Studenții ieșeni nu vor să explice știința pe înțelesul tuturor

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții ieșeni nu vor să explice știința pe înțelesul tuturor 0

Doar doi studenți ieșeni au parti­ci­pat la preselecția regională a compe­ti­ți­ei internaționale de comunicare a ști­inței FameLab, organizate de Bri­tish Council. Amîndoi provin de la Fa­cul­­ta­tea de Fizică a Universității „A­le­­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC) și și-au sus­ținut prezentările de trei minute mie­­r­curi, 17 aprilie, în Sala „Fer­di­nand” a UAIC, în fața unui juriu format din cinci membri.

Ștefan Irimiciuc, mas­terand în anul I și Vlad Alexandru, student în anul al II-lea la cursuri de li­cen­ță și-au intitulat expunerile „Sisteme ha­otice”, respectiv „Ce înseamnă wi­re­less” și au obținut amîndoi locuri în fi­nala națională. Cei doi participanți nu au putut folosi materiale ajutătoare pre­cum prezentări PowerPoint.

Din juriu au făcut parte prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector pentru relații internaționale și parteneriate de studii și cercetare la UAIC, prof. u­niv. dr. Daniel Condurache, prorector responsabil cu activitatea de in­for­ma­ti­za­re la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, asist. univ. dr. Io­nuț Topală de la Facultatea de Fizică a UAIC și cîștigător Famelab Ro­mâ­nia în 2009 și Măriuca Mihăilescu, pre­zentator de emisiuni la TVR.

Gabriel Ivan, manager responsa­bil cu proiectele educaționale și ști­in­țifice la British Council a menționat că „spre deosebire de anul trecut, cînd înscrierea s-a realizat exclusiv on­line, anul acesta au fost organizate și prese­lecții la Iași, București și Cluj-Na­poca. Există o platformă de înregistra­re unde se completează un formular de înscriere și se postează un filmuleț de trei minute, cu exact același tip de pre­zentare pentru public al unui subiect ști­ințific. Anul trecut au fost înregistra­te 34 de materiale, din care au fost se­lectate pentru finala pe țară zece”.

FameLab se află la cea de-a VI-a ediție. Cei doi studenți ieșeni calificați la etapa națională care va avea loc la București, pe 23 mai, vor participa pe 27 și 28 aprilie la cursuri de pregătire susținute de trei specialiști în comuni­care, la București. „Există o organiza­ție în Anglia denumită FameLab și ca­re are patru-cinci specialiști în comunicare de public, care fac un fel de tur prin  toate țările în care se organizează com­peteția, iar unul dintrei ei este trai­ne­rul principal al cursului . Din România par­ticipă un profesor de la Universitatea din București care predă comunicare și un realizator de emisiuni la TVR”, a adăugat Gabriel Ivan. Cîștigătorul competiției naționale va concura în­tre 4 – 9 iunie la etapa internațională din An­glia, la care vor participa 24 de ti­­neri.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top