Păstrarea profesorilor fără doctorat în sistem, soluția de salvare a universităților mici din țară

Academia de gardă Niciun comentariu la Păstrarea profesorilor fără doctorat în sistem, soluția de salvare a universităților mici din țară 462
Păstrarea profesorilor fără doctorat în sistem, soluția de salvare a universităților mici din țară

Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi Cer­ce­tării Ştiinţifice au reușit să salveze dintr-o si­tuație dificilă multe dintre universitățile particulare și mici din țară, la care predau cadre didactice ce nu au încă doctoratul dat. Deşi, iniţial, administrația națională a stabilit ca, la data de 30 septembrie, celor care erau doctoranzi în 2011 când a intrat în vigoare Legea Educaţiei Naţionale şi nu au obţinut încă titlul de doctori să li se desfacă contractele de mun­că, în dimineaţa zilei de 1 octombrie, ordinul a fost amânat cu un an. În urma unei adrese oficiale trimise tuturor universităţilor, acestea au fost informate că toate cadrele didactice care încă mai au calitatea de student docto­rand mai au un an la dispoziţie să îşi termine lucrarea.

Însă universităţile au avut nevoie să aibă până pe 1 octombrie toate statele de plată finalizate, iar acum, juridic, situaţia devine una complicată. Mai mult decît atît, dintre cei 3.500 sau 4.000 de profesori anunțați cu probleme la toate universitățile din țară, numărul celor de marile instituții de învățămînt superior din țară este unul foarte mic, de cel mult 200. „Rămîn cîteva întrebări (fără răspuns sau la care nu așteptăm răspuns). De ce ordo­nan­ța a fost adoptată în ultimul moment, fiind atacabilă din punct de vedere juridic? De ce formulările sînt (voit!?) neclare? Unde sînt cei 3.500, în condițiile în care Universitatea Bucu­rești are 50, «Babeș-Bolyai» 70, iar «Cuza» 20? Cum încurajează ordonanța calitatea de care se vorbește atît de mult? Ce exemplu se dă doctoranzilor din actualele generații, care sînt obligați să finalizeze teza în trei ani?”, a declarat prof.dr. Gheorghe Iacob, prorector al Uni­versității „Alexandru Ioan Cuza”.

În cazul „Cuza” există 20 de cadre didactice care încă nu şi-au dat doctoratul, zece dintre acestea fiind exmatriculate sau exmatriculabile de la şcolile doctorale, iar prin umare li se poate desface contractul de muncă. În cazul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, există un număr de 19 cadre didactice angajate care încă nu şi-au dat doctoratul, însă doar cinci dintre acestea sînt exmatriculate din cadrul şcolilor doctorale, prin urmare li s-a şi desfăcut contractul de muncă. „Noi în septembrie eram pregătiţi să le desfacem la toţi cei 19 contractele de muncă, dar legea le dă voie în momentul de faţă să continue, sînt încă doctoranzi, mai au un an de zile la dispoziţie să îşi termine lucrările. Pe perioada aceasta, ei vor fi titulari pe post şi îşi pot continua activitatea. Considerăm că este o măsu­ră corectă, pentru că arată interesul şi dedicarea cadrelor didactice“, a declarat prof.dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI.

Dezbaterea cu privire la situaţia acestor profesori a început atunci cînd ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la începutul lunii octombrie, la Timişoara, că la nivelul întregii ţări aproximativ 3.000 de cadre didactice universitare fără doctorat vor avea contractele de muncă desfăcute. Acesta a revenit, în urma unor discuţii cu Guvernul şi a unor poziţii publice ale premierului Victor Ponta, menţionînd că aceştia mai au un an să îşi termine tezele dacă mai sunt încă doctoranzi. La nivelul centrului universitar Iaşi nu există mai mult de 50 de cadre didactice aflate în această situaţie.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top