Marea Unire, discutată de istorici la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Marea Unire, discutată de istorici la Iași 35

Conferința Internațională „Marea Unire a Ro­mânilor (1918). Istorie și actualitate” s-a des­fă­șu­rat în perioada 22 – 24 martie la Iași. Evenimentul, care a făcut parte din programul Centenar al Pri­măriei Municipiul Iași, a fost organizat de Facul­tatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și a cuprins o serie de dez­bateri și conferințe care s-au desfășurat în sălile in­stituției de învățămînt superior. Ceremonia de des­chidere a avut loc joi, 22 martie, în Sala Senatului a UAIC. „Istoria o știm sau ne place să credem că o știm, iar actualitatea o trăim și ne place să credem că o înțelegem. Vedem că România răspunde mai timid la intențiile de unire lansate dinspre Ba­sa­ra­bia și mă întreb cînd o universitate din România ca vorbi prima dată despre o posibilă unire”, a de­clarat prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, decanul Fa­cultății de Istorie și moderatorul evenimentului.

La ceremonie au fost prezenți și prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, Daniel Șandru, coordonatorul programului Cen­te­nar al Primăriei Municipiului Iași, prof. univ. dr. Ion Eremia, decan al Facultății de Istorie și Filo­so­fie, de la Universitatea de Stat din Moldova și Ovi­diu Cristea, cercetător științific gradul I și directo­rul Institutului de Istorie „Nicola Iorga” din Bu­cu­rești al Academiei Române. „Este pentru prima da­tă cînd vedem atît de mulți parteneri implicați într-un eveniment. Sînt alături de noi profesori ai universitățile din Consorțiul Universitaria, din in­stitutele de cercetare, dar și colegii noștri de pes­te Prut. Se spune că Marea Unire a reprezentat cel mai strălucitor eveniment din Istoria României, chiar dacă acest eveniment nu a fost de durată”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Vineri, 23 martie, începînd cu ora 11.50, în Sa­la Ferdinand a avut loc dezbaterea cu tema „Pers­pective diverse asupra Unirii”, unde s-a discutat des­pre elitele regionale românești după Marea U­ni­re, strategiile de legitimare a Unirii și despre a­semănările și deosebirile dintre unirile româ­ni­lor din 1859 și 1918. „După 1918, granițele cele prost apărate ale Statului Român făceau parte dintr-un complex cultural prezent atunci care a generat și o mistică a frontierei, din care România nici pînă astăzi nu a ieșit. Ca argument aduc un singur fapt: delimitarea de graniță dintre România și Bulga­ria este negociată începînd cu anul 1902 și nicio­da­tă terminată”, a menționat prof. univ. dr. Mihai-Răzvan Ungureanu, moderatorul evenimentului. La dezbatere a participat și prof. univ. dr. Luci­an Leuștean, cadru didactic al Facultății de Istorie de la UAIC, care a susținut o prelegere cu tema „De ce nu se putea reîntemeia România ca un stat fede­ral (1918-1932)”. În cadrul prelegerii acesta a pre­zentat rolul pe care ar trebui să-l aibă istorio­gra­fii. „Ați auzit probabil, mulți dintre voi, ideea că în anul 1918 România a ratat o șansă istorică, aceea de a fi a stat federal. Iar aceasta e explicația pri­mordială pentru tot ce a urmat – un fel de păcat. I­deea apare atît printre oamenii politici, cît și prin­tre istoriografi. Aceștia din urmă se iau la trîntă cu cursul istoriei și ne spun cum ar fi trebui să se des­fășoare trecutul pentru ca prezentul să fi arătat altfel”, a declarat prof. univ. dr. Lucian Leuș­tean. La dezbatere au fost prezenți și prof. univ. dr. Paul Michelson de la Universitatea Huntington, SUA, conf. univ. dr. Nicolae Enciu – de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Chișinău, cercetătorul Daniel Ursprung – de la Universitatea din Zurich, Elveția, și dr. Matei Cazacu.

Evenimentul a fost realizat în colaborare cu In­stitutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Facultate de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Uni­ver­sității din București, Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Na­poca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Institutul de Istorie din Chișinău și Serviciul de Stat de Arhivă a Republicii Moldova.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top