Studenții restanțieri mai au o săptămînă să își achite taxele

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Studenții restanțieri mai au o săptămînă să își achite taxele 39
Studenții restanțieri mai au o săptămînă să își achite taxele

Săptămîna aceasta, studenții fa­cul­tăților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ce au impus taxa de refacere a activității didactice trebuie să își a­chite datoriile pentru a putea intra în sesiune. Un caz aparte este cel al studenților de la Facultatea de Drept, care nu vor plăti taxa pentru refacerea acti­vității didactice în anul universitar 2014-2015. Conducerea facultății a explicat că a luat această decizie pentru că nu a dorit ca taxa să se aplice retroactiv, și ca în această sesiune, cei care mai au examene restante să și le poată da. De anul viitor universitar, cei care studiază Dreptul vor trebui să plăt­­ească 100 de lei pentru fiecare examen promovat, dacă materia respec­tivă este trecută în programa anului universitar în care se face înscrierea.
Fiecare facultate în parte a avut libertatea de a-și stabili propria taxă pentru refacerea activității didactice. „În urma presiunii studenților și a faptului că unele facultăți au încercat să modifice propunerile inițiale, am acceptat o variantă de compromis.

Pî­nă la modificarea hotărîrii de Senat, acestea au libertatea să procedeze în conformitate cu politica pe care o fac din acest punct de vedere. Există posibilitatea să fie amînate taxele, să nu fie plătite, să fie reduse la 50%, să plă­tească fiecare în funcție de politica fa­cultății, în funcție de resursele financiare pe care le are. De criteriile de per­formanță pe care dorește să le ob­ți­nă pentru că la urma urmei am făcut acestă modificare plecînd de la premiza că dorim să îmbunătățim calitatea pregătirii universitare a studenților noștri”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Rusu, președintele Senatului UAIC.

Taxa de refacere a activității didactice la fiecare disciplină în parte se cal­culează împărțind taxa de școla­ri­zare pe un semestru la 30 (numărul de cre­dite). Apoi, acest număr se înmulțește cu numărul de credite alocate disciplinei respective. Spre exemplu, dacă taxa pe un semestru este de 1.000 de lei, pentru o restanță studentul trebuie să plătească 167 de lei. Însă sînt facultăți care au impus o taxă fixă, cum este cazul celei de Istorie, ai cărei studenți vor trebui să plă­tea­scă pentru refacerea activității didactice 75 de lei, în timp ce la Facultatea de Chimie aceștia trebuie să achi­te 10% din taxa de școlarizare, unii stu­denți ajungînd să plătească 292 de lei pe anul 2014-2015.

Regulamentul studiilor universi­ta­re de licență care prevede această taxă a fost adoptat de către Senat. El a fost contestat de către unii dintre stu­denții universi­tă­ții, argumentîndu-se faptul că ei nu au fost consultați, șe­din­ța de Senat în tim­pul căreia s-a luat această decizie avînd loc înaintea începerii anului universitar.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top