Studenții ieșeni au ieșit în stradă pentru finanțarea educației

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții ieșeni au ieșit în stradă pentru finanțarea educației 11

Miercuri, 13 noiembrie, peste 400­ de studenți au pornit de la uni­versitățile din care fac parte pentru a ajunge la ora 13.00 în Piața Unirii. Cu pancarte și steaguri, tinerii au scandat mai multe mesa­je, dintre ca­re „Educația salvează na­ți­a!”, „Ministerul să ne vadă, ți­nem­ orele în stradă!” și „Guver­nan­ții să trăiască dintr-o bursă stu­den­țeas­că!”. Studenții cer de la gu­ver­­nanți alocarea a 6 % din PIB e­du­cației, așa cum prevede Legea Edu­cației, a­dop­tată în 2011.

Întrebați de ce protestează și ce înseamnă 6 % pentru ei, studenții s-au plîns de cheltuielile la care sînt supuși lunar. Taxele la cămine și condi­țiile considerate mizere ale a­cestora se află în capul listei. „Taxa unui cămin de 220 de lei s-a mărit cu 30 de lei, fără justificare. Am cerut o explicare, o balanță de venituri, însă nimeni nu a fost dispus să ne-o arate”, a declarat Marian Pricop, stu­dent la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA) a Universității „Alexadru Ioan Cu­za” (UAIC) din Iași. Taxele de șco­larizare sînt un alt subiect usturător pentru studenți, în special în urma scumpirilor din acest an. „Statul a­cordă prea puțin educației, însă ta­rifele continuă să crească”, a afirmat Silviu Olariu, student la FEAA. Conform unui studiu realizat de A­lianța Natională a Organizațiilor Stu­dențești din România (ANOSR), din 23 de universități cercetate, 17 și-au crescut taxele de studiu. La Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za”, mărirea taxelor a avut loc anul trecut, studenții la licență fiind ne­vo­iți, la unele facultăți, să dea cu pînă la 500 de lei mai mult.

În Piața Unirii, s-au oprit zeci de oameni pentru a urmări pro­tes­tul. Întrebați dacă susțin inițiativa studenților, trecătorii au avut pă­reri împărțite. „Pentru a schimba ce­­va, ar fi fost nevoie de cel puțin 2.500 de tineri. Acum o ducem mai prost decît pe vremea lui Ceau­șes­cu, studenții au probleme, părinții lor sînt flămînzi într-o epocă în care se poate face agricultura și din be­ton”, a menționat Dan Condur, sculptor.

Studenții susțin că au primit a­cordul profesorilor pentru a putea participa la proteste. De altfel, unii tineri au afirmat că au fost pre­zenți în rîndul protestatarilor in­clu­siv cîțiva membri ai corpului aca­demic universitar.

Protestatarii au stat în Piața Unirii pînă la ora 15.00 pentru ca apoi să se îndrepte spre Prefectură. Acolo, ligile studențești s-au adre­sat profesorilor din mediul preu­ni­ver­sitar și au depus un memoriu. Pro­testul face parte din Campania „6 pentru educație” organizată de ANOSR și este susținut de 10 ligi studențești ieșene.

Victoria COLESNIC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top