Studenții, puși la reciclat

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții, puși la reciclat 2

Universitățile și studenții trebu­ie să colecteze deșeurile selectiv. Con­form legii 132/2010, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie a a­ces­tui an, toate instituțiile publice sînt obligate să își finanțeze co­lec­ta­rea selectivă, în bi­ro­uri, pe cu­loare și în alte spații care a­parțin a­ces­tora. Acțiunea de strîngere de deșeuri în u­n­i­ver­­sități, în campusuri, în lo­curile des­­­tinate stu­denților se face în mod gra­­tuit de că­tre firmele au­to­ri­zate, re­ci­­pientele fiind amplasate în locurile so­licitate de administra­to­rii in­sti­tu­ți­i­lor de învățămînt.

„Cele mai multe solicitări au fost pen­tru echipamente electronice și pe lo­cul doi stau deșeurile din pet. În Cam­pusul studențesc «Tudor Vla­di­mi­rescu» sînt trei lo­curi cu recipiente din plasă de 4 m3 pen­tru colectarea plas­­ticului și car­to­nului. Peturile sînt co­lectate de do­uă ori pe săp­tă­mî­nă. Da­că în re­ci­pi­entul de plastic gă­sim și alte ma­te­riale, aceștia vor fi ne­voiți să plă­teas­că colectarea selectivă la prețul co­lectării deșeului normal, ceea ce nu e convenabil. Mai mer­gem și mai vedem cum un student aruncă pun­gi de la geam, însă si­tua­ția s-a îm­bunătățit”, a declarat ing. Ana-Maria Șchiopu, șeful bi­ro­ului Ma­na­gementul Mediului din ca­drul Sa­lubris.

Potrivit reprezentanților firmei de co­lectare, ar trebui ca în fiecare bi­­rou să existe cel puțin două con­tai­­nere, unul pentru plastic și unul pentru car­­­ton, iar ne­respectarea acestor lu­cruri atrage a­plicarea de amenzi cu­­­prin­­se între 500 și 10.000 de lei, du­pă cum arată legea 132/2010. A­ces­te chestiuni au fost discutate la lan­­­­sarea pe 29 sep­tembrie a celei de-a patra ediții a pro­iectului IaȘi re­ci­cle­ază, demarat de Asociația TERIS și Asociația Mai Bine. În a­cest an, vo­luntarii ONG-urilor pro­pun în premieră pe plan local un a­telier de hîrtie reciclată, sub îndru­ma­rea unui ar­tizan și realizarea și dis­tribuirea unei hărți eco a orașului Iași. În pe­ri­oa­da septembrie-de­cem­brie 2010 se vor mai desfășura se­siuni informative și amenajări de spa­ții verzi în zece școli din Iași, work­shopuri de cultură ci­vică, vi­deo­proiecții de filme de me­diu. Cei care doresc să afle programul integral pot accesa site-ul www.iasirecicleaza.ro.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top