Stati linistiti, vom avea examen de licenta

Academia de gardă Niciun comentariu la Stati linistiti, vom avea examen de licenta 25

Studentii din anii terminali ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) vor da in continuare examenul de licenta, dupa regulamentul de pina acum. Saptamina trecuta, Colegiul Academic a analizat propunerea unor profesori de a se desfiinta examenul final si de a se inlocui acest mod de verificare cu media anilor de studiu. „In urma discutiilor nu s-a schimbat absolut nimic, doar am insistat pe responsabilizarea celor care fac lucrarile de licenta. In ceea ce priveste aceasta propunere, era vorba de un model al unor universitati din America, dar s-a renuntat la aceasta propunere. Inclusiv studentii nostri, 75% dintre ei au zis ca vor lucrare de licenta, asa ca respectam hotarirea lor”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.

Cu o seara inainte, studentii Facultatii de Geografie si Geologie (FGG) s-au intilnit cu decanul lor pentru a discuta despre licenta, iar cei mai multi dintre ei s-au aratat confuzi in ceea ce priveste acest subiect. „Studentii trebuie linistiti, licenta 2007-2008 ramine la fel, atit pentru anul IV cit si pentru cei din sistemul Bologna”, a precizat dupa intilnirea Colegiului Academic, prof. univ. dr. Constantin Rusu, decanul FGG.

Rectorul vrea reforma

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rectorul UAIC, este de parere ca nu s-a exploatat Procesul Bologna pentru a se face reforma. „Le cerem studentilor de la sfirsitul ciclului I, de trei ani, sa prezinte o lucrare de specializare cum e licenta, cind ei au acumulat pina acum doar cunostinte generale. Specializarea se face in ciclul II de studiu, la masterat”, a declarat rectorul. Studentii sint insa de alta parere. „Orice student, fie ca face trei ani, patru sau cinci ani trebuie sa fie in stare sa elaboreze o lucrare stiintifica la sfirsitul studiilor sale. Notele sint mai mult sau mai putin obiective. In plus, o lucrare de licenta bine documentata stimuleaza si imbogateste activitatea de cercetare”, a declarat Mariuca Morariu, studenta in anul al IV-lea la Facultatea de Filosofie. Si cei care studiaza dupa procesul Bologna au pareri asemanatoare. „La Drept, materiile sint foarte diferite, unele dintre ele nu prezinta interes pentru studenti, in timp ce altele mai importante isi pierd din valoare. Nu e normal sa pui obiectele de specialitate pe aceeasi linie cu engleza sau informatica”, a sustinut Dragos Barbu, student in anul al II-lea la Facultatea de Drept.

Bobocii tind spre aceeasi opinie. „Daca s-a mers asa pina acum si toti studentii s-au obisnuit cu licenta, nu ar trebui nimic schimbat. Mai ales ca sint unii care au note bune in timpul anilor si altii care au note mai putin bune, iar balanta se cam inclina in favoarea unora, fara sa le arate neaparat valoarea”, e de parere Bogdan-Andrei Pantiru, student in anul I la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei.

Rectorul Oprea regreta confuzia provocata in aceasta saptamina. „Mi-e rusine ca am declansat la «Cuza» un subiect de birfa, fara sa punem ceva in loc”, a sustinut rectorul. Universitatea a publicat pe site-ul oficial o dezmintire a zvonului ca eliminarea licentei ar reprezenta o decizie luata deja la nivel de conducere.

Andra MARDARE

Ionut FANTAZIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top