S-au resetat metodologiile de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la S-au resetat metodologiile de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie 1815
S-au resetat metodologiile de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie

În anul universitar 2016 – 2017, admiterea la studii în anul I în lim­ba română, franceză și engleză la Uni­versitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) se va face online, pe o platformă crea­tă special pentru studenții străini. Astfel, în intervalul 10 aprilie – 8 august, aceștia trebuie să acceseze platfor­ma UMF (www.umfiasi.ro), la secț­iu­nea „Înscrieri studenți străini”, să încarce documentele necesare îns­crierii, în format electronic, și să achi­­te taxa de 100 de euro pentru pro­ce­sarea dosarului. Pe lîngă acest demers, candidatul înscris online trebuie, în mod obligatoriu, să trans­mi­tă universității și documentele în format fizic, într-un plic sigilat, pe care să fie menționată facultatea sau linia de studiu pentru care acesta do­rește să candideze. În cazul în care dorește să se înscrie la mai multe facultăți sau specializări de studiu, tre­buie să trimită cîte un dosar, co­res­punzător fiecărei opțiuni.

Inițiativa creării acestei platforme a fost făcută publică încă de anul trecut de către reprezentanții UMF, iar ideea a fost a prof. univ. dr. Radu Iliescu. „Nu știu dacă aceas­tă platformă online care acum a intervenit, într-adevăr, în procesul înscrierii va atrage mai mulți stu­denți. Este doar o metodă de facili­tare a demersului, din punctul meu de vedere”, a precizat acesta. Conf. univ. dr. Mihai Danciu, prorector responsabil de studii universitare ciclul de studii învățămînt fundamental al UMF, a menționat că aceas­­tă platformă este, de fapt, o formă de anunțare a intenției viitorilor studenți de a se înscrie. „Așa putem verifica dacă documentele există și dacă dosarele lor, la verificare, se do­vedesc a fi incomplete. În felul aces­ta le putem solicita să intervină prin completarea cu documentele care lipsesc, din diferite motive”, a adău­gat conf. univ. dr. Mihai Danciu.

Înăsprirea verificării și evaluării dosarelor

Modalitățile de verificare și eva­luare ale dosarelor sînt și ele schimbate în această sesiune de admitere pentru a evita problemele studen­ți­lor străini asemănătoare celor im­pli­cați în anul anterior în scandalul dosarelor. „Tentativa de fraudare, este lucru știut, nu a fost generată atunci de cadrele didactice care au evaluat dosarele, ci de alte structuri extrauniversitare. Dacă frauda afec­ta un candidat sau doi, putea fi vor­ba de un trafic de influență; dar cînd a fost vorba de zeci de can­di­dați, veniți în grupuri compacte, aduși de filiere ușor de recunoscut, cu relații atît la ambasade, cît și la alte structuri ale statului român, a fost clar că nu poate fi vorba de alt­ceva decît de o rețea, care, conform organelor de anchetă, nu acționa doar la UMF Iași”, a precizat fostul rector al universității, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu. Acesta a mai adău­gat că orice metodă actuală de rupere a acestor mecanisme de influ­en­țare este, în opinia sa, de bun au­gur.

Prin urmare, conform Meto­do­logiei de admitere la studii în anul I, publicată pe site-ul instituției de învățămînt superior, dosarele can­di­daților depuse online vor fi, în primă instanță, verificate de către o comisie. Aceasta va fi numită printr-o decizie a Consiliului de Ad­ministrație, repartizarea dosarelor fiind una total aleatorie. Pentru a nu exista nelămuriri, fiecare dosar va fi analizat de două persoane din cadrul secretariatelor decanatelor și, dacă acesta va trece de această analiză, candidatului i se va solicita și trimiterea dosarului în format fizic.
Trimise prin poștă, prin curier sau depuse la Registratura UMF, do­sarele în format fizic vor fi, în etapa următoare, repartizate secretarului șef al facultății pentru care candidatul a optat, pe baza unui proces verbal care să ateste primi­rea documentelor și predarea acestora. Verificarea finală a dosarelor, pentru a stabili autenticitatea da­te­lor și concordanța acestora din formatele fizice și cele online, va fi rea­lizată de către o Comisie de verificare a concordanței datelor pe facultate, formată din personalul fiecărui secretariat.

Schimbări și în admiterea studenților români

De evaluarea dosarelor în format fizic, se va ocupa, mai departe, Comisia de Evaluare, fiecărui dosar revenindu-i doi evaluatori, care vor acorda punctaje în conformitate cu Grila de evaluare a admiterii. „În această grilă este specificat cum anume se acordă fiecărui candidat puncte, în funcție de performanțele pe care le-a avut. În rîndul acestora se înscriu notele la bacalaureat, vo­lun­tariatul, căruia i se acordă, spre exemplu, numărul maximum de 8 punc­te, sau participarea la concursuri și olimpiade, susținute de fie­care în țara din care provine. Se vor face, mai apoi, ierarhii ale can­di­daților pe facultăți și, în funcție de locurile alocate fiecărei specializări în parte, studenții vor ocupa lo­cu­ri­le”, a precizat conf. univ. dr. Mi­hai Danciu.

Verificarea dosarelor și rea­liza­rea ierarhiei fiecărei facultăți în par­te, conform punctajelor, se va în­che­ia pe data de 25 august.Nici admiterea studenților ro­mâ­ni la UMF nu a rămas nes­chim­bată. Aici, însă, elementul de noutate nu stă în modalitatea de îns­cri­ere a candidaților, ci este strîns le­gat de examenul scris. Astfel, dacă pînă în acest an viitorii studenți ai Facultăților de Medicină Generală, Medicină Dentară și Farmacie trebuiau să susțină o teză scrisă la o singură materie, din acest an va fi implementată și o a doua disci­pli­nă. Facultățile de Medicină Gene­rală și Medicină Dentară vor impune, așadar, examenul obligatoriu la anatomie și, la alegerea candidatului, la chimie sau fizică, în timp ce Facultatea de Farmacie va impune examenul obligatoriu la chimie și, la alegere, la anatomie sau biologie vegetală.

O noutate este și examenul scris pe care viitorii studenți vor fi ne­voi­ți să îl susțină pentru admi­te­rea la Facultatea de Bioinginerie Medi­ca­lă, acesta fiind la matematică, fi­zică sau chimie, la alegere sau la una dintre specializările de învă­ță­mînt cu 240 și 180 de credite, unde vor avea de ales între anatomie sau chimie. „Elevii se pot speria cînd vine vorba de acest examen la două discipline, dar, în acest fel am intrat și noi în rîndul universităților din țară. Examenul va fi mai greu, într-adevăr, dar ei nu vor avea o altă va­riantă mai favorabilă în altă par­te, în România. Noi am anunțat, fiind obligați de lege, cu șase luni înainte că examenul de admitere va fi dat din două materii, așa că ar trebui să fie deja pregătiți”, a menționat conf. univ. dr. Mihai Danciu.
Perioada de înscriere la concurs este între 18 și 22 iulie, iar ziua desfășurării acestuia va fi luni, 25 iulie.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top