Moleculele sînt în sărbătoare

Academia de gardă Niciun comentariu la Moleculele sînt în sărbătoare 1

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) și U­ni­ver­si­ta­tea de Me­dicină si Farmacie „Gr. T. Po­pa” (UMF) din Iași organi­zea­ză pri­mul Simpozion de Biochimie me­di­cală și Medicină moleculară cu participare internațională. E­ve­ni­men­tul s-a desfășurat în perioada 7-9 oc­­tom­bri­e a.c., în Sala de Con­fe­rin­țe a Ho­te­lului Moldova. Printre te­me s-a numărat „Bi­o­lo­gia molecula­ră a cance­ru­lui”, „Di­ag­nostic molecular în le­u­cemii”, „Di­ag­nosticul mo­lecular al a­nomalii­lor ge­netice și con­genitale” și „As­pec­te bi­o­me­di­ca­le ale medici­nii ba­za­tă pe plan­te”.

Scopul principal al expunerii ști­in­­­țifice a fost de a îmbina cele două dis­­cipline: medicina moleculară cu bi­ologia moleculară, care este ra­mu­ră a biochimiei. Prof. dr. Yves-Jean Bignon de la Universitatea Au­vergne din Clermont-Ferrand, Fran­ța, este pri­­mul cercetător care a încercat să fa­­­­că această asociere între bio­chi­miști, geneticieni, biologi, în gene­ral pre­­gătiți de UAIC și medici pre­gă­tiți de UMF. Acesta a fost invita­tul spe­cial al evenimentului, cu care ce­le două u­ni­versități au o colaborare de circa cinci ani.

Toți pentru un proiect

UAIC, UMF, Centrul Jean Pe­rrin și Universitatea Auvergne din Cler­mont-Ferrand Franța, sînt cele pa­tru instituții care au demarat un pro­iect comun de cercetare ce se re­fe­ră la cazuistica de cancer mamar din Ro­mânia. „Avem deja niște pri­me re­zul­tate și pe baza acestui pro­iect s-au cîștigat diferite surse de fi­nan­țare. Acest simpozion vrea să ac­cen­tueze astfel de colaborări și să for­meze al­te­le. Să se poată întîlni me­dici, biologi, bi­ochimiști, din toa­te centrele univer­si­tare și spitalele ță­rii. Așadar, se vrea a se țese o rețea de co­laborări na­țio­na­le și in­ter­na­țio­na­­le”, a declarat asist. dr. Lucian Ne­­gu­ră, membru al Co­mitetului Or­­ga­ni­zatoric.

Pentru că este foarte costisitoare și necesită aparatură destul scumpă și in­­vestiție umană, biologia moleculară nu se bucură de o mare atenție din par­tea cercetătorilor români, ea ne­­e­xis­­tînd în planul de învățămînt ro­­mâ­nesc. „Vrem să sensibilizăm o­pi­nia pu­blică, dar mai ales medicii, cu privire la acestă latură moleculară a medicinii. Necesită un «know how». Avînd în vedere că specialiștii nu pot fi instruiți la noi în țară, trebu­ie ca ei să meargă în străinătate, să a­du­că a­ces­te cunoștințe și să le dea mai de­par­te. Deocamdată, pe latura mo­lecu­la­ră sîntem mai devreme de­cît la în­ce­put”, a adăugat Lucian Ne­­gu­ră. Din acest motiv se încearcă a­­tra­ge­rea cîtor mai mulți profesori și spe­cialiști. De asemenea, este o o­ca­zie și pentru studenți să vină și să va­dă cum se lucrează în Occident și ul­ti­mele cer­cetări care la noi sînt abia la în­ceput.

Simpozionul a fost susținut la Iași pen­tru ca cercetătorul francez Yves-Jean Bignon a atras atenția a­su­pra fap­tului că lucrurile importan­te se în­tîmplă în general în capitale, iar el con­sideră că reușita se află în orașe mai mici.

Cristina BABII

Ramona BALABAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top