O zi în Africa, pe dealul Copoului

Academia de gardă Niciun comentariu la O zi în Africa, pe dealul Copoului 44

Peste 150 de persoane au petrecut vineri, 31 mai, „O zi în Africa” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Studenți africani care studiază în Iași, fotografi, profesori, cîntăreți, aventurieri, jurnaliști și misionari și-au adus în Aula Magna poveștile din Camerun, Maroc, Burkina Faso, Egypt, Senegal, Uganda și Africa de Sud. De la zece dimineața și pînă la zece seara, 15 invitați „cu dor de Africa” au vorbit din perspectiva unor experiențe nemijlocite despre tradițiile și cultura africană, despre demontarea ideilor preoconcepute și despre bucuria de-a crea o punte între continente. Participanții la eveniment au putut vizita în Sala Pașilor Pierduți o expoziție de obiecte africane – forografii, bijuterii, haine, măști -, degusta ceai și cafea tradiționale, iar la sfîrșitul evenimentului au asistat la un concert de muzică africană la Palas, în Atrium. Inițiator al programului și moderator al evenimentului a fost Diana Iabrașu, absolvent al UAIC și videojurnalist.

„România este singura țară occidentală care nu a făcut rău Africii”, a spus prof. Eugenio Caliguri, consulul onorific al al Republicii Guineea Ecuatorială în România, în deschiderea evenimentului. În aceeași notă, Vasile Ișan, rectorul UAIC, a afirmat că „din punct de vedere afectiv, sîntem prezenți în Africa, într-o geografie intelectuală”. Dar, cu voluntarii și africanii îmbrăcați în costume tradiționale și cu ritmurile de tobe răsunînd din boxe, Aula Magna s-a preschimbat încă de la începutul manifestării într-un colț african. Mai ales cînd au luat, pe rînd, cuvîntul șase doctoranzi și cercetători veniți să studieze în Iași. Ei au vorbit despre geografia locurilor din care provin oamenii, tradițiile, obiceiurile, mîncarea de acolo și experiențele lor în România.

Spiritul Africii a fost trezit și Mbela Nzuzi, reprezentatul comunității africane la București și cîntăreață. Ea s-a arătat bucuroasă de prilejul de a ne „aminti cît de bogați sîntem” și a accentuat ideea că Africa nu este doar un continent cu oameni frumoși, ci cu „oameni care sînt frumoși pentru că știu să transmită acea frumusețe”. Invitîndu-i pe cei prezenți să scape de prejudecăți și să se transforme în ambasadori ai continetului, a interpretat la sfîrșitul discursului o melodie africană cu accente soul.

Preotul Eugen Blaj, de la Dioceza Romano-Catolică din Iași, care a fost misionar timp de peste 13 ani în Kenya a explicat cum, în tribul Gabra din deșertul Chalbi, cuvintele „frate”, „prieten” sau „pace” au cu totul altă semnificație decît în cultura creștină. „Îmi pierdusem un pix, unul scump, primit cadou. Unul dintre africani mi-a spus:«ți-ai pierdut și pacea minții și pacea inimii». Atunci am înțeles că pentru ei pace înseamnă fericire. Și nu are nici o conotație politică sau socială, ci doar una personală”.

Înconjurul continentului fără hartă și GPS

Daniel Homorodean, colecționar de obiecte africane, a declarat că suferă de un „mal de Afrique” care l-a făcut să se întoarcă de trei ori pe continent, pasionat fiind de culorile și ritmurile lui. El a povestit cum a ajuns în triburi izolate, în care oamenii se îmbrăcau cu frunze. Fiindcă l-au găzduit le-a plătit „cu ce au nevoie”: sare, apă și săpun. El a precizat că toate obiectele din expoziție sînt „autentice”, autenticitatea fiind dată de faptul că ele au fost realizate și trib și folosite în ritualuri. „Cultura din Africa este amenințată să dispară din cauza civilizării, iar ritualul să fie înlocuit de un comerț în care obiectele să reprezinte ceva ce poate fi vîndut ușor”, a explicat colecționarul. Despre aventurile lor în Africa au vorbit și asist. univ. dr. Dragoș Nica de la Facultatea de Geografie și Geologie a UAIC, Cristian Andrei de la Roadmanians și Ștefan Amarandei din Echipa Off Road Team Aro. Primul a parcurs o expediție, pe Kilimanjaro, ceilalți doi au făcut înconjorul Africii în mașină. Cei din urmă au povestit despre cum toată lumea i-a descurajat la plecare, dar cum pămîntul roșu i-a atras ca un magnet. Ștefan Amarandei a povestit cum au parcurs mai mult de 17 mii de kilometri și șase săptămîni și două zile, „fără hartă și fără GPS”. Aventurierii au trecut prin Regiuni „ale nimănui” precum Mauritania, unde „nu există poliție și nu există apă curentă, dar există mine de război”.

Culorile și oamenii Africii au prins contur din imaginile lui Radu Sigheti, fotojurnalist pentru Reuters care a lucrat șase ani în Africa și din fotografiile de modă ale lui Frédéric de la Chapelle. La finalul evenimentului, Diana Iabrașu a vorbit despre experiența ei ca fotojurnalist în Uganda, iar cei prezenți au putut viziona o parte a documentarului său intitulat „Matooke – recolta care a întemeiat națiunea ugandeză”. Seara, de la ora 20.00, la Palas, Mbela Nzuzi și formația ei au interpretat cîntece cu specific african, moderne și tradiționale, făcîndu-i pe ieșeni să încingă un dans alături de africani. De asemena, doi copii, Maria Luisa Andrici și Francesca Giurgilă, care au fost în Africa alături de misiunea catolică, au intepretat două piese în dialecte africane.

La eveniment au mai fost prezenți în calitate de vorbitori prof. univ. dr. George Poede care a pus în discuție politicile internaționale de dezvoltare a Africii, prof. univ. dr. Corneliu Iațu care a vorbit despre experiența lui în Maroc, Sorin Aruștei reprezentant Nikon, Diana Marcaș de la Cărturești și Mădălina Dutcă, studentă care a fost în nordul Africii prin AIESEC. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale al UAIC în colaborare cu Agenția Universitară a Francofoniei, Librăria Cărturești, Centrul Misionar Diecezan, Institutul Francez din Iași și Asociaia Studenților Francofoni din Iași.

Laura PĂULEȚ

Autor:

Laura Păuleț

Redactor, redactor-șef și director al Opiniei studențești în perioada 2006-2014.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top