Proprietatea intelectuală pune piedici sectorului IT

Academia de gardă Niciun comentariu la Proprietatea intelectuală pune piedici sectorului IT 10

Miercuri, 14 martie, începînd cu ora 10.00, la Hotelul Unirea a avut loc cea de-a doua ediție a conferinței PRIA IT&C and Intellectual Property, în cadrul căreia s-a vorbit despre drepturile de pro­prietate intelectuală. Evenimentul a fost rea­lizat în parteneriat cu Oficiul de Stat pentru In­venții și Mărci (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). În prima parte a con­ferinței, s-a discutat despre pașii pe care trebuie să îi urmeze oricine dorește să obțină un brevet de in­venție. ,,Pentru a deveni protejabilă prin brevet, o invenție trebuie să îndeplinească două con­di­ții foarte importante: să fie nouă, să aibă activi­tate inventivă, adică, cel puțin o caracteristică no­uă a invenției să rezolve o problemă tehnică într-o manieră negîndită”, a precizat Adrian Negoiță, director al Direcției de Brevete de Invenție OSIM. Acesta a mai adăugat și că brevetele de invenție pe care OSIM le eliberează sînt valabile doar pe te­ritoriul României, recomandîndu-le celor care vor să-și protejeze invențiile să depună solicitări în cît mai multe state.

La eveniment a fost și un reprezentant al me­diului academic ieșean, prof. univ. dr. ing. Necu­lai Seghedin, prorector responsabil cu activita­tea didactică al Universității Tehnice „Gheor­ghe Asachi” din Iași. „În România există o pro­ble­mă legată de proprietatea intelectuală, în general, din două motive: noi avem o educație și o cul­tu­ră de origine rurală în care totul este comun, iar cel de-al doilea motiv este perioada comunistă, în care România, fiind un stat închis, puteau prelua diverse instituții tehnice fără să existe pericolul unor confruntări în instanță”, a spus prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

La conferință au mai susținut pre­legeri și Ni­coleta Nuțu, Partener Development Manager pen­tru ISV, Microsoft România, și Traian Luca – CEO și co-fondator Gemini CAD System.

de Andreea CIOBANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top