Studenții vor să-și negocieze drepturile cu Guvernul

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții vor să-și negocieze drepturile cu Guvernul 7

Reprezentanții organizațiilor mem­bre ale Alianței Naționale a Or­ga­nizațiilor Studențești din Ro­mâ­nia (ANOSR) s-au întîlnit vineri, 1 februarie, la Cluj-Napoca cu Mihnea Cos­toiu, ministrul de­le­gat pentru în­vățămînt superior, cer­ce­tare ști­in­ți­fi­că și dezvoltare tehnologică. Pro­ble­mele discutate au vizat bu­getul alocat pentru domeniul e­du­ca­ției pe a­nul 2013, adoptarea Sta­tu­tu­lui Stu­dentului în universități și creș­terea procentului de participare a stu­den­ți­lor în procesul de alegere a re­c­to­rilor la 25%.

Această întîlnire a avut loc în ur­ma solicitării membrilor ANOSR de a obține o întrevedere cu prim-mini­s­trul Victor Ponta, pentru a-i prezenta amendamentele depuse la Legea Bugetului. Una dintre propunerile a­cestora este creșterea investiției în E­ducație cu 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, începînd cu acest an.

„Ministrul Mihnea Costoiu a fost de acord cu creșterea subvenției pentru cămine și cantine, însă nu a men­ționat nici o cifră în sensul unei ma­jo­rări. De asemenea, și-a exprimat sus­­ținerea față de participarea studen­ților la alegerea rectorilor într-un pro­­cent de 25%, precum și față de a­dop­tarea Statutului Studentului în toa­te universitățile din țară”, a men­țio­nat Brîndușa Lungu, vicepreședinte pe re­la­ții publice la ANOSR. A­men­da­mentele propuse au fost incluse în „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României”, depusă alături de o pe­tiție semnată de 10.000 de studenți la sediul Guvernului, la Senat și la Mi­nisterul Educației. „În acel docu­ment au fost inițiate trei capitole le­gislative care vizează suplimentarea bugetului alocat pentru educație, creș­terea salariilor tinerilor absolvenți din domeniul Sănătății și În­vă­ță­mî­n­tu­lui și creșterea participării studen­ți­lor la alegerile democratice din u­ni­versități”, a declarat Brîndușa Lun­gu.

Probleme sub lupă

Printre propunerile e­nun­țate în document se mai numără și construi­rea a 1200 de locuri de că­min sau elimi­narea taxei de bibliotecă. Scri­soarea a fost formulată pe baza unui studiu re­alizat în 2011, din care au re­zultat nevoile sociale ale studen­ților ro­mâni, în ur­ma chestionării a 20.000 de persoane. Aspectele evidențiate sînt le­gate de taxele și bursele universitare, îm­bu­nă­tățirea servi­ciilor so­cia­le și a siste­mu­lui de că­mi­ne și can­tine.

„Solicitarea unei întîlniri cu prim-ministrul este încă valabilă, nu s-a desființat sub nici o formă. Nu sîn­tem mulțumiți de starea actuală a sistemului de învățămînt și nici de pro­misiunile făcute de ministrul Mihnea Costoiu”, a adăugat Brîndușa Lun­gu. Deocamdată, membrii ANOSR nu au primit confirmarea întreve­derii cu prim-ministrul României, Victor Ponta.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top