”de reacția rectorilor, deoarece au răspuns pozitiv în primă fază la inițiativa acestuia.

După rețetă europeană

MSP dorește ca probele pentru examenul de rezidențiat să se desfășoare în șase centre universitare: București, Cluj, Iași, Timișoara, Tîrgu Mureș și Craiova, în comparație cu anii precedenți cînd acest examen se susținea în doar două centre din țară, respectiv București și Cluj. De asemenea, dacă propunerea va fi în final acceptată, se va renunța la examenul de tip grilă din anii trecuți, acesta fiind înlocuit cu o probă scrisă și un interviu. O altă inițiativă a ministerului este ca această testare să se organizeze în următoarele forme: pe locuri, pe posturi și prin selecție pentru medicina de familie, menținîndu-se durata cuprinsă între trei și șapte ani, în funcție de specialitate.

Concursul din acest an va avea loc cel mai probabil în data de 21 noiembrie. În prezent la UMF sunt aproximativ 1700 de rezidenți.

Leonaș VEZETEU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top