Proiectele de investiții ale universităților, în așteptare de fonduri

Academia de gardă Niciun comentariu la Proiectele de investiții ale universităților, în așteptare de fonduri 2

Una din problemele cu care se confruntă universitățile în prezent este lipsa fondurilor pentru proiectele de investiții. Cele cinci instituții ieșene de învățămînt superior, cu excepția Universității de Me­dicină și Farmacie „ Grigore T. Popa” (UMF), re­ușesc cu greu să finalizeze planurile existente a­mî­nînd termenele limită, iar listele cu necesitățile acestora continuă să zacă pe rafturi în speranța că vor primi banii de care au nevoie.

Instituția de învățămînt superior ca­­re își propune să dezvolte cele mai mul­­te proiecte de investiții și care sus­ține că deține fondurile necesare pentru de­ma­ra­rea lor este Universitatea de Me­di­ci­nă și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași. Implementarea acesto­ra depinde însă de o decizie a Se­na­tu­lui care urmează să fie luată în ședința din 17 decembrie. Printre cele 20 de pro­iec­te care urmează să fie realizate se nu­mă­ră o parcare subterană distribuită pe do­uă niveluri pe locul în care se află a­cum Piața Națiunii, un centru de a­bi­li­tăți fundamentale, adresat studenților din anii I și al II-lea, dar și pentru cei de la Asistență Medicală Generală, sau un centru recreațional care să cuprindă spa­ții de relaxare pentru studenți și care să a­jute la dezvoltarea unei educații centra­te pe activități fizice.

De asemenea, conducerea UMF își mai propune și extinderea Aulei și corpului Facultății de Farmacie, necesa­ră după creșterea numărului de studenți de la această specializare, valoarea in­ves­tiției fiind de aproximativ trei milioane de euro.„Ne propunem să realizăm a­ces­te proiecte în perioada 2013-2020, iar  asta depinde strict de ceea ce se va stabili în cadrul ședinței. Vor fi efectuate conform exigențelor specifi­ce domeniului căruia se adresează”, a de­clarat ec. Daniela Druguș, directorul ge­­neral administrativ al UMF. Din to­ta­lul fondurilor necesare, 50% sînt din venituri proprii, 20% urmează să fie generate de proiectele în sine în momentul în care vor fi finalizate, iar restul de 30% vor fi obținute prin contractarea de credite.

La nivel de bune intenții

Dacă UMF deține cea mai mare par­te din veniturile necesare punerii în a­pli­care a proiectelor, în cazul U­ni­ver­si­tății „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, resursele financiare au scăzut odată cu diminuarea numărului de studenți înscriși la cursuri prin sistemul Bo­logna, renunțîndu-se la anul al IV-lea de stu­diu. „Se resimte căderea de­mo­gra­fică din ultimii doi ani și de asemenea și efectele crizei. În 2008, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Spor­tului a alocat universității 900 mi­liarde de lei vechi, în 2012 am primit doar 15 miliarde de lei vechi. Dacă în­ce­pînd cu 2008 s-ar fi continuat așa pe parcursul a șase-opt ani, UAIC nu ar mai fi avut nevoie de consolidări și re­a­bi­li­tări astăzi”, a declarat ing. Bogdan-E­duard Pleșcan, directorul general ad­mi­nistrativ al instituției de învățămînt su­pe­rior.

Pentru anul 2013, UAIC își propu­ne să continue consolidarea Corpului A, serelor din Grădina Botanică, a că­mi­nului pentru studenții de la Fa­cul­ta­tea de Teologie Ortodoxă din zona Mi­tropoliei Moldovei și Bucovinei, dar și modernizarea Căminului C5, înc­e­pu­tă din anul 2009. „Sperăm că vom reuși să investim atît din veniturile proprii, pe lîngă banii alocați de minister. Însă nu putem promite sau spune cu certitudi­ne o dată cînd va fi finalizat”, a mai a­dă­ugat ing. Bogdan-Eduard Pleșcan. Din categoria investițiilor noi, în 2013 UAIC intenționează să inițieze un pro­iect ce prevede extinderea Corpului B.

Problema lipsei fondurilor se în­tîl­nește și la Universitatea de Științe A­gri­cole și Medicină Veterinară „Ion Io­nescu de la Brad” (USAMV) din Iași, a cărei conducere susține că valoarea investițiilor ar fi putut fi mai mare dacă ar fi fost posibil să activeze în cotutelă cu instituții din același domeniu. „De e­xemplu, la UMF, ministerul oferă spa­ții de activitate a orelor practice chiar în spitale sau clinici, ceea ce nu putem spu­ne și în cazul nostru, fiind entități se­pa­rate”, a declarat prof. univ. dr. Paul Cor­neliu Boișteanu, prorector pentru dezvoltare instituțională la USAMV. In­s­tituția de învățămînt superior a re­a­bi­litat deja Căminele A1 și A2, sala de sport, cantina, corpul în care func­țio­nea­ză Facultatea de Zootehnie și a ex­tins biblioteca. Pentru anul 2013, condu­cerea universității își dorește reabilitarea aripei dinspre Dumbrava Roșie a corpului principal, curtea interioară a acestuia, să instaleze un lift și să conso­lideze aula. De asemenea, în schița de buget care urmează să fie supus analizei interne și a Senatului înainte de tri­miterea la minister, sînt incluse de a­se­menea și reabilitarea laboratorului de hor­tiviticultură, stația de epurare și se­re­le, investiții în valoare estimată de 9.400.000 lei.

