România și Republica Moldova s-au întîlnit la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la România și Republica Moldova s-au întîlnit la Iași 2

Sîmbătă, 5 martie 2012, a avut loc prima ședință comună a Guvernelor României și al Republicii Moldova la Iași, în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Cu ocazia acestei întîlniri s-au sem­nat documente de colaborare bilatera­lă, s-au pus bazele unor programe trans­frontaliere, cele mai importante fiind cele din domeniul energetic și al transportului, și s-a semnat „Planul de ac­țiune pentru implementarea De­cla­ra­ției comune privind instituirea unui Par­te­neriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

La 10.30, delegația de peste Prut, condusă de către premierul Vlad Filat, a fost întîmpinată în fața UAIC de  Gar­da de Onoare a României, ur­mînd ca cele două Cabinete de Mi­niș­tri să se retragă pentru o ședință cu porțile în­chise care a durat cu aprope o oră mai mult decît a fost stabilit în program. La conferința de presă din încheierea eve­nimentului, prim-ministrul Româ­niei, Mihai Răzvan Ungureanu, a de­cla­rat că este mulțumit de discuțiile purtate în Sala Senat, punîndu-se ba­za unei colaborări de durată cu obiective precum „apropierea Republicii Mol­do­va de Uniunea Europeană, prosperitatea cetățenilor ambelor țări, îm­bu­nă­tă­țirea mediului de afaceri, posibilita­tea de a genera export românesc din­colo de Prut, cît și proiecte energetice de an­ver­gură”.

De cealaltă parte, premierul Vlad Filat a recunoscut că întîlnirea a fost utilă, fiindcă „s-au întîlnit miniștri res­ponsabilii de domenii apropiate care au putut să discute despre provocările și problemele nerezolvate pînă acum. Problemele economice au fost dominante, securitatea energetică fiind discutată în detaliu.”

La masă cu studenții

La ora 16.00 era organizată o în­trevedere cu studenții basarabeni a ce­lor doi prim-miniștri la Colegiul Na­țio­nal „Constantin Negruzzi”. Însă, du­pă ce s-a lăsat așteptat o oră și ju­mă­ta­te, doar Mihai Răzvan Ungureanu a intrat în Sala de Festivități a colegiului, fiind însoțit de ministrul Edu­ca­ției, Cercetării, Tineretului și Spor­tu­lui, Cătălin Baba și de Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Ex­terne din România. Premierul și-a ce­rut scuze pentru întîrziere argumen­tînd că ședința comună de Guvern Ro­mâ­nia – Republica Moldova a durat, spre bucuria lui, mult mai mult decît era planificat și „am reușit să transformăm un eveniment formal într-o ocazie ex­cep­țională de a construi, și voi încerca să vă răzbun pe calea aceasta”.

Constantin Vlas, președintele Aso­ciației Tinerilor Români din Afara Granițelor, i-a înmînat premierului Mihai Răzvan Ungureanu o listă cu probleme cu care se confruntă studen­ții basarabeni din România, după care alți elevi și studenți din sală și-au ex­pus personal nemulțumirile.

Problemele ridicate au fost legate de faptul că, în baza permiselor de șe­dere pe care le au basarabenii aici, ei nu se pot angaja. Mai mult, aceștia s-au plîns de cursul obligatoriu de limba ro­mână pe care sînt obligați să îl facă la unele facultăți, chiar dacă au dat baca­la­ureatul la limba română, în detrimen­tul învățării a unei limbi străine. Aceș­tia au mai reclamat și faptul că unor studenți, după ce obțin ce­tățenie româ­nă, li se cere să îna­po­ieze retroactiv bur­sa pe care au pri­mit-o de la statul român.

De asemenea, elevii basarabeni au reclamat faptul că numărul de locuri pe care le au rezervate în universitățile de aici nu este în concordanță cu cel de absolvenți de liceu de peste Prut, astfel încît unii sînt nevoiți să se în­toar­că acasă chiar dacă ar fi vrut să urmeze și studii superioare aici.

Cei trei demnitari au răspuns la pro­blemele ridicate de studenți, explicînd faptul că unele dintre ele le-au fost de­ja aduse la cunoștiință și că sînt în curs de rezolvare, pro­mi­țînd că se vor in­te­resa și în privința ce­lorlalte. După o ju­mătate de oră, Mi­hai Răzvan Un­gu­reanu și Cătălin Ba­ba s-au scuzat și au părăsit sala, lă­sîn­du-i pe Eugen To­mac și Viorel Ba­dea, senator pentru Europa și Asia, să continue discuțiile. Acesta din urmă a su­bliniat că „nu trebuie să vă simțiți com­plexați, sînteți la fel de stăpîni în licee și facultăți ca cei care s-au născut aici”.

Această ședintă comună de la Iași a fost prima acțiune de politică ex­ter­nă a Guvernului investit pe 9 februa­rie.

Cătălin HOPULELE

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top