La Iași Science Festival, copiii au fost cercetători pentru patru zile

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la La Iași Science Festival, copiii au fost cercetători pentru patru zile 27

Peste 10.000 de elevi din 200 de școli au participat săptămîna tre­­­cută la prima ediție a Iași Science Festival. De pe 6 pînă pe 9 aprilie, elevii și profesorii din învățămîntul preuniversitar au luat parte la eve­nimentele organizate la Univer­sitatea de Medicină și Far­macie „Gri­gore T. Popa” (UMF), Univer­sitatea „Alexan­dru Ioan Cuza” (UAIC), filialele Acade­mi­ei Româ­ne și Palas Mall.

La UAIC, elevii au vizitat cam­pusul uni­ver­sitar și laboratoarele din Facultățile de Biolo­gie, Chi­mi­e și Fizică, unde au participat la ex­pe­rimentele realizate de cerce­tă­tori. „Celor mai mici le-am pre­zen­tat universitatea pe în­țelesul lor. Le-am explicat cît de mare es­te uni­versitatea si am făcut com­pa­rația cu un oraș, pentru că a­vînd 26.000 de studenți și 2000 de angajați, chiar se aseamănă cu un oraș. Apoi i-am dus să viziteze A­ula, Muzeul Univer­si­tății și tur­nul de apă de unde au putut ve­dea orașul de sus. În schimb, lice­enilor li s-a făcut o prezentare un pic mai tehnică și le-am po­vestit despre admitere sau despre viața de stu­dent”, a decla­rat Alexan­dru Grigoraș, administrator financiar la Departamentul Media de la UAIC.

Totodată, copiii au participat și la ateliere practice în care au în­vățat cum se restaurează o carte veche la Facultatea de Teologie sau ca­re este legătura dintre mate­ma­tică și in­for­­ma­tică la Facultatea de Mate­ma­tică. În paralel, s-a orga­nizat și o serie de conferințe pe te­me din știință, tehnologie, astro­fi­zică, pro­iecte pla­ne­ta­re sau des­pre evoluția umană.

Și la UMF s-au organizat tu­ruri ghidate în laboratoarele fa­cul­tă­ților, însă atelierele, con­fe­rin­țele și experimentele nu au avut loc în in­cinta universității, ci într-un pavi­lion amenajat în fața acesteia, de­numit Arena Știin­țe­lor Medi­ca­le. E­venimentele organizate de UMF au fost încadrate în patru categorii: „Săptămîna Cre­­ierului într-o nu­că” , „Sal­va­to­rii de Vieți”, „Se­­cre­tele Corpu­lui Uman” și Kid’s Lab. Elevii au învățat pe ma­nechine specia­li­za­te mane­vre de resuscitare și au vă­zut cum se manifestă u­ne­le sim­ptome. „Au fost foarte curioși și au tras de toate manechinele cît au pu­tut ei de tare. În rest, am în­cer­cat să-i învățăm lucruri esen­țiale, ca atunci ce tre­buie să facem du­pă ce sunăm la 112, pentru a mai îmbunătăți vi­teza de reacție în ca­zurile de prim-ajutor. Am mai si­mulat, de exem­plu, ce se întîm­plă dacă deo­dată, bunica cade pe jos în grădină, iar nepo­țeii sînt sin­guri la fața locului. Cu unele gru­puri mai mari, de liceu, am făcut chiar și o re­sus­citare cardio-pul­mo­na­ră”, a decla­rat Radu Toa­der, voluntar al eveni­mentului.

Tot la A­re­na Științelor Medi­cale, elevii au mai putut a­fla cum func­țio­nea­ză iluziile optice, unde ajung exact simțurile în creier, de ce se trans­formă a­pa în gheață, iar cu aju­to­rul unui ma­nechin, au văzut cum apar copiii.

La Academia Română, pe lîn­gă expe­ri­men­tele și prezentările din filiale, au mai avut loc și con­ferințe ținute de personalități a­ca­demi­ce. Academicianul Bog­dan Simio­nes­cu le-a po­vestit parti­ci­pan­ților des­pre cei mai mari chi­miști români, dr. Florin-Teodor O­la­ru a explicat graiul de la sate, dr. Geor­ge Bodi a vorbit despre viața spirituală a populațiilor pre­is­to­rice, iar dr. Cătălina Miha­la­che a prezentat schim­bările din învăță­mînt din secolul al XIX-lea pînă astăzi.

De asemenea, în A­trium Pa­las Mall s-au proiectat fil­­me docu­men­tare științifice și din dome­niul tehnologiei și s-au dez­bătut îm­pre­ună cu participanții teme ca teleportarea sau zbo­rul spre Cos­mos.

Iași Science Festival este or­ganizat de Aso­ciația Pro Events și se afiliază proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top