Rectorii rămîn la cheremul profesorilor

Academia de gardă Niciun comentariu la Rectorii rămîn la cheremul profesorilor 2

Săptămîna trecută, Alianța Na­ți­o­nală a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a organizat o serie de proteste în toată țara, cerînd modificarea Legii Educației Naționale, intrată în vigoare pe data de 9 februarie. Manifestările au avut loc în toată țara, iar aproximativ 100 de studenți au pichetat de luni pînă miercuri sediul Ministerului Edu­ca­ției Cercetării Tineretului și Sportului (MECTS) de la Bu­cu­rești. Iar pe 9 martie, ANOSR a organizat un protest inedit, un marș cu 25 de cruci de lemn, simbolizînd cele 25 de procente pe care le cer studenții în procesul decizional. Mai exact, aces­tea vizează articolul 209 din Legea Educației, care face referire la mo­da­litatea de alegere a rectorului. Ar­ti­colul prevede faptul că rectorul poa­te fi ales prin două modalități: pe ba­za unui concurs public sau prin votul uni­versal al tuturor cadrelor didactice și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților. Iar modalitatea de de­semnare a acestuia trebuie să fie stabilită cu cel puțin șase luni înainte de alegerea propriu-zisă, la fel, de către toate cardele didactice și reprezentanții studenților. Prin lege, aceștia din urmă au asigurată o reprezentare de 25% în senat și în consiliile facultăților, dar cînd vine vorba de ale­gere rectorului, alături de profesori, aceștia reprezintă, în medie, 5% din puterea de decizie.

„Noi am cerut în primul rînd să avem o reprezentare de 25% în de­ci­zi­a modalității de alegere. Am cerut această cifră și pentru ambele me­to­de, indiferent de formula care va fi alea­­să. De exemplu, dacă  universitatea are 800 de cadre didactice, iar numărul studenților reprezentanți es­te de 35, atunci această cifră nu re­prezintă mai mult de 5% din puterea de decizie”, a declarat Daniela Ale­xe, președinte ANOSR.

La organizare nu vreți?

În urma protestelor, studenții au reușit să obțină, joi, 10 martie o în­tre­vedere cu Ministrul Educației, Da­niel Funeriu, în urma căreia au dobîndit unele avantaje, dar nu ce­le pe care le doreau. „Ministrul nu ne-a înțeles și nu a acordat acces la cele 25% din decizia de alegere a rectorilor. Așadar, acest aspect nu a fost întru totul rezolvat, deși ministerul a venit cu soluții, cum ar fi să fim implicați în comisia de organizare a alegerilor, unde, într-adevăr, rolul nos­tru este foarte important, însă nu se compară cu accesul la decizie”, a mai spus Daniela Alexe.

Aceasta a mai adăugat că insistă pe acest element pentru că „rectorul, prin noua lege, are o putere foarte mare de decizie, își va numi prorecto­rii, care își vor numi prodecanii. Adi­că, întreaga conducere a universității va depinde într-o oarecare măsură de rector. Totodată, strategia unui candidat la rector este influențată de cei care aleg, în  momentul în care 95% vor fi profesori, strategia de mana­ge­ment va fi axată pe nevoile profesorilor”. Președintele ANOSR sus­ți­ne că rectorul unei instituții superi­oa­re ar trebui să acorde mai multă atenție nevoilor studenților, pentru că aceștia reprezintă majoritatea comunității academice.

La cursuri, de voie

Chiar dacă manifestanții au plecat la București hotărîți să-și revendice 25 % din procesul de­ci­zio­nal în modalitatea de alegere a rectorului și în desemnarea efectivă a acestuia, discuțiile cu ministrul Fu­ne­riu s-au dus și pe alte fronturi. Un subiect discutat a fost prezența la cursuri. Liderii ANOSR spun că au reușit să ajungă la un compromis în acest sens și că MECTS va elabora o notă de clarificare pentru universi­tăți, în care va specifica faptul că nu­mărul de cursuri și seminarii obligatorii va fi stabilit de către fiecare universitate în parte.

Pentru că problema lor cea mai importantă a rămas nerezolvată, lide­rii ANOSR spun că nu vor renunța la ideea de modificare a legii, pre­gă­tind o inițiativă legislativă în scurt timp. „Momentan ne consultăm struc­tura. Vom continua demersurile de modificare a legii, dar pentru asta tre­buie să demarăm o serie de proceduri interne de organizare, de strîn­ge­re de semnături, tot ceea ce în­seam­nă inițiativă legislativă. Cred că vom avea o inițiativă legislativă, doar că trebuie să ne hotărîm asupra calendarului și a asupra altor chestiuni de organizare internă”, a conchis Da­ni­e­la Alexe. De asemenea, liderii ANOSR susțin că nu vor renunța și că vor încerca să reducă efectele aces­teia prin negocieri cu ministerul la nivel național sau prin măsuri luate la nivel local și la fiecare univeristate în parte, prin intermediul deciziilor luate în Biroul Senat.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top