Studenții, obligați să urmeze stagii de practică profesională

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții, obligați să urmeze stagii de practică profesională 10

Reprezentanții Alianței Na­țio­na­le a Organizațiilor Studențești din Ro­mânia (ANOSR) au înaintat în cur­sul săptămînii trecute o serie de amendamen­te la proiectul de lege propus de Mi­nisterul Muncii, Familiei, Pro­tec­ției Sociale și Persoanelor Vîrst­ni­ce (MMFPSPV), care îi obligă pe absolvenții de învățămînt superior la sta­gii de practică profesională. Pro­pu­ne­rile ANOSR au fost înaintate co­mi­siilor permanente din Senat și Ca­me­ra Deputaților, care analizează pro­iectul de lege, vineri, 7 iunie.

„La momentul în care a fost depus proiectul, noi am cerut retragerea pro­pu­nerii, dar am considerat că cel mai potrivit ar fi să aducem cîteva amendamente. Cel mai important este ca stagiarii să aibă o protecție socială, să nu se facă abuz de contribuția lor. Ar trebui să se realizeze un fel de anexă la proiectul de lege, care să fie în acord cu drepturile omului. Trebuie ca stagiarilor să li se recunoască stagiul în instituția în care au profesat”, a explicat Brîndușa Lungu, vicepreședinte pe relații publice la ANOSR. Con­form documentului propus de MMFPSPV, stagiul de adaptare profesiona­lă poate fi completat o singură dată, după fiecare formă de învățămînt superior absolvită.

Unul din punctele prevăzute în proiectul de lege menționează că după o perioadă de stagiu cuprinsă între șase și 12 luni, absolventul va fi evaluat de către angajator și va primi calificativul „corespunzător” sau „ne­co­res­punzător”. ANOSR cere ca în schim­bul unui astfel de calificativ, sta­giarul să primească un certificat de re­cu­noaș­tere a activității sale, care să cuprindă durata stagiului, sarcinile în­de­plinite și abilitățile dobîndite. Prin­tre amendamentele formulate de ANOSR, se numără și întocmirea unui act a­di­țio­nal care să specifice „normele de calitate a stagiilor”, pentru a nu apărea di­fe­rențe între modul de desfășurare a a­ces­tora în diferite instituții. „Stagiarii ar trebui să fie îndrumați de niște an­ga­jați cu experiență, care să asigure un standard de cunoștințe pentru ei, să îi pre­gătească așa cum se cuvine”, a a­dă­u­gat Brîndușa Lungu. Tot pentru creș­terea calității stagiilor, membrii ANOSR propun ca angajatorii să colaboreze cu instituțiile de învățămînt superior.

Proiectul de lege a fost propus de MMFPSPV la începtul lunii noiembrie a anului trecut și are ca scop integr­area absolvenților de studii superioa­re pe piața muncii.

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top