Mai mult, USAMV dorește fi­na­li­za­rea Căminului A5, a sediului specialității Tehnologia Prelucrării Pro­du­selor Agricole, care este deja ridicat și a laboratorului de virusologie, în­să fondurile necesare acestor investiții depășesc 1.600.000 de lei. „Aceste su­me sînt estimările ideale de care avem nevoie, însă e evident că MECTS ne va oferi sume mult mai mici. Așadar spe­răm că în 2013 vom realiza măcar par­tea de proiectare și expertiză tehnică pentru obiectivele noi”, a mai adăugat prof. dr. Paul Corneliu Boișteanu.

Lipsă de fonduri și susținere

La Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) există cinci proiecte de investiții în derulare, dintre care două sînt în momentul de față sistate. Proiectul care vizează construcția unui bazin de înot acoperit este oprit din cauza revendicării terenului pe care este amplasat, iar lucrările vor fi reluate după soluționarea litigiului. Cea­laltă investiție, care este momentan sistată din lipsă de fonduri este „Cen­trul de învățămînt și cercetare pentru prevenirea și reducerea efectelor dezas­trelor”, aparține Facultății de Cons­truc­ții și Instalații și este realizată în pro­porție de 70%.

În derulare se află și proiectele pentru construirea unor spații de în­vă­ță­mînt și cercetare pentru Facultatea de Cons­truc­ții de Mașini și Ma­na­ge­ment In­dus­trial, în funcție de fonduri ur­mînd să fie reabilitate și modernizate Cor­pu­rile A și C, iar la Facultatea de Ști­in­ța și Ingineria Materialelor trei din cele patru corpuri de clădire sînt deja finalizate. Pe lîngă acestea, conducerea TUIAȘI își propu­­ne construirea unui nou sediu al recto­ratului, o aulă, Mu­zeul Politehnic și Biblioteca U­ni­ver­si­tară pe o suprafață de 20.000 metri pătrați. De asemenea, un alt proiect es­te Centrul Cultural European de pe stra­da Lascăr Catargi care să cuprindă spa­ții destinate Institutului Francez, Cen­trului Cultural German, British Council și Academiei Oamenilor de Știință. „Ne dorim să realizăm spații comune pentru manifestări culturale, spa­­ții de cazare, dar și spații cu destinație pu­blică pe o suprafață de 11.000 metri pă­trați”, a declarat ing. Lucia Acatrinei, șef serviciu tehnic la TUIAȘI.

Și la Universitatea de Arte „Geor­ge Enescu” (UAGE) din Iași se află în curs de desfășurare proiecte de in­ves­ti­ții care presupun reabilitarea și consoli­­darea unor imobile. Acestea reprezintă spații destinate învățămîntului și săli de concerte. „Clădirea din strada Cuza Vo­dă se află în proces de consolidare care sperăm să fie finalizat în următorii doi ani, cu toate că volumul finanțării în 2012 este mult mai mic. Imobilul din strada Horia 7-9 este în proces de consolidare din anul 2000, însă mai avem nevoie de finanțare pentru încă un tronson”, a declarat ing. Dumitru Spătaru, director general administrativ la UAGE.

Pentru anul 2013, instituția de în­vățămînt superior își propune mansardarea imobilului de pe Strada Horia 7–9 destinat spațiilor de predare, a­chi­zi­ționarea și montarea unei orgi în sala Eduard Caudella din Casa Balș, pentru ultima, bazele financiare fiind asigu­rate de Episcopia Româno Catolică. UAGE mai dorește și reamenajarea u­nei săli pentru expozițiile ce urmează să fie realizate de studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Arte Vizuale și Design.

De asemenea, se află în derulare e­la­borarea proiectului pentru mărirea spațiilor de cazare prin mansardarea că­minului din Bucium 17, fiind posibil astfel obținerea unor 60 de locuri noi de cazare. „Această extindere ne va permi­te să acoperim cerințele de cazare pri­mite de la studenți. Ne mai propunem și realizarea unui campus pe strada Să­ră­riei, însă mai întîi avem nevoie de te­ren acordat de către Consiliul Local”, a mai adăugat ing. Dumitru Spătaru.

***

Dacă universitățile vor vrea să im­plementeze aceste proiecte, vor fi nevoite să folosească, pe lîngă banii veniți din visteria Ministerului, fonduri din veniturile proprii, care și așa sînt reduse.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top