Proprietatea intelectuală pune piedici sectorului IT&C

Academia de gardă Niciun comentariu la Proprietatea intelectuală pune piedici sectorului IT&C 11
Proprietatea intelectuală pune piedici sectorului IT&C

Marți, 28 martie, începînd cu ora 9.30, în sala „Cuza” a Hotelului Unirea a avut loc o conferință despre proprietatea intelectuală pentru sectorul IT&C. În cadrul evenimentului organizat de PRIAevents s-a vorbit despre problema drepturilor de autor în acest domeniu. La conferința „PRIA IT&C and Intellectual Proprierty” au participat atît specialiști în domeniu, cît și reprezentanți ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Prima prelegere a fost susținută de Valerica Dragomir, director executiv al ANIS, o companie care se ocupă cu dezvoltarea industriei de servicii software, care a vorbit despre locurile de muncă în domeniul IT care rămîn neocupate. „Din informațiile pe care noi le avem, din 10 poziții deschise se angajează între patru și șase persoane. Este foarte greu să crești numărul de absolvenți în domeniul tehnologiei. Este greu și de atras oamenii din alte domenii, prin reconversie pro­fe­sională, pentru a crește numărul de potențial angajați”, a declarat Valerica Dragomir.

O altă problemă discutată a fost faptul că programele de calculator nu pot primi brevet de invenție, din cauza faptului că acestea nu sînt considerate invenții. „Există totuși o prevedere care spune că pot fi bre­vetate invențiile implementate cu ajutorul calculatorului. Brevetul de invenție este un titlu de protecție asupra unei creații. Dacă aveți un brevet de invenție puteți interzice terților să producă, să vîn­dă sau să ex­porte ceea ce ați creat. De asemenea, acesta este o mo­da­litate de comba­­tere a contrafacerii”, a precizat Florica Enea, șef al Serviciului de Electro-fizică OSIM.

La conferință au mai participat prof. univ. dr. Eugen Neculai Se­ghe­din, prorector al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași, Adi­na Popa, vicepreședinte Euronest IT Cluster, Răzvan Câșmoiu, director ORDA și Anca Popescu, examinator Cereri de Brevet de Invenție în cadrul Serviciului Electro-fizică OSIM.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top