Profesioniștii din Sănătate ieșeni ies din nou în stradă să-și ceară drepturile

Academia de gardă Niciun comentariu la Profesioniștii din Sănătate ieșeni ies din nou în stradă să-și ceară drepturile 6

Peste 150 de medici, rezidenți și studenți din Iași au participat sîmbătă, 2 noiembrie, la „Marșul tăcerii” din București, organizat de Coaliția Profesioniștilor din Să­nă­tate. La manifestare au luat par­te peste 10.000 de persoane din toa­tă țara. Tinerii ieșeni au fost re­prezentați în Capitală de mem­brii Societății Studenților Medi­ciniști din Iași (SSMI).

Cei care au participat la marș au cerut majorarea salariilor, condiții mai bune în spitale și creșterea procentului din PIB alocat pentru Sănătate pînă la 6%.

„Cei care au participat la marș au susținut cererile aduse de atîta timp Ministerului de Finanțe, prin­­tre care și creșterea salariilor re­zidenților. Studenților li s-a ce­rut să vină îmbrăcați cu halatul alb, iar noi, cei din Iași am avut lipite pe halate autocolante care men­țio­nau că rezidenții reprezintă vii­to­rul”, a explicat Andreea Vră­nescu, președintele SSMI.

Traseul ales pentru marș a fost Piața Constituției – Ministerul de Finanțe – Piața Victoria, iar mani­festările s-au încheiat în jurul orei 14. Persoanele care au ieșit în stradă au cerut majorarea sa­la­riilor, condiții mai bune în spitale și creșterea pro­centului din Pro­dusul Intern Brut pentru sănătate pînă la 6%.

„Cei 10.000 de profesioniști din Sănătate care au participat la marș au ieșit în stradă împinși de dem­nitate. Demnitate înseamnă si­­­­gu­ranță pentru profesioniști și pa­­cienți, respect, independența pro­­fesiei. Statul nu trebuie să își tra­teze cetățenii ca pe simpli su­puși, ci statul trebuie să fie în sluj­ba cetățenilor.

Planificarea noastră a fost pînă la 4000-5000 de per­soa­ne, însă prezența a fost peste aș­tep­tări. Au participat de la stu­denți la me­di­cină, pînă la profe­sori uni­ver­si­tari, medici dentiști, farmaciști, bio­chimiști și toți cei care repre­zin­tă profesioniștii în Sănătate”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Astă­răs­toae, președintele Colegiu­lui Me­dicilor din România.

Între 4-6 noiembrie se va în­truni Consiliul Național al Fede­rației SANITAS pentru a se stabili dacă, în semn de protest, se va sis­ta activitatea medicilor în pro­por­ție de 60%, la sfîrșitul acestei luni.
În octombrie, timp de două zile, angajații din sistemul sanitar au fost în grevă japoneză, iar în sep­tembrie medicii au ieșit în stradă și au pichetat sediile Mi­nis­terului Fi­nanțelor Publice și cel al Sănătății.

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top