Parabola, un alt discurs

Academia de gardă Niciun comentariu la Parabola, un alt discurs 4

Pe 27 octombrie, scriitorul An­drei Pleșu a susținut în Aula Mag­na a Universității „A­lex­an­dru Ioan Cuza” (UAIC), o conferință cu tema „Parabolele lui Iisus. O a­na­litică a receptivității”, cu ocazia sărbătoririi Zilelor U­ni­ver­sități.

Directorul săp­tă­mî­na­lului „Dilema Veche” a spus că este „fe­ricit că pot ve­ni în Iași cu o o­ca­zie atît de deosebită cum este îm­­pli­ni­rea a 150 de ani de la în­ființarea universității dumneavoas­tră”, și a ținut să îi li­niș­teas­că pe cei care au rămas „să îl ur­măr­ească în fața televizoarelor. Vă asigur că nu ați pierdut nimic”.

Pe parcursul conferinței, An­drei Pleșu a punctat motivele pen­tru ca­re Mîntuitorul vorbea în pil­de cît și despre felul greșit în care cei care interpretează le înțeleg. În­trebat de către Apos­to­lii Săi de ce fo­losește parabolele pentru a co­mu­nica cu oamenii, Iisus le-a răs­puns: „Vouă vă este dat să cu­noaș­teți tainele lui Dumnezeu, dar cei din afară trebuie să afle despre a­ces­tea în parabole, pentru că nu înteleg”.

Scriitorul subliniază două as­pec­te: cine sînt acei oameni „din a­fa­ră” și ce anume „nu înteleg ei”: „oa­me­nii cînd se confruntă cu o problemă, în loc să încerce să îi gă­­seas­că o rezolvare, o neagă”, a com­pletat Pleșu. „Răspunsul lui Iisus este una dintre aceste probleme. Greu de ac­ceptat. El pare să aibă aici un spirit discri­mi­natoriu față de cei din «afară»”.

Puterea convingerii

A supus mai apoi publicul unui exercițiu de imaginație, cerîndu-i să se pună în locul Mîntuitorului, ca­re „vorbește multor oameni și trebuie să găsească un procedeu care să provoace în fiecare sec­țiu­ne a pu­blicului reacția dorită. Tre­buie să îi convingă pe cei ne­ho­tă­rîți și să îi păstreze pe cei care de­ja cred”; toa­te acestea printr-un singur discurs.

Concluzionînd, Andrei Pleșu a asemănat parabola cu un tablou ce ascunde un seif cu cifru. Pen­tru cei care nu știu de existența se­ifului, tabloul este o simplă pic­­tu­ră însă pentru cei care cunosc ci­frul, pictura valorea­ză mult mai mult.

Așadar, „pentru cine are în­tre­bă­rile, para­bo­la este un mesaj, pen­tru cine nu, este doar o simplă imagine”

Cristina BABII

Roxana MĂCIUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top