Metodologia de alegeri de la „Cuza”, suspendată în instanță

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Metodologia de alegeri de la „Cuza”, suspendată în instanță 34
Alegeri studențești fără restricții

Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile și func­țiile de conducere academică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost schimbată vineri, 15 ianuarie, în urma unei ședințe a Senatului UAIC. Noile pre­vederi permit oricărui student să candi­deze la funcția de repre­zen­tant al studenților în Senat sau Consiliul Facultății, fără a mai trebui să îndeplinească vreo condiție. Astfel, prevederea care cerea unui candidat să aibă cel puțin media 8 și să fie integralist a fost eliminată.

Schimbarea metodologiei a a­vut loc după ce Tribunalul Ia­și a dat dreptate Ligii Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (LS UAIC) care a semnalat încăl­ca­rea Ordinului de Ministru nr. 3666/2012 de către conducerea UAIC. „Conform noii metodologii, de luni (n.r. 18 ianuarie) încep procedurile pentru alegeri, atît la ni­ve­lul fa­cul­tă­ților prin cadrele didactice și cer­cetători, cît și alegerile stu­den­țeș­ti”, a declarat prof. univ. dr. Cons­tantin Rusu, președinte al Se­na­tu­lui.

Cu toate acestea, reprezentanții studenților au votat împotriva noii metodologii, considerînd necesară menținerea anumitor prevederi. „Es­te o universitate prestigioasă, o uni­versitate academică care se ba­zea­ză pe anumite principii etice și mo­ra­le. Considerăm că reprezen­tan­ții din Senat și reprezentanții în cadrul Con­siliului Facultății ar trebui să în­de­plinească con­di­ția de a avea cel pu­țin media 8 și să fie integralist”, a spus Marian Dalban, repre­zen­tant în Se­na­tul UAIC al stu­den­ților de la Faculta­tea de Fi­lo­sofie și Științe Social Po­li­tice.

Studenții consideră ordinul de ministru imoral

Chiar dacă metodologia a fost schimbată, președintele Senatului UAIC, prof. univ. dr. Constantin Rusu, susține că va continua demer­surile pentru ca universitatea să ai­bă dreptul de a pune propriile condiții în astfel de situații. „Am pierdut o bă­tălie, dar nu războiul. Mă voi zba­te ca procesul acesta să continue, iar îm­pre­ună cu studenții univer­si­tă­ții și cei din conducerea executivă să facem memoriile și di­ligențele necesare la minister pen­tru a elimi­na paragraful acesta din ordinul minis­trului nr. 3666 din 2012, în care nu exis­tă niciun fel de restricție, nici de va­loare, nici de autonomie”, a dec­larat acesta.

Vechea metodologie a fost ho­tă­rîtă și aprobată de comun acord cu reprezentanții studenților, iar pînă acum alegerile s-au desfășurat du­pă acele reguli. „Criteriul este, într-adevăr, mai vechi. Inițial am semnalat problema chiar din iarna lui 2013 și în special ianuarie 2014, cînd, la nivelul universității, a fost adoptat așa numitul «Cod al drep­turilor și obligațiilor studen­ți­lor» din UAIC. Nu este prima dată cînd sesizăm acest lucru, nu este nici sin­gura ac­țiu­ne în instanță pe aceas­tă ches­tiu­ne, mai este una tocmai împotriva aces­tui cod ca să eliminăm prevederea și din cod”, a afirmat Sil­vian-Ema­nuel Man, președinte al LS UAIC.

În afară de această ligă, nicio altă asociație nu a ridicat probleme privind ches­tiu­nea alegerilor. „Con­si­derăm ordi­nul de ministru imo­ral. Nu este o ligă re­prezentativă în universitate, mai sînt alte 20 de ligi studențești foarte active și care au foarte mulți stu­denți membri. Anul trecut, 16 dintre ele au depus un me­­moriu către universitate prin ca­re au afirmat scriptic că această ligă nu îi re­pre­zin­tă și că titulatura pe care și-au luat-o creează confuzie în spa­ți­ul public”, a afirmat Alexandru Aio­anei, reprezentant al stu­den­ților în Sena­tul universității, stu­dent al Facul­tății de Istorie.

Calendarul alegerilor a rămas ace­lași, exceptînd cîteva modificări. În zi­lele de 18 și 19 ianuarie se vor de­pu­ne candidaturile pentru func­ția de re­prezentant al studenților, pe 20 ia­nuarie se va desfășura primul tur al alegerilor studențești, iar dacă va fi cazul, pe 22 ianuarie va avea loc al doi­lea tur de scrutin. Restul da­te­lor din calendarul alegerilor nu s-au schimbat.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top