Peste 10.000 de persoane au participat la primul festival de literatură și traducere din România

Academia de gardă Niciun comentariu la Peste 10.000 de persoane au participat la primul festival de literatură și traducere din România 11

Serile FILIT și Noaptea Albă a Poeziei au strîns peste 600 de invitați.

Festivalul Internațional de Li­te­ratură și Tra­ducere Iași (FILIT) a adunat peste 10.000 de partici­panți în cele cinci zile de evenimente, care au însu­mat peste 80 de manifestări cultu­rale. Între 23-27 octombrie, au avut­ loc întîlniri cu scriitori și traducă­tori români și străini, dezbateri, lec­turi publice de proză și poezie, lan­sări de carte și spectacole de mu­zică.

„Cei mai numeroși participanți au fost la Serile FILIT, care au avut loc la Teatrul Național din Iași și la Noaptea Albă a Poeziei, unde s-au strîns 500 de persoane. Și la întîlni­rea de sîmbătă, 26 octombrie, cu scri­itorii Mircea Dinescu, Emil Bru­maru și Ileana Mălăncioiu publi­cul­ a fost numeros, participînd în jur­ de 350 de persoane”, a men­țio­nat George Onofrei, manager PR al festivalului.

La deschiderea festivalului de miercuri, 23 octombrie, care a avut loc în Sala Mare a Teatrului Națio­nal, alături de Dan Lungu, directorul evenimentului, au participat și François Weyergans, membru al Academiei Franceze, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bu­curești, Daniel Barbu, ministrul culturii, Crin Antonescu, preșe­din­­­tele Senatului României, Gheor­ghe Nichita, primarul Iașului sau Cristian Adomniței, președintele Con­­siliului Județean Iași.

Am­ba­sadorul Germaniei în România a menționat în discursul său că „lite­ratura este un instrument foarte im­­portant pentru o societate, pen­tru că lectura de carte lărgește ori­zontul cultural al fiecăruia”.

Literatura s-a mutat în licee

În fiecare zi a festivalului au a­vut loc lecturi publice, ținute fie în amfiteatrele liceelor ieșene, în Au­la Magna a Universității Teh­ni­ce „Gheor­ghe Asachi” din Iași, la Casa de Cultură „Mihail Ursachi” sau în Casa FILIT, un pavilion ame­­najat de organizatori în fața Pa­latului Culturii. La aceste întîlniri au participat peste 30 de scriitori, printre care Petru Cimpoeșu, Filip Florian, Cristian Teodorescu, Varu­jan Vosganian, Jan Koneffke, Geor­gi Gospodinov, Andrew Co­wan sau Attila Bartis. Printre in­vitații festi­valului s-au numărat și 14 tradu­că­tori ai literaturii române în limbi internaționale, din Marea Bri­tani­e, Italia, Germania, Franța, Spania, Polonia și Norvegia. În me­die, la aces­te întîlniri au fost pes­te 150 de participanți. „Trebuie să se spu­nă că Iașul este o capitală culturală și că în Iași se vorbește limba litera­turii”, a declarat scriitorul Florin Ia­ru. Ste­lian Tănase a punctat că „socie­tatea românească este cea mai sla­bă la consumul de carte”.

Printre in­vitații festi­valului s-au numărat și 14 tradu­că­tori ai literaturii române în limbi internaționale.

În ultima zi a evenimentelor, or­ga­nizatorii festivalului au afir­mat că publicul a fost mult mai nu­­meros decît s-au așteptat. „Scri­ito­rii invitați au fost, de a­se­menea, în­cîn­tați. Dacă di­rec­to­rul Fes­ti­valului Interna­țio­nal de Li­­­teratură de la Ber­lin, Ulrich Schrei­­­ber, spune că e un moment is­toric pentru România, înseamnă că a ie­șit bine”, a declarat Dan Lun­gu, di­rectorul FILIT.

Prima ediție a FILIT s-a înche­iat cu o gală extraordinară de ope­ră, operetă și musical-uri, organi­zată de Opera Națională Română din Iași.

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top