Metodologia de alegeri de la „Asachi” contestată la Minister

Academia de gardă Niciun comentariu la Metodologia de alegeri de la „Asachi” contestată la Minister 48
tuiasi

Metodologia de alegere a structu­ri­lor de conducere de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost contestată la Ministerul Educației și Cercetării Științifice de către unul dintre candidații anunțați pentru funcția de rector de la TUIAȘI, prof. univ. dr. Cor­neliu Munteanu. În scrisoarea trimisă către cabinetul ministrului Adrian Cu­raj acesta reclamă faptul că două pre­ve­deri din actuala metodologie nu sînt legale și că lasă locul „ocupării abuzive a funcției de persoane care depășesc vîrsta pensionării”.

„Am contestat faptul că alegerile pentru desemnarea membrilor Senatu­lui şi cea a rectorului sînt programate în aceeaşi zi, dar şi faptul că fiecare candidat la funcţia de senator este votat de întreaga comunitate academică. Toto­da­tă, am contestat introducerea unui articol în metodologie care specifică fap­tul că nu pot candida persoane care au împlinit vîrsta de pensionare «pînă la data alegerilor»”, a explicat prof. univ. dr. Corneliu Munteanu.
Acesta a precizat că este greu ca o persoană să citească zecile de CV-uri ale celor care se vor înscrie pentru func­ția de senator, astfel încît să își poa­tă forma o opinie asupra numărului mare de persoane pe care trebuie să îl voteze. Prof. univ. dr. Corneliu Mun­tea­nu a argumentat că la Politehnica din Bucureşti, din Cluj sau din Ti­mi­şoara, alegerile au loc în zile separate şi că nu întreaga comunitate alege toţi senatorii.

Însă, la nivelul centrului uni­ver­si­tar Iaşi, reguli similare de alegere exis­tă şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, dar şi la Universitatea de Me­di­cină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, care va organiza în aceeaşi zi, pe 22 ia­nuarie, şi alegerile pentru Consiliile Facultăţilor, şi cea pentru Senat, dar şi cea pentru funcţia de rector. „Ale­ge­rile sînt pe 22 februarie, iar dacă ci­neva împlineşte 65 de ani pe 23 februa­rie, poate candida. Nu mi se pare nor­mal, şi am întrebat şi în minister îna­in­te să trimit contestaţia, iar ei mi-au confirmat că am dreptate. Practic, în orice evidenţă, dacă împlineşti 64 de ani în decembrie 2015, tu în 2016 eşti considerat ca fiind de 65 de ani“, a adăugat prof. univ. dr. Corneliu Mun­tea­nu.

La nivelul conducerii actuale a Politehnicii ieşene, cei care au întocmit me­todologia consideră că ambele pre­vederi contestate sînt corecte „sub aspect legal şi uman”.

Prof. univ. dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a precizat că nu a fost în­re­gis­trată o contestație la nivelul uni­ver­si­tății. „Nu cred că trebuie să exa­ge­răm acum cu anumite prevederi care să creeze stări de nemulţumire inutilă. Am pus 65 de ani pînă la data ale­ge­rilor. Cum să stabilim altfel? O lună, două înainte sau după? Riscăm să cădem în derizoriu”, a adăugat prof. univ. dr. Neculai Seghedin.
Alegerile pentru funcția de rector și cele de senatori la TUIAȘI vor avea loc pe 22 februarie.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top