La RIUF, universități din peste 16 țări își caută viitorii studenți

Academia de gardă Niciun comentariu la La RIUF, universități din peste 16 țări își caută viitorii studenți 18

Din Iași vor fi prezente Universitatea „Cuza”, Politehnica și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

Anul acesta, printre expozanții tîrgului de oferte educaționale Ro­ma­nian International University Fair (RIUF) se numără universități din peste 16 țări. La Iași, evenimen­tul va avea loc pe 20 martie, în incin­ta complexului Palas Mall.

„În fiecare an se păstrează cam același format. Studenții și elevii pot interacționa cu expozanții, au loc workshop-uri și întîlniri cu tineri care studiază în străinătate. La a­ceas­tă ediție, de exemplu, va veni o fostă elevă de la Colegiul «Costa­che Negruzzi» din Iași, care acum este studentă la Oxford”, a menționat Fi­­ru­ța Slevoacă, coordonator regio­nal RIUF la Iași.

La tîrg vor participa repre­zen­tanți ai universităților din Marea Britanie, Franța, Germania, Norve­gia, Danemarca, Olanda, Elveția, Italia sau Arabia Saudită. Dintre u­niversitățile de stat din Iași vor fi prezente Universitatea „Ale­xan­dru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Univer­si­ta­tea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

Fondul de burse pentru elevii și studenții români este de aproape 500.000 de euro.

În afară de oferta educațională, studenții și elevii vor putea afla de­talii și despre bursele oferite de in­s­tituțiile de învățămînt superior sau despre taxele de școlarizare. Anul acesta, fondul total de burse pen­tru elevii și studenții români este de a­proximativ 500.000 de euro.

„Bursele se dau, în principal, în funcție de două criterii: cel so­cial și de merit, dar modalitatea de acordare a acestora diferă de la o universitate la alta. Pentru a beneficia de bursele sociale, trebuie să depui actele înainte de a fi student, în timp ce ești aplicant, iar acestea se acordă în baza venitului famili­ei. De obicei românii se încadrează în acest plafon”, a completat Firuța Slevoacă. Spre exemplu, Univer­si­ty of Manchester și University of Ports­mouth oferă românilor care provin din familii ale căror venituri sînt mai mici de 25.000 de euro pe an bur­se cuprinse între 2000 de lire și 3000 de lire. Tot în Marea Britanie, la Uni­versity of Essex, se dau burse în fun­cț­ie de naționalitate. Astfel, un student român poate primi aproximativ 1000 de lire. O altfel de bursă este cea acor­dată studenților care lucrează între 10 și 12 ore pe săp­tă­mînă. Acest cri­teriu se regăsește la universitățile din Olanda unde, pe baza unei ade­verințe, tinerii pot primi lunar 250 de euro. De anul acesta, și în Dane­marca se folosește același sistem, fiind oferite burse de 600 de euro studenților care au un job part-time.

Elveția va fi prezentă la tîrg cu oferte în domeniul manage­men­tu­lui hotelier și în turism. Studenții ca­re aleg una din cele patru in­sti­tuții de învățămînt superior din a­ceastă țară pot face practică plătită și pot cîștiga pînă la 10.000 de euro pe an.

O altă temă de interes a tine­ri­lor care participă la tîrg este ta­xa de șco­larizare. În Marea Britanie, de exem­plu, costurile pentru studiile de li­cen­ță depășesc 9000 de lire. Com­pa­rativ cu Marea Britanie, în Da­ne­marca, Belgia, Germania și Suedia nu sînt impuse taxe pentru studiile de licență.

Iași este cel de-al treilea oraș din țară în care este organizat tîrgul RIUF, care va debuta pe 15 și 16 mar­tie la București, iar pe 18 martie va avea loc în Cluj-Napoca. Eve­ni­men­tul se va încheia pe 22 martie, la Chi­șinău.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top