Rezidenții încă nu și-au primit bursele pe 2014

Academia de gardă Niciun comentariu la Rezidenții încă nu și-au primit bursele pe 2014 13

Bursele medicilor rezidenți încă nu au venit, fiindcă ordinul de ministru prin care se decide alocarea acestora, deși există, nu a fost încă semnat. Iar dacă acest ordin nu va fi semnat pînă săptă­mîna viitoare, există posibilitatea ca rezidenții să mai aștepte încă o lună de zile pînă își vor primi bursele de 670 de lei pe care Mi­nisterul Sănătății și cel al Edu­cației Naționale le-au promis la începutul anului.

„Textul propriu-zis este re­dactat, însă lipsește parafarea a­ces­tuia și atunci a apărut această situație. Oricum, bursele medi­ci­lor rezidenți nu se vor achita oda­tă cu salariul acestora, ci se vor da în ultima săptămînă a lunii. Prin urmare, dacă pînă săptămîna vii­toare actul nu va fi semnat, bursele vor veni cel mai probabil în mar­tie și pentru lunile anterioare“, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, președinte al Cole­giului Medicilor din România.

De suplimentarea la salariul de bază vor beneficia toți cei care au încheiat un contract individual de muncă.

Ministerul Sănătății a ajuns la această formulă de a oferi 670 de lei rezidenților ca suplimentare a salariului de bază fiindcă, acordat sub formă de bursă, ajutorul bănesc nu ar mai fi impozitat.

De bursă vor beneficia toți cei care au încheiat un contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu un anumit spital, însă nu o vor putea primi rezidenții care sînt în concediu de maternitate, de o­dihnă, care îndeplinesc o funcție de conducere salarizată în sindi­cat, care au contractul de muncă suspendat sau care sînt arestați preventiv.

Totodată, nici rezidenții care, prin diferite angajamente, au un sa­lariu brut mai mare de 3.000 de lei nu vor putea să pri­mească bur­sa de 670 de lei.

În prezent, în România există aproximativ 14.000 de medici re­zidenți, iar salariul lor se înca­drea­­ză între 970 și 1.407 lei, în funcție de anul în care se află.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top