Patru universități din Iași vor construi cămine noi în doi ani de zile

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Patru universități din Iași vor construi cămine noi în doi ani de zile 699
Patru universități din Iași vor construi cămine noi în doi ani de zile

Patru universități din Iași vor construi cîte un cămin nou ca urmare a deciziei luate în cursul lu­nii trecute de Ministerul Educației Naționale. Ast­fel, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași (UAIC), Universitatea de Științe A­gri­cole și Științe Agricole „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) și Universitatea Națională de Ar­te „George Enescu” din Iași se află printre cele 30 de universități din țară care au fost selectate pentru a primi banii necesari pentru construcţie. Sumele a­cordate de Guvernul României vor ajunge la Com­pania Națională de Investiții (CNI), iar aceasta din urmă se va ocupa, alături de universități, de li­ci­tații și de implementarea proiectelor.

TUIASI a anunțat, pe 14 martie, că noul că­min din Campusul „Tudor Vladimirescu” va avea o su­prafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați și va fi situat între Facultatea de Inginerie Electrică, E­nergetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Construcții și Instalații. Căminul va avea minimum 200 de locuri de cazare și va fi destinat doctoran­zi­lor, studenților familiști și șefilor de promoții. Că­minul va fi construit astfel încît să fie inclus în ca­tegoria clădirilor verzi și va fi dotat, potrivit pro­iec­tului, cu oficiu de preparare a hranei la fi­e­ca­re etaj, spălătorie, sală de studiu, aer condiționat, fri­gider și televizor, și dacă proiectul va permite vor exista și bucătării în fiecare cameră. „Con­stru­cți­a este preconizată să înceapă la finalul acestui an. Într-o săptămînă depunem la primărie soli­ci­tarea de obținere a certificatului de urbanism. A­cesta va fi eliberat în cel mult 30 de zile și apoi îl vom duce la CNI, care la rîndul ei va realiza o pro­iec­t­a­re și apoi, în funcție de proiectul tehnic, în­cep procedurile de achiziție”, a declarat ing. Bogdan Bu­deanu, directorul Direcției Servicii Stu­den­țe­ști a TUIASI.

În același proiect, coordonat de CNI, a fost a­probată şi solicitarea UAIC, însă nu au fost clari­fi­cate aspectele ce țin de construcție și nici nu a fost încheiat contractul. „Universitatea construiește în prezent un nou cămin studențesc. Este vorba de un cămin de 120 de locuri, cu trei nivele, parter și demisol, situat în zona Facultății de Teologie Or­to­doxă”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela O­no­frei, ordonator de credite al UAIC. În ultimii zece ani, universitatea a reabilitat căminele C10, C11, C12, C13 din Complexul studențesc „Codrescu”, că­mi­nul C3 din Complexul studențesc „Tîrgușor Co­pou”, căminul C5 din Complexul studențesc „Ti­tu Maiorescu” și căminul C17 din Complexul stu­dențesc „Gaudeamus”.

Pe lîngă noul cămin, USAMV a finalizat con­stru­c­ția căminului C5, însă încă nu s-a realizat recepția finală de predare a lucrării, de la constructor către universitate și de aceea studenții se pot caza abia începînd cu anul universitar viitor. Con­strucția Căminul C5 a început în anul 2008, în­să ulterior lucrările au fost oprite din lipsă de fon­duri. Patru ani mai tîrziu, construcția a fost re­lu­ată și s-a programat deschiderea căminului pe da­ta de 24 martie 2015, însă termenul nu a fost res­pe­­c­tat. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la a­proximativ 15 milioane de lei. Noua construcție va fi destinată, în principal, masteranzilor și docto­ran­zilor, dar și studenților cu rezultate academice re­marcabile și va fi dotată cu două paturi în ca­me­ră, TV și grup sanitar propriu. Singura universitate din Iaşi care nu a fost selectată pentru a construi un nou cămin este Universitatea de Medicină și ­Fa­r­macie „Grigore T. Popa”, deoarece nu are în pro­prietate un teren pentru această con­stru­cţi­e.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top