La universitățile din Iași, doar studenția e de vis, nu și condițiile din cămine

Academia de gardă Niciun comentariu la La universitățile din Iași, doar studenția e de vis, nu și condițiile din cămine 1911
La universitățile din Iași, doar studenția e de vis, nu și condițiile din cămine

De la lipsa apei calde, la problemele cu gîndacii, fiecare student care a locuit măcar un an într-un cămin universitar a avut momente în care a fost nemulțumit. Cei responsabili de administația campusurilor studențești spun însă că astfel de probleme sînt normale și apar o dată la cîțiva ani, deoarece nu pot fi monitorizate constant. Iar în unele cazuri se încearcă și aplicarea unor soluții moderne: spre exemplu, administratorii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au în plan dezvoltarea unei aplicații cu ajutorul căreia studenții pot face online sesizările cu problemele pe care le au în campus.

Cu toate că la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) există trei tipuri de cămine, care sînt împărțite pe nivelul de confort, iar tarifele diferă în funcție de condițiile oferite, cei cazați acolo sesizează tot felul de probleme încă nerezolvate, de la lipsa perdelelor la cabinele de duș, la lipsa de apă caldă sau chiar de tencuială căzută de pe pereții interiori.
„Nu există plîngeri în legătură cu condițiile din cămin, ci doar sesizări periodice cu privire la aspecte ce țin de activitatea direcției tehnice. Avînd în vedere capacitatea de peste 5.000 locuri din cele 15 cămine, acestea apar inevitabil, dar punctual sînt remediate prin mijloacele proprii sau în baza unor proceduri legale de achiziții de lucrări efectuate”, a declarat ec. Costel Palade, director general administrativ al UAIC. Tot acesta susține că universitatea oferă și condiții la cel mai înalt nivel, cel puțin atunci cînd vine vorba de căminele Gaudeamus, Akademos, „Buna Vestire”, cel inaugurat anul trecut pe terenul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei,în apropierea Facultății de Teologie Ortodoxă, și C5. În acesta din urmă tarifele de cazare pornesc de la 250 de lei pe lună pentru o cameră de trei persoane și cele mai mari tarife sunt de 500 de lei pe lunăpentru o cameră de două persoane în Akademos.

Ec. Costel Palade susține faptul că pentru cele trei cămine care nu au fost modernizate din Complexul „Titu Maiorescu“, și anume C6, C7 și C8, urmează să fie realizate o serie de lucrări de renovare și reabilitare, finanțate de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Directorul a completat că universitatea a depus deja un proiect în acest sens și lucrările trebuiau să înceapă în toamna acestui an, dar au fost amînatepînăanul viitor. Din acest motiv nu se vor mai face investiții majore în aceste spații din fondurile pe care le are la dispoziție universitatea. De asemenea, acesta a mai adăugat că pentru îmbunătățirea comunicării cu studenții sînt organizate periodic întîlniri ale conducerii UAIC cu reprezentanții acestora.

Gîndacii, colegii de cameră care nu plătesc chirie

Reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) spun că în cazul în care un student are o medie bună, îi va fi acordat un loc în căminele T16, T20, T21, unde condițiile sînt comparabile cu celedintr-o garsonieră confort I din Iaşi. „În T20 şi în T21 este foarte mult spațiu locuibil, cu hol, bucătărie, baie şi balcon. În celelalte cămine au fost puse geamuri termopan peste tot, fiecare cămin dispune de bucătărie şi baie, dar în general condițiilesînt peste medie”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director la Direcția Servicii Studențești (DSS). Pe de altă parte, studenții cazați în celelalte cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu” se plîng de gîndacii care par să nu dispară nici după deratizări.

„Avem constant probleme cu gîndacii din cauză că este mereu mizerie pe holuri, personalul face curățenie doar superficial”, a explicat Ana-Maria Vizitiu, studentă în anul I la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la UAIC. Aceasta este cazată în căminul T9 și susține că nici băile de acolo nu ar fi în cea mai bună stare, mucegaiul întinzîndu-se pe la colțurile încăperii și făcînd-o „să pară sinistră”. Și studenții cazați în căminul T17 se plîng de faptul că băile nu arată foarte curat și că este mereu un miros înțepător de mucegai.

Mașinile de spălat și sălile de lectură – un lux pentru studenți

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a pus la dispoziția studenților, pentru anul universitare 2018-2019, 1409 locuri de cazare, în 6 cămine. Într-o cameră pot fi cazate maximum patru persoane, dar în căminele E5, 1 Mai B și T22 stau doar cîtedoi studenți, aceștia beneficiind și de baie în cameră. Ceea ce lipsește totuși în aceste cămine, după cum spun cei cazați acolo, sînt sălile de lectură. În căminul C9 Pavilion, unde sînt cazați 350 de studenți, există doar două astfel de săli. „Plătesc 150 de lei pe lună și mi se pare o sumă prea mare pentru patru persoane în cameră. Iar dintre mașinile de spălat, una e stricată și merg doar trei în tot căminul”, a declarat o studentă în anul al II-lea la Facultatea de Medicină Generală.
Studenții cazați în căminul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași (UNAGE) întîmpină aceleași probleme, aceștia avînd doar o sală de lectură situată la parterul clădirii. „Nu îmi place zona în care este situatul căminul, adică în Bularga, și nici faptul că avem o singură sală de lectură, iar mai mult de o jumătate e ocupată de saltele”, a declarat Mihai Jinga, student în anul al II-lea la Facultatea de Teatru.

Cu toate că nu există nici campus universitar și nici cămin care să nu aibă anumite lipsuri, acestea rămîn cea mai simplă alegere pentru studenții care sînt din afara orașului. Tarifele din cămine variază, în general, în funcție de condițiile oferite și se vizează modernizarea acestora în funcție de bugetul de care dispune fiecare universitate. În același timp, pînă la finalul anului 2021, toate universitățile din Iași în afară de UMF vor avea un nou cămin construit și mobilat modern, cu toate utilitățile, în urma unui proiect național demarat de Guvernul României în 2016.

de Andreea Ciobanu
de Ioana Doleanu

Sursa foto: www.radioiasi.ro

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top