Studenții români reclamă corupția din universități

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții români reclamă corupția din universități 6

Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din Ro­mâ­nia (ANOSR) au propus vineri, 15 mar­tie, înființarea unei linii telefonice pen­tru denunțarea actelor de mită și co­rup­ți­e din mediul universitar, la nivel na­ți­o­nal. Inițiativa a fost discutată la A­du­na­rea Generală a ANOSR desfășurată la Academia de Studii Economice din Bu­curești. Prezent la manifestare, Re­mus Pri­copie, ministrul Educației Na­țio­na­le, și-a arătat susținerea față de proiectul reprezentanților studenților.

Propunerea acestora vine în urma în­cheierii unui protocol de colaborare în­tre Universitatea de Vest din Ti­mi­șoa­ra (UVT) și Direcția Generală An­ti­co­rupție, iar scopul acestui parteneriat es­te reclamarea de către studenți și profe­sori a tentativelor de dare de mită sau pla­giat. „Se urmărește încurajarea studen­­ți­lor pentru ca aceștia să declare orice ne­re­­guli care apar în universitate și am con­siderat că este nevoie de un astfel de me­canism în toată țara. Momentan, proiectul a ră­mas la nivel de propunere și ur­mea­ză să se stabilească și modalitatea de ob­ținere a fondurilor”, a declarat Brîn­du­șa Lun­gu, vicepreședinte responsa­bil cu relații publi­ce la ANOSR. Pro­iectul implementat de UVT vinerea tre­cută, 15 martie, singurul de acest fel din țară, va fi testat pe o pe­rioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar nu­mărul de telefon pentru reclamații va fi disponibil pe site-ul u­ni­versității.

„În afară de inițiativa UVT, nu mai există alte reglementări legale prin ca­re studenții să poată reclama abuzurile din mediul academic. Doar Statutul Stu­den­tului susține descurajarea actelor de co­rupție, dar nici acesta nu e implementat în multe din universități, deci mai este ne­voie de un mecanism care sa îl sus­ți­nă la nivel național”, a adăugat Brîn­du­șa Lungu.

Cu prilejul Adunării Generale a ANOSR s-au discutat și chestiuni precum îmbunătățirea activităților de consiliere în carieră și susținerea parti­ci­pă­rii la vot a studenților în proporție de 25% în alegerea rectorului.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top