Solomon Marcus descoase Junimea

Academia de gardă Niciun comentariu la Solomon Marcus descoase Junimea 7

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a sărbătorit marți, 25 octombrie, împlinirea a 151 de ani de la înființare. Pentru celebrarea acestui moment, începînd cu ora 10.00, în Aula Magna „Mihai Emi­nescu” a UAIC, a avut loc ceremonia „Dies Academici”, în care acade­micianul Solomon Marcus a sus­ți­nut conferința „Junimea, azi”.

În lipsa rectorului instituției, prof. univ. dr. Vasile Ișan, moderatorul dis­cuției a fost prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorectorul responsabil cu pro­gramele de masterat și doctorat la UAIC, care a vorbit despre „Uni­ver­sitatea în vremuri de criză”, des­chizînd astfel oficial „Zilele Uni­ver­sității”.

Europeni doar cu numele

Academicianul Solomon Marcus și-a justificat conferința ca fiind „o interpretare actuală a Junimii ma­io­res­ciene”, și a început-o prin lău­da­rea Iașiului: „Sînt conștient de faptul că mă aflu în orașul care, pe bună dreptate, a fost considerat de a lungul mai multor secole: «Atena cultu­rii românești»”. Tema acesteia a avut ca punct de plecare un articol al lui Virgil Nemoianu, publicat în „Convorbiri Literare”, în care acesta „extrage esența Junimii maioresciene și o rezumă în trei puncte.” Acestea trei au constituit teza conferinței, astfel, academicianul So­lo­mon Marcus a vorbit despre „re­la­ția dintre tradiție și inovație, dintre libertate și ordine, și relația dintre lo­cal și universal”.

La primul punct s-a atins și su­bi­ectul aderării României la Uniu­nea Europeană, imposibilitatea ță­rii noastre de a fi o țară europeană din cauza diferențelor, care nu își găsesc rezolvare. Totuși, academicianul So­lomon Marcus propune o variantă prin care românii să fie cu ade­vărat europeni, să renunțe la portul lor și să-și schimbe înfățișarea după cea de pe continent: „Ajuns la poarta Europei, să mă dezbrac de hainele mele românești ca să intru în ea.”

Libertatea unora, dictatura altora

Trecînd la capitolul educație, aca­demicianul a acuzat școala și universitatea ro­mâ­neas­că de „datorii de care nu s-au achitat”. Astfel a amin­tit de manua­le­le de istorie care „ara­tă carențe grave în modul în care se scrie istoria”, cum ar fi ziua de 23 august 1944. „În ultimii cinci ani, 23 august a fost prezentată ca o săr­bă­toare sovietică, o zi în care România a căzut sub ocupație, dar nici o re­ferință asu­pra Regelui. Acum asta are o nouă coloratură, de asta e Re­gele Mihai în Parlament, acum.” Acesta a atras atenția și asupra modului în care ele­vii și studentii sînt evaluați, ac­centul fiind pus pe te­orie, „care se uită în două zile și n-are nici o valoare formativă”.

În final, Solomon Marcus a adus în discuție televiziunea. Acesta a con­damnat emisiunile care se „dau la ora de vîrf, și sînt absolut penibi­le!”. Pe de altă parte, academicianul nu înțelege ce vor oamenii cu ade­vărat de la libertate: „nevoia de li­bertate apare la oamenii cu un anumit orizont intelectual și cultural. Și ce faci cu ea? Ca ordinea să-mi alu­ne­­ce în dictatură, iar libertatea în derizoriu?” Tot tinerilor prezenți în sală a ținut să le amintească discursul lui Steve Jobs de la Stanford Uni­ver­sity, din 2005, care în opinia sa „sînt cuvinte ce exprimă esența edu­cației sănătoase!”

Ceremonia oficială de des­chi­de­re a „Zilelor Universității” s-a în­che­iat cu un cocktail în onoarea academicianului Solomon Marcus și cu un recital al Cvartetului de corni „Concertino” de la Universitatea de Arte „George Enescu”.

Laura-Elena BEJINARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top