Literele trag un semnal de alarmă

Academia de gardă Niciun comentariu la Literele trag un semnal de alarmă 12

Mai multe cadre didactice de la Fa­cultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au demarat o campanie de strîngere de semnături pentru a sem­na­la nemulțumirea față de starea Cor­­pu­rilor E, O și G ale instituției de în­vă­țămînt.

„Cînd am fost săp­tă­mî­na tre­­cută, pentru că am primit ore a­colo, am mers să văd despre ce e vor­ba. Am pornit de la experiența di­rec­tă a at­mos­ferei, mirosurilor, a con­di­țiilor, am considerat că nu pot să-mi des­fă­șor activitatea acolo și am creat un mesaj. Ulterior am primit și sem­ne de adeziune din partea colegilor. Ne do­rim să nu mai facem ore în niciunul din acele corpuri, să ni se dea al­ter­na­tive la situația dramatică și de ur­gență în care sîntem”, a declarat lector. dr. Da­na Bădulescu, i­ni­ți­a­to­rul campa­niei de sensibilizare.

Începînd de luni, 4 octombrie, la se­cretariatul facultății se află un me­mo­riu în care sînt prezentate mo­ti­ve­le pentru care profesorii, alături de stu­denți doresc să găsească soluții pen­tru a muta cursurile, seminariile și la­bo­ra­toarele în spații funcționale, în care pro­cesul academic să nu fie afectat. Printre problemele din clădiri, pe are textul memoriului le evidențiază se numără: gu­noa­­ie­le, șobolanii, starea degradată a mobilierului, situația gea­mu­rilor spar­te, a cer­ce­ve­lelor pu­tre­de, a pri­ze­lor defecte sau a becurilor arse.

Potrivit datelor pre­zentate, stu­­denții Facultății de Li­te­re sînt re­par­tizați în 22 de săli, dintre care mai mult de jumătate sînt în cor­purile mai sus menționate. În me­mo­riu sînt nu­mi­te cinci săli din Corpul E (E203, E207, E307, E308, E309), trei săli din Corpul O (O1, O2, O3), cinci săli de curs, de circa 20 de locuri fie­ca­re din Corpul G și al­te cinci în­că­peri din aceeași clădire, ca­re se află într-o sta­re avansată de deteriorare, acest lu­cru fiind exem­plifi­cat prin fo­t­o­gra­fii anexate memoriului.

Soluțiile există

Reacțiile din partea conducerii UAIC nu au întîrziat să apară. „Noi am scos Corpul E din activitatea di­dac­­tică pentru că urmează să înceapă lu­­crările de modernizare. Îmi pare foarte rău că ceea ce am discutat noi în Biroul Senat, suna cam așa: trebuia ca aceste ore să fie programate în săli din Corpul I, la Centrul de Studii Eu­ro­­pene. Eu sînt surprins de aceste lu­cruri. Dacă profesorii vor face me­mo­riu, vom încerca să găsim o so­lu­ți­o­na­re favorabilă, eu îi înțeleg. Cor­pul E este o clădire de-a dreptul groaz­nică, numai în filmele e­cra­ni­zate după romanele lui Dickens mai ve­­dem a­se­menea hardughii, iar corpul O nu este de­parte. Profesorii au per­fectă dreptate”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

O soluție propusă de acesta este re­­programarea cursurilor în spațiile universității în funcție de disponibilitate, în cazul în ca­re sînt facultăți care au spații și nu le folosesc tot timpul.  Persoanele care doresc să-și exprime adeziunea față de inițiativa profesorilor de la Facultatea de Litere pot semna un tabel la secretariatul facultății. Finalitatea acțiunii reprezintă redistribuirea o­re­lor studenților în spații corespunzătoare.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top