Tamar Samash, ambasadorul Statului Israel, prezent la ceremonia „Dies academici” de la „Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu la Tamar Samash, ambasadorul Statului Israel, prezent la ceremonia „Dies academici” de la „Cuza” 93
Bursa „Sfântul Dumitru” a fost acordată unui student de la Facultatea de Informatică

Vineri, 26 octombrie 2018, în Aula Magna „Mihai Eminescu” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), de la ora 11.00, s-a desfășurat ceremonia „Dies academici”, care face parte din manifestările academice dedicate zilelor universității. La ceremonie a fost prezent și ambasadorul Statului Israel în România, Excelența sa Tamar Samash, iar cuvîntul de deschidere a fost susținut de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC și de prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, președintele Senatului UAIC.

„A mai trecut încă un an peste universitatea noastră, un an cu întrebări și cu răspunsuri, cu certitudini și cu proiecte, iar festivitatea de astăzi este dedicată strădaniei comunității academice și faptelor bune ale acesteia care rămîn în istorie în folosul studențior. Încă de la înființare, universitatea noastră a încurajat activitățile și cercurile studențești”, a spus prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu a făcut o trecere în revistă a istoriei Senatului de la UAIC și a membrilor acestuia, amintindu-l și pe Nicolae Leon, rector al universității în 1918, cel care a înființat primul laborator de parazitologie din țară. „Lista tuturor profesorilor care erau în universitate în 1918 merită consultată. Este nemaipomenit să vezi în acea listă profesori care au fondat ulterior celelalte universități care au derivat din aceasta”, a menționat președintele Senatului UAIC în cadrul ceremoniei.

Următorul mesaj a fost transmis de ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash. „Este o onoare pentru mine să celebrez alături de voi la un eveniment atît de important pentru universitatea din Iași, dar si pentru mediul academic din România. Acum 158 de ani această instituție a fost inaugurată ca o piatră de temelie pentru învățămîntul superior românesc. Vizita îmi face plăcere deoarece Iașul este ca o a doua casă pentru mine, este orașul pe care l-am vizitat cel mai mult în misiunea mea diplomatică”, a spus ambasadorul Israelului.

La eveniment au fost prezenți și Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, prof. univ. dr. ing.Neculai Eugen Seghedin, prorectorulresponsabil cu activitatea didactică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care a prezentat mesajul universităților ieșene, cît și conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, ce a susținut prelegerea „Biblioteca și cititorii”.

În a doua parte a ceremoniei „Dies academici” s-au acordat premii și burse atît studenților, profesorilor cît și companiilor care au ajutat universitatea prin diverse proiecte. Astfel, 17 profesori pensionari au primit titlul de Professor Emeritus, iar 18 companii care au contribuit la dezvoltarea universității au primit cîte o diplomă de excelență. Bursa „Sfântul Dumitru” care este finanțată de fostul rector al universității, Dumitru Oprea, a fost cîștigată de Cristian Vîntur, student în anul III la Facultatea de Informatică. Cuantumul bursei este de minim 400 de euro și se oferă o dată pe an.

Facultățile de Chmie, Matematică și Fizică au primit o distincție onorifică pentru că s-au clasat în top 500 Shanghai Ranking, unul din clasamentele de elită a universităților din întreaga lume.
„Am depus patru proiecte de investiții la Compania Națională, care vizează construirea unui cămin nou, modernizarea căminelor C6, C7 și C8 din complexul «Titu Moirescu», dar și consolidarea și extinderea sălii de sport”, a mai adăugat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei ordonatorul de credite al UAIC. Aceasta a mai menționat și că a fost înființat Centrul de Învățare pentru studenții aflați în risc de abandon sau nepromovare, care este amplasat în spatele corpului B și că a fost realizat cu fonduri de la Banca Mondială.

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top