La Tafrali a venit și președintele Americii

Academia de gardă Niciun comentariu la La Tafrali a venit și președintele Americii 22
La Tafrali a venit și președintele Americii

Miercuri, 3 octombrie, de la ora 10.00, la Tafrali, mai mult de 40 de studenți au avut ocazia să îl cunoască, cu ajutorul interpretării actorului Judd Bankert, pe celebrul președinte american, Woodrow Wilson și să asculte o parte din discursul său în 14 puncte, pe care l-a rostit cu prilejul încheierii Primului Război Mondial. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Litere în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii și s-a adresat, în special, studenților de la facultățile de Istorie, Științe Social Politice și Litere, dar și altor studenți, precum și profesorilor și elevilor de liceu.

Judd Bankert a arătat că nu doar înfățișarea îl aseamănă cu Woodrow Wilson, ci și gesturile și micile detalii, cum ar fi ștergerea nasului cu batista de epocă din buzunarul pantalonilor sau inflexiunile vocii în momentele de emoție maximă. Mai tîrziu, actorul a declarat că a studiat toate gesturile președintelui.

După ce a povestit despre implicarea SUA în Război, despre contextul istoric și despre relațiile internaționale de la începutul secolului XX, „președintele” și-a îndreptat atenția spre România și a detaliat partea din „Cele 14 Puncte” care privea țara noastră. Nici la sesiunea de întrebări de la final, Bankert nu a părăsit personajul, ci a rămas „președinte” pînă la ultima întrebare care i-a fost adresată, atunci fiind nevoit să răspundă ca Judd, nu ca Wilson.

„Nu mai avem timp de răspuns”, a glumit el la provocarea unei studente de a concepe un plan în „mai puține puncte” de eradicare a corupției în România. Totuși, cu încuviințarea atașatului cultural al Ambasadei SUA, Scott Reese, care era prezent în public, a spus că „niciodată corupția nu se taie de la cap, ci de la nivel celular, de la baza ei. Trebuie ca fiecare român să vrea să scape de corupție pentru ca aceasta să dispară”, a încheiat Bankert evenimentul.

Actorul a dezvăluit și cum și-a dat seama că seamănă cu Woodrow Wilson, acum 18 ani, într-o bibliotecă din orașul natal al președintelui și cum, de patru ani interpretează acest rol la diferite evenimente. „În România m-a chemat ambasada, pentru că e anul Centenarului și pentru că Wilson a avut un impact mare la Paris în favoarea acestei țări. Trebuia să fie anul acesta sau niciodată”, a afirmat, rîzînd, Bankert înainte de a pleca.

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top