Prețurile chiriilor cresc odată cu deschiderea anului academic

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Prețurile chiriilor cresc odată cu deschiderea anului academic 17
Prețurile chiriilor din Iași

Odată cu începerea anului universitar, prețurile chiriilor din Iași cresc simțitor, pentru ca mai apoi să stagneze sau să varieze ușor. Potrivit agenților imobiliari în lunile septembrie și octombrie se înregistrează cele mai multe cereri pentru chirii, avînd în vedere faptul că mulți studenți nu primesc cazare și trebuie să-și caute o locuință pentru cel puțin nouă luni. Însă la sfîrșitul lui octombrie și înce­pu­­tul lunii noiembrie, numărul cererilor scade odată cu prețurile. „Din august, prețurile chiriilor consemnează o creș­tere ușoară, aproximativ 3-4%. Acum sînt zone în care prețurile au mai scă­zut și zone unde au crescut, în funcție de condiții. De exemplu, prețu­­rile la chiriile din zona Tătărași au cobo­rît din cauza blocurilor vechi, iar datorită faptului că zona Nicolina a fost complet urbanizată, prețurile au crescut”, a declarat Ciprian Iovu, proprietarul agenției Inter Imobiliare din Iași. Conform acestuia, în ultimele patru luni nu s-au înregistrat mari schimbări în costul chiriilor, valoarea acestora fiind calculată în funcție de cartier, etaj, confort, compartimentare sau suprafață.

Potrivit ofertelor , o garsoni­eră cu centrală termică, mobilată complet și cu mașină de spălat are prețul cuprins între 150-170 euro, iar apartamentele cu două camere cu aceleași condiții pot fi închiriate cu 200 – 250 euro în zona Alexandru cel Bun, Zimbru, Mircea cel Bătrân, Tudor Vladimirescu sau Podu Roș. Dacă apartamentul este de lux, atunci prețurile pot ajunge și la 280-300 euro. În cartiere precum Copou sau zona Palas, chiria poate să depășească 350 euro pentru un apar­ta­ment cu două camere.

Cele mai solicitate zone sînt cele situate în apropierea universități­lor, unde prețurile chiriilor sînt peste cele din cartiere mai înde­părtate de centrul academic. Potrivit agențiilor imobiliare, studenții aleg să stea în Podu Roș sau în Tudor Vladi­mi­­­rescu, pentru că sînt mai aproape de cen­trul studențesc, iar prețul este convenabil. „Am căutat timp de trei zi­le un apartament care să-mi convină mie și prietenelor mele. A fost dificil pentru că la început nu am apelat la o agenție imobiliară și am căutat singure. Am găsit mai multe oferte, dar se întîmpla ca zona să fie bună și prețul să fie exagerat sau invers, condițiile în apar­ta­ment să fie rele, iar prețul era acceptabil. Pînă la sfîrșit am apelat la o agenție care ne-a ajutat să găsim un apartament la preț accesibil aflat într-o zonă destul de bună”, spune Ana Duca, studentă în anul al II-lea la Fa­cul­tatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea „ A­lexan­­­­dru Ioan Cuza”.

Autor:

Laura JITARIUC

În speranță că modesta mea contribuție ca tînăr să fie una productivă, mă străduiesc să fiu onestă, activă, adevărul fiind întotdeauna punctul meu de pornire și spre care tind mereu.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top