Legea Educației, tranșată cu două zile înainte de Crăciun

Academia de gardă Niciun comentariu la Legea Educației, tranșată cu două zile înainte de Crăciun 19

Una dintre cele mai importante modificări privește finanțarea învățămîntului superior.

Ministerul Educației Naționale (MEN) a schimbat din nou, pentru al doilea an la rînd, Legea Edu­ca­ției în preajma Crăciunului, printr-o Ordonanță de Urgență. Astfel, OUG 117/2013, emisă pe 23 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe da­ta de 30 decembrie, modifică in­tegral diferite aspecte ale Legii Edu­ca­ției Naționale 1/2011, emise de către cabinetul Funeriu. Una din­­tre cele mai importante modificări privește finanțarea învățămîntului superior. Cei doi miniștri, Remus Pri­copie al Educației și Mihnea Cos­toiu, ministrul delegat pe învă­ță­mînt superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, au ex­pl­i­cat într-o conferință de presă care a precedat publicării OUG că se va reveni la vechile criterii de finan­țare de dinainte de 2011.

Astfel se încheie oficial încercarea de reformare a ministrului Daniel Funeriu care presupunea fi­nanțarea pe baza unui algoritm care cuprindea ierarhizarea dome­ni­ilor de studiu, clasificarea uni­ver­­sităților și randamentul în cer­cetare al universităților. Însă a­ceas­tă finanțare și ierarhizare nu a funcționat, practic, niciodată din 2011. „Cel puțin, în sistemul ante­rior, dacă nu s-a aplicat în practică pentru că… nu s-a aplicat, existau totuși cîteva criterii stimulative și care erau comparabile cu criteriile din Uniunea Europeană. Din cîte am înțeles, existau discuții că se vor elabora alte criterii doar pen­tru acest an, însă cele vechi favo­rizează universitățile mari, fie că sînt comprehensive sau tehnice, și le defavorizează pe cele mici. Noi ne descurcăm însă dacă ne-ar da autonomie reală nici nu am mai a­vea nevoie de pomană de la stat”, a declarat prof. univ. dr. Vasile As­tărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

OUG modifică și ordonanța din decembrie 2012 emisă pe vremea în care Ecaterina Andronescu era ministru al Educației.

Acesta a mai precizat că insti­tuția de învățămînt superior medi­cal va ataca în contencios administrativ articolul 206, alineatul al doi­lea, din OUG, care spune că „din taxele de la studenții și cursanții străini, încasate de instituțiile de în­vățămînt superior de stat, se vi­rează la Ministerul Educației Na­ționale un cuantum de 5% din în­casările în valută”. Rectorul sus­ține că acest articol de lege încalcă autonomia universitară și că l-ar fi acceptat dacă banii ar fi mers către un fond de burse care să se în­toarcă tot către studenți. „Avem șan­se mari să cîștigăm, atît pe fond cît și ca excepție”, a precizat acesta.

La facultate se intră doar cu BAC-ul

OUG însă nu modifică doar Le­gea Educației Naționale 1/2011 ci și ordonanța din decembrie 2012 emisă pe vremea în care Ecaterina Andronescu era ministru al E­du­ca­ției. Atunci, aceasta a introdus în lege posibilitatea ca universitățile să organizeze concurs de dosare ba­zîndu-se inclusiv pe notele de la anumite materii de la finalul lice­ului. Însă, OUG 117 întoarce aceas­tă prevedere, obligînd instituțiile de învățămînt superior să folo­se­ască exclusiv notele pe care stu­den­ții le vor lua la examenul de Baca­laureat, pe lîngă orice examen sau interviu de admitere organizat.

