Presiunea erei digitale asupra diplomației, explicată de Teodor Baconschi, la Medicină

Academia de gardă Niciun comentariu la Presiunea erei digitale asupra diplomației, explicată de Teodor Baconschi, la Medicină 42

Vineri, 12 octombrie, Teodor Baconschi, fost Ministru al Afacerilor Externe, a susținut la Iași o conferință cu tema „Diplomația sub presiunea erei digitale. Ce rămîne și ce se schimbă”. Evenimentul a avut loc în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF).Conf. dr. Beatrice Ioan, prorector pe Strategie instituțională, Evaluare Academică și Relații cu Organizațiile Studențești, Sindicale, ONG-uri și Comunitatea Locală din cadrul UMF a fost cea care a rostit cuvîntul de început, ținîndu-i locul prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul instituției de învățămînt superior.

„Sîntem onorați să reluăm în acest nou an universitar seria conferințelor UMF și facem acest lucru cu o prelegere a cunoscutului diplomat și publicist Teodor Baconschi. Domnul Baconschi ne provoacă încă din titlul acestei conferințe, iar pornind de la premisa că diplomația este un atribut al suveranității, domnia sa ne promite la întrebări precum modul în care a evoluat această funcțieregaliană a statelor moderne sub impactul evoluției digitale, dar și altele”, a declarat conf. dr. Beatrice Ioan.

În cadrul evenimentului, Teodor Baconschi, cunoscut ca antropolog și diplomat, și-a lansat și cea mai recentă carte, apărută anul acesta la editura Polirom, care poartă numele de „Mic almanah al oamenilor (pe care i-am cunoscut)”. Acesta și-a început discursul menționînd cei aproape 20 de ani de activitate în acest domeniu care-i permit să vorbească liber despre acest subiect. A continuat prin a sublinia că diplomația nu este o știință riguroasă, fiind ceva ce el tinde să asocieze mai degrabă cu arta, mai ales în contextul în care mulți absolvenți de filologie se îndreaptă spre ea.

Ulterior, antropologul a vorbit despre rețelele de socializare, susținînd, într-o prelegere aproape filosofică, că Facebook-ul ar putea fi considerat o fabrică de narcisism. A continuat discursul vorbind despre erodarea vechilor instrumente ale diplomației cărora le iau locul canalele de socializare mult mai ușorde folosit acum prin intermediul internetului, dînd exemplul lui Donald Trump care folosește Twitter-ul pentru a anunța unele decizii sau doar pentru a atrage atenția. Teodor Baconschi a încheiat conferința punînd accent pe lipsa educației politice și modul negativ în care aceasta înfluențează întreaga lume.

„Tehnica inventată de om modifică practici milenare legate de economia relațiilor internaționale. Nu e doar o modernizare de moment, ci o schimbare structurală pe care e greu să o anticipezi în ansamblul consecințelor sale. Nu știu dacă a făcut bine România postcomunistă că a înmulțit atît de mult facultățile de studii europene, relații internaționale. Evident, bazinul profesional gestionat de Ministerul Afacerilor Externe e limitat, avem încă o rețea mult supradimensionată. Am făcut restrîngeri. Există ambasade ale noastre în state sub sahariene care acoperă printr-un singur ambasador zece alte state. Nu e loc pentru toți acești absolvenți. S-a creat un fel de masă critică de viitori intermediari între România și Occident”, a menționat Teodor Baconschi.

După ce și-a terminat prelegerea, cei prezenți în sală i-au adresat întrebări acestuia, majoritatea dintre ele făcînd referire la cum vede diplomația în viitor, dar și la modul în care consideră că România va evolua în următorii 20 de ani.

Sursa foto: http://revistaliterara.radioromaniacultural.ro/2018/04/teodor-baconschi/

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top