O nouă clasificare universitară în 2013

Academia de gardă Niciun comentariu la O nouă clasificare universitară în 2013 2

Începînd cu prima jumătate a a­nului 2013, universitățile din U­niu­nea Europeană sînt învitate să se înscrie pentru a putea face parte din clasificarea pe care Comisia E­u­ro­pea­nă o va realiza începînd cu anul acesta. Pînă la 500 de instituții de în­vățămînt superior sînt așteptate să-și depună dosarul pentru topul care va fi denumit „U-Multirank”, și care pre­supune ierarhizarea universităților în funcție de cinci dimensiuni: reputația pen­tru cercetare, calitatea predării și a învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștiințe (care vizează relația cu piața muncii și parteneriatele cu întreprinderile din comunitate) și angajamente re­gionale.

Proiectul a fost anunțat pentru pri­ma dată pe 17 decembrie, însă conferința oficială de lansare a acestuia va avea loc la sfîrșitul lunii ianuarie în Dublin. „Aceasta va fi o clasificare modernă și sofisticată, ilustrînd întreaga diversitate a învățămîntului superior. Clasificările internaționale existente au încă tendința să acorde prea multă importanță reputației pen­tru cercetare. Clasificarea noastră multidimensională va oferi un ghid mai precis și mai comparabil pentru calitatea universităților”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul e­u­ro­pean pentru educație, cultură, mul­tilingvism și tineret, în comunicatul de presă emis de Comisia Eu­ro­pea­nă privind acest proiect.

Decizia legată de necesitatea cla­sificării a fost luată în ur­ma reali­ză­rii unui studiu de fezabili­tate care s-a încheiat în 2011 și care a fost efectuat la cererea Comisiei Europene de către un consorțiu de organizații din învățămîntul superior și de cerce­tare, în colaborare cu 150 de univer­sități. De asemenea, pentru a a­si­gu­ra imparțialitatea viitoarei ierar­hi­zări, aceasta va fi realizată de către „un consorțiu independent”, după cum precizează comunicatul de pre­să, care va fi condus de către Cen­trul pentru învățămînt superior (CHE) din Germania și Centrul pentru studii politice de în­vă­ță­mînt superior (CHEPS) din Țările de Jos, dar care vor colabora cu Cen­trul pentru studii științifice și tehnologice de la Universitatea Lei­den (CWTS), editura științifică Elsevier, fundația Bertelsmann și firma de software Folge 3. „Este necesar așa ceva, dar nu văd cum un rating european va putea să aibă aceeași reputație și răspîndire, credi­bilitate sau recunoaștere cum au ce­le care sînt renumite interna­țio­nal. Vom vedea ce formă va avea. Cla­si­fi­carea care există acum nu este nu­mai­decît rea, trebuia mai bine documentată și argumentată”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Primele rezultate sînt așteptate la începutul lui 2014, instituțiile de învățămînt superior putînd să adere la această clasificare și după ce a­ceas­ta se va definitiva la sfîrșitul a­ce­luiași an. Ierarhizarea va fi fi­nan­țată cu 2 milioane de euro de către Uniunea Europeană făcînd parte din LLP – Life Learning Program (Programul de învățare pe tot par­cursul vieții). În România universitățile au fost clasificate conform Legii Educației Naționale la 6 septembrie 2011 în trei categorii: de cer­cetare avansată și educație, de e­du­cație și cercetare științifică și instituții centrate pe educație.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top