„Dacă ne referim exclusiv la acest fapt, că admiterea se va face fără a lua în considerare mediile anilor de liceu, lucrul acesta cred că este po­zitiv avînd experiența bacalaureatului din ultimii ani. Este bine că s-a modificat și s-a revenit la a­ceas­tă prevedere pentru că sînt di­ferențe mari între licee și accesul în universități este mai dur doar acolo unde există bacalaureatul ca examen serios, iar rezultatele de a­colo pot fi luate în considerare a­lături de alte probe”, a explicat prof.­ univ. dr. Vasile Vîntu, recto­rul U­niversității de Științe Agri­cole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

OUG mai reglementează fap­tul că organismul numit Consiliul Național al Rectorilor (CNR) va că­păta „statutul de partener de di­alog social” al ministerului. Asta va însemna, practic, că el va trebui consultat în mod obligatoriu îna­intea elaborării oricărui act nor­mativ. Nu se specifică însă în ordo­nanță, și nici nu au făcut precizări cei doi miniștri, ce greutate are vo­tul CNR-ului. Dacă va fi pur con­sultativ sau dacă în momentul în care aceștia nu vor fi de acord cu u­tilitatea sau modalitatea de în­toc­mire a unui act normativ care vor fi consecințele, dacă vor avea drept de veto sau decizia va rămîne tot la minister.

Guvernul nu mai poate opri finanțarea universităților

Cu acest act normativ Minis­te­rul Educației Naționale și-a dorit să reglementze și problema dura­tei anului universitar și, implicit, a drepturilor studenților. Este reglementat de acum ca anul univer­si­tar să înceapă „de regulă în pri­mele zile ale lunii octombrie” și să se termine pe 30 septembrie. De­cizia a fost luată pentru a se putea lămuri cît timp pot beneficia de drepturile studențești tinerii care sînt în ultimii an de studiu. OUG mai modifică și aspecte privind po­sibilitățile unor universități de an­gajare. Astfel personalul didactic asociat va putea fi angajat pe fun­cția de asistent, în urma soli­ci­tărilor universităților, în timp ce „spe­cialiști cu valoare științifică și pro­fesională recunoscută atît în ța­ră cît și în străinătate” vor putea fi angajați într-o universitate din pos­tura de cadre didactice asociate.

Cu acest act normativ Ministerul Educației Naționale și-a dorit să reglementeze și problema duratei anului universitar.

Prin publicarea acestei ordo­nanțe se mai aborgă și două dintre prevederile contestate de către con­ducerile instituțiilor de învă­ță­mînt din țară în 2011 fiindcă erau considerate a fi modalități de în­călcare a autonomiei universitare. Astfel, începînd cu 2014, Guvernul nu va mai putea să înființeze o fa­cultate într-o universitate de stat fără consultarea acesteia și nu se va mai putea tăia finanțarea din fon­duri publice pentru instituțiile de învățămînt care ar încălca „răs­punderea publică”. „Cred că ra­cor­darea la noile standarde minimale pentru abilitare este normală și es­te o decizie corectă din acest punct de vedere. Este normal ca aceste standarde să fie mai apropiate de specificul activității didactice și de cercetare din domeniul respectiv de activitate. Pentru că pînă la ur­mă aceste ordonanțe sînt efectul u­nui curent de opinie la nivelul în­tregului învățămînt superior și a­ces­te decizii au așezat într-o oa­re­care măsură cadrul legislativ din învățămîntul superior în tipare nor­­male”, a precizat prof. univ. dr. Ne­­­culai Seghedin, prorector res­pon­sabil cu activitatea didactică la U­ni­­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Dincolo de modificarea cri­te­riilor de abilitare și înlesnirea celor pentru căpătarea posibilității de a co­nduce doctorate, această OUG a fost eliberată în paralel cu o altă Ho­tărîre de Guvern, publicată tot luni în Monitorul Oficial, prin care baza sportivă „Cutezătorii” din Sec­­torul 2 din București va trece din administrarea MEN către cea a Re­giei Autonome „Administrația Pa­tri­moniului Protocolului de Stat” (RA-APPS). Pe sediul actual al ba­zei de sport bucureștene, în urma unor serii de decizii controversate care au început în 2003, își des­fășoară activitatea Fundația Dinu Pescariu, care a construit o serie de baruri și de localuri. Aceeași deci­zie de trecere a bazei în sub­or­dinea RA-APPS a fost luată în 2003, cînd ministru era Ecaterina Andronescu și secretar de stat Mihnea Costoiu.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top