Parlamentarii au deschis robinetul cu doctorate

Academia de gardă Niciun comentariu la Parlamentarii au deschis robinetul cu doctorate 2

Acreditarea e de ajuns

Orice universitate acreditata din Romania va putea organiza programe de master si doctorat, daca presedintele Traian Basescu nu va respinge legea votata de senatori si deputati pe 11 noiembrie. Practic, prin votul lor, acestia au anulat Ordonanta de Urgenta  a Guvernului nr. 89/2008, prin care doar institutiile de invatamint superior care prezinta si un grad mare de incredere sa poate organiza programe de studiu postuniversitar. Noua lege a Parlamentului favorizeaza, astfel, si universitatile care, din punctul de vedere al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii din Invatamintul Superior (ARACIS), nu indeplinesc criteriile necesare in acest sens.

Cu toate acestea, rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prof. univ. dr. Vasile Isan, a declarat ca “ARACIS, o organizatie abia aflata in asteptare pentru a intra in regimul european al agentiilor de calitate, nu este in masura sa decida ce facultate poate sa sustina masterate si doctorate. Ar trebui sa se faca o evaluare internationala a universitatilor, dar nu in ultimul rind, sa se ierarhizeze universitatile pentru a se stabili care au drept sa sustina licenta si masterat, care pot sustine licente, masterate si doctorate, sau care pot sustine numai licente”.

Tot pentru o astfel de evaluare pledeaza si prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”. Aceasta considera ca, in lispa unei evaluari institutionale, “lucrurile vor scadea drastic, din punct de vedere calitativ. Universitatile care se gasesc in topul cercetarii si educatiei sint cele din Anglia, care sint evaluate la nivel extern permanent. Cu alte cuvinte, degeaba spunem noi singuri ca sintem cei mai buni, daca nu avem o evaluare externa”. Insa, in privinta ARACIS, prorectorul considera ca institutia “evalueaza foarte bine si nu inteleg de ce sa fim impotriva acestui lucru. Demersul in plan european merge pe recunoasterea fiecarui cilcu de invatamint si are relevanta numai daca o universitate este evaluata extern de ARACIS”.

“Sper ca aceasta lege sa fie respinsa”

Noua lege a parlamentarilor ar favoriza, cel putin in Iasi, Universitatea “Petre Andrei” (UPA), la conducerea careia se afla prof. univ. dr. Doru Tompea. UPA a intrat in categoria universitatilor “lipsite de incredere” dupa ce rectorul nevalidat,  prof. univ. dr. Nicolae Niculescu, nu a permis o a doua evaluare ARACIS.  Rectorul ales, Doru Tompea, presedinte al Fundatiei “Petre Andrei”, este de parere ca anularea acestei legi “nu face nimic altceva decit sa intoarca facultatile pe dos. Ne intoarcem la vechea lege, care spunea ca orice facultate care este acreditata pentru licenta poate sustine si celelalte forme de invatamint superior”.

O pozitie mai radicala in privinta deciziei senatorilor si deputatilor a fost cea a rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae: “Sper ca aceasta lege sa fie respinsa de presedintele Romaniei, pentru ca aceasta deschidere aduce atingere calitatii invatamintului. Nu se poate ca toate buticurile sa organizeze masterate si doctorate”, a declarat acesta. Pe de alta parte, rectorul Universitatii de Arte “George Enescu”, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, nu se arata ingrijorat. Acesta a precizat ca “desi vorbim de universitati acreditate, acestea oricum vor fi cercetate. Daca se dovedeste ca sint capabile, prin centrele de cercetare existente, e foarte bine ca pot organiza masterate si doctorate”.  Contactat telefonic, prof. univ. dr. Mircea Miclea, presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Educatie, a precizat ca aceasta lege este, de fapt, o actiune de lobby in Parlament, menita sa favorizeze universitatile de stat slabe si pe cele private. “In nici o tara din lume nu se face asa ceva, fara acordul vreunei institutii gen ARACIS. Parlamentarii fac o confuzie intre acreditarea institutionala si cea de program. Aceasta confuzie este intentionata, ca sa-si ascunda mirsaviile. Am sa solicit presedintelui sa nu promulge legea, iar daca o va face, voi lua pozitie chiar si contra lui”, a declarat Miclea.

In criteriile stabilite de ARACIS, gradele acordate universitatilor sint “lipsa de incredere”, “grad de incredere limitat” si “grad inalt de incredere”. Doar acestea din urma puteau, conform Ordonantei 89/2008, sa organizeze programe de masterat si doctorat.

Pentru promulgarea legii votata de senatori si deputati, presedintele Romaniei are la dispozitie 20 de zile. Acesta trebuie sa se pronunte in aceasa privinta pina la sfirsitul acestei luni.

Dan CONDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top