Librex 2013, cu două premii mai sărac

Academia de gardă Niciun comentariu la Librex 2013, cu două premii mai sărac 8

Ediția de anul acesta a Tîrgului In­ternațional de Carte „LIBREX. Pri­mă­vara cărților la Iași” s-a încheiat duminică, 10 martie. Evenimentele cu­prinse în programul ediției cu numărul al XXI-lea au început miercuri, pe 6 martie, printre acestea numărîndu-se 146 de lansări de cărți, reviste și partituri muzicale, precum și o serie de alte manifestări culturale. Astfel, în incinta Sălii Polivalente și la Casa Cărții din Iași au avut loc recitaluri poetice, spec­tacole de teatru, expoziții de grafică și pictură, proiecții de film și concursuri.

„Față de anii trecuți s-au înmulțit eve­ni­mentele culturale conexe. De exemplu, a avut loc pentru prima dată concursul «Micul Prinț», pentru copii. Astfel de manifestări au arătat mai bine acum față de 2012, de exemplu”, a declarat scriitorul Ioan Holban, director al Tea­trului pentru Copii și Tineret „Lu­cea­fărul” Iași și președintele comisiei de jurizare pentru premiile LIBREX 2013.

Acesta a explicat că două dintre premii nu au fost acordate în ediția a XXI-a, astfel încît s-au înmînat doar 14 distincții unor edituri și autori re­pre­zentativi pentru promovarea literaturii în ultimul an. „La nivel de ofertă de carte, pot spune că a fost o ediție mai consistentă în ceea ce privește editurile albaneze, islamiste, evreiești, de aceea am introdus și un premiu nou, «Petru Caraman» pentru multiculturalitate, acordat Asociației Liga Albanezilor din România, de la București. Cred că lu­crul acesta se va perpetua și la vi­i­toa­re­le ediții. Numărul mare de cărți de specialitate, științifice de la editurile uni­versitare ne spune ceva despre publi­cul pe care-l găsesc editurile la Iași”, a adă­ugat Ioan Holban.

Ediția de anul acesta i-a avut printre invitați pe Alteța Sa Regală, Princi­pe­le Radu al României, scriitorii Ca­ssi­an Maria Spiridon, Lucin Vasiliu, Dan Lungu, precum și o serie de profesori din mediul universitar și preuniversitar. De asemenea, a existat și o campanie de promovare a autorilor noi, fiind de­sem­nați doi autori ai zilei, Mihaela Gâr­lea și Eliza Macadan, pe 8 și 9 martie. În legătura cu prezența unui număr mare de expozanți de carte religioasă, scriitorul Ioan Holban a menționat că „a fost, într-adevăr, o ediție bogată în acest sens, însă asta nu e o noutate pentru tîrg, ci se întîmplă de aproape 15 ani, pentru că Iașul este un pol spiritual important”. Acesta a apreciat că LIBREX 2013 a avut parte de o mai bună reprezentare în ceea ce privește traducerile din limbi clasice, Editura Universității „Alex­an­dru Ioan Cuza” din Iași primind Premiul „Șaraga” pentru cea mai importană ediție critică, titlul „Do­sof­tei. Parimiile preste an (Iași, 1683)”.

Anul acesta, Tîrgul Internațional de Carte a adus la Iași 143 expozanți de carte, artă, muzică, papetărie și ju­că­rii din România și Republica Mol­dova.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top