Legea Educației, pasată dintr-o Curte-n alta

Academia de gardă Niciun comentariu la Legea Educației, pasată dintr-o Curte-n alta 5

Miercuri, 3 noiembrie, membrii Curții Constituționale a Româ­ni­ei (CCR) au decis că Legea Edu­ca­ți­ei Naționale este necon­sti­tu­țio­na­lă, constatîndu-se un conflict între Par­lament și Guvern. Acesta vine pe fondul articolului 114 din Constitu­ție, în care se face re­fe­­rire la posibilitatea ca Executivul să își asume răspunderea pe un pro­iect de lege sau o declarație politică.

Sesizarea a fost făcută de preșe­din­tele Senatului, Mircea Geoană, acesta acuzînd Guvernul că a retras proiectul de pe masa de lucru a Co­mi­sia pentru învățămînt, știință, ti­neret și sport din Senat, fără să o supună demersului legislativ normal. Decizia CCR vine în condițiile în ca­­re Guvernul și-a asumat răspunde­rea, pe 28 oc­tom­bri­e, asupra Legii Educației, în ple­nul reunit al celor do­uă Camere.

Prof. univ. dr. Anton Hadăr, pre­ședintele Federației Sindicale „Al­ma Mater”, a declarat că în mo­men­tul de față se va relua demersul, ne­știindu-se însă care va fi procedura adoptată de Guvern. „Eu am sus­ți­nut că o lege atît de importantă trebuia să treacă prin toate forurile de­ci­zio­na­le. Dar se pare că acest lucru nu s-a dorit, nici politic vorbind aici”, a continuat Hadăr.

La aflarea deciziei, Guvernul, prin purtătorul de cuvînt Ioana Mun­tean, a spus că situația creată este fă­­ră precedent, în condițiile în care decizia CCR a venit în timpul de­ru­lă­rii procedurii de angajare a răs­pun­derii. „Decizia de astăzi nu spune că Legea este neconstituțională, ci se fo­calizează pe procedură”, a adăugat a­ceasta, citată de Hotnews.

Nem Tudom, poate la anul

Pachetul legislativ va trebui să a­jun­gă din nou la Comisia din Senat, liderul sindical declarînd că este ne­ce­sară reanalizarea amendamen­telor care nu au fost studiate de la bun în­ce­put, mai ales cele care fac referire la în­vă­ță­mîn­­tul superior. „Într-o lu­nă sper să se termine lucrările de la Co­misie, iar apoi, cu dezbaterile pu­bli­­ce făcute, am putea să votăm iar legea în două, trei luni, poate pînă la fi­na­lul acestui an”, a mai precizat An­­ton Hadăr.

Vicepreședintele Comisiei pe În­vățămînt din Senat, Ecaterina An­dronescu, a declarat că, începînd din această săptămînă, lucrările asupra le­­gii vor fi reluate. „Noi atunci ne-am angajat să terminăm în luna noiembrie, însă în urmă cu două săptămîni nu am mai lucrat la lege, pentru că Guvernul a retras-o, cînd a spus că își va asuma răspunderea asupra ei”, a continuat Andronescu. De a­se­menea, privitor la accelerarea procedurilor de asumare, fostul mini­s­tru a spus că aceasta nu este justificată, în contextul în care o bună parte din ce­le mai importante prevederi nu se vor aplica decît din 2012 sau 2013. „A­cum, singurul lucru justificat aici ar fi faptul că voiau să scoată artico­lul în care se specifica faptul că Edu­­ca­ți­e primește 6% din PIB”.

De partea cealaltă, reprezentan­ții Uniunii Democrate a Maghia­ri­lor din România (UDMR) au de­cla­rat, săptămîna trecută, că, în cazul în ca­re nu se va găsi o soluție privind adop­tarea legii, vor părăsi arcul gu­ver­namental. Președintele UDMR, Marko Bella, a menționat pe 6 no­iem­brie, la Tîrgu Mureș, că unul din mo­tivele pentru care a intrat în coaliție a fost mărirea drepturilor mino­ri­tă­ți­lor. „Dacă re­u­șim să deblocăm Legea Educației pu­tem să mergem mai de­par­te cu actuala coaliție. Dacă nu se reușește cred că UDMR nu poate să meargă mai departe”, a declarat aces­ta, conform agenției Mediafax.

Acest proiect legislativ a fost i­ni­țiat de ministrul de resort în pri­mă­­va­­ra acestui an, în condițiile în care în noiembrie 2009, CCR a declarat ca fiind neconstituțională legea asu­­ma­­tă de Guvernul Boc în septembrie 2009. Judecătorii și-au motivat de­ci­zia spunînd că o lege de importanță mare trebuie să treacă atît prin forurile decizionale, cît și prin dezbaterea publică.